Ga naar inhoud

Expeditiecruises IJsberen & Walrussen

scheepsreizen West- en Noord-Spitsbergen

:alttitle:

Expeditiecruises IJsberen & Walrussen

IJsberen zijn misschien wel de meest onvoorspelbare dieren in de Arctis. Ze leven gewoonlijk solitair langs de pakijsrand. Maar waarnemingen van ijsberen midden op de toendra zijn ook niet ongewoon. Walrussen daarentegen hebben de gewoonte om jaren achtereen dezelfde locatie als rustplaats te kiezen. Ze liggen daar dan, al blurbend en snurkend, in grote groepen opeengepakt. Maar ook op het pakijs kunnen ze zich, zij het in kleine groepjes, goed vermaken. De volgende reizen gaan met name naar gebieden waar ijsberen en walrussen vaak gezien worden. Vroeg in het seizoen is er meestal nog voldoende pakijs om goede waarnemingen te doen. Uiteraard is dit ook de periode waarin de zeevogelkolonies volop in bedrijf zijn. Voor liefhebbers van bloemen en planten zijn de reizen in juli aan te raden.
Buiten de gebruikelijke wandelingen, is het als er nog voldoende sneeuw ligt, ook mogelijk om deel te nemen aan sneeuwschoenwandelingen. Wie nog meer actie wil toevoegen, kan het water op in een kajak.

De reis in het kort

Deze scheepsreizen beginnen in Longyearbyen. Aan het einde van de middag kunt u aan boord. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip naar zee. De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag.
De Isfjord is omringd door een prachtig berglandschap, dat nu nog voor een deel verscholen gaat onder een forse laag sneeuw. Rond het schip zweven Noordse stormvogels en Grote burgemeesters en als u goed kijkt, ziet u net boven het water grote groepen Kleine alken vliegen.
De volgende dagen worden doorgebracht met varen, ladingen en zodiactochten op verschillende plaatsen aan de noordwestkust en als het ijs het toelaat verder naar het noordoosten. Te bezoeken plaatsen kunnen onder andere zijn: 14e-Juligletsjer, Ny-Ålesund, Blomstrand, Liefdefjord, Straat Hinlopen, Raudfjord, Zeeuwse Uitkijk, Smeerenburg, Prins Karls Forland, Alkhornet.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
 • Engelssprekende expeditieleiding (soms Nederlandstalig).
 • Schepen van 108 tot 190 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Walrussen op het ijs bij Noord-Spitsbergen.
  1/18

  Walrussen op het ijs bij Noord-Spitsbergen.

 • Pakijs in het noordwesten van Spitsbergen.
  2/18

  Pakijs in het noordwesten van Spitsbergen.

 • IJsbeer op het pakijs op zoek naar zeehonden. Spitsbergen.
  3/18

  IJsbeer op het pakijs op zoek naar zeehonden. Spitsbergen.

 • Baardrob op het ijs in de Krossfjord, Spitsbergen.
  4/18

  Baardrob op het ijs in de Krossfjord, Spitsbergen.

 • Rosse franjepoot in zomerkleed, Spitsbergen.
  5/18

  Rosse franjepoot in zomerkleed, Spitsbergen.

 • Het prachtige landschap rond de Lillehöökbreen, Krossfjord Spitsbergen.
  6/18

  Het prachtige landschap rond de Lillehöökbreen, Krossfjord Spitsbergen.

 • Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.
  7/18

  Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.

 • Zwarte zeekoet (Spitsbergen).
  8/18

  Zwarte zeekoet (Spitsbergen).

 • Blomstrandschiereiland met op de achtergrond de Kongsfjord en Tre Kroner, Spitsbergen.
  9/18

  Blomstrandschiereiland met op de achtergrond de Kongsfjord en Tre Kroner, Spitsbergen.

 • Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die bloeit op Spitsbergen.
  10/18

  Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die bloeit op Spitsbergen.

 • Uitleg aan land door een van de gidsen tijdens een wandeling. Sarstangen, Spitsbergen
  11/18

  Uitleg aan land door een van de gidsen tijdens een wandeling. Sarstangen, Spitsbergen

 • Kleine rietgans op de toendra van Alkhornet, Spitsbergen.
  12/18

  Kleine rietgans op de toendra van Alkhornet, Spitsbergen.

 • Geel hongerbloempje op de toendra, Spitsbergen.
  13/18

  Geel hongerbloempje op de toendra, Spitsbergen.

 • Vorstringen op Sarstangen, Spitsbergen.
  14/18

  Vorstringen op Sarstangen, Spitsbergen.

 • Onderduikende Bultrug in de Krossfjord, Spitsbergen.
  15/18

  Onderduikende Bultrug in de Krossfjord, Spitsbergen.

 • Middernacht bij de Esmarkgletsjer, Spitsbergen.
  16/18

  Middernacht bij de Esmarkgletsjer, Spitsbergen.

 • IJsberen op het strand. Zodiactocht, Spitsbergen.
  17/18

  IJsberen op het strand. Zodiactocht, Spitsbergen.

 • Spitsbergenrendier op de toendra in Longyearbyen, Spitsbergen.
  18/18

  Spitsbergenrendier op de toendra in Longyearbyen, Spitsbergen.

Dag tot dag

 • Longyearbyen

  Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen). Aan het begin van de avond begint het schip de tocht naar de westkust. Rond de Isfjord zijn indrukwekkende bergketens te zien waarop zeker in het voorjaar en in de vroege zomer de toppen nog met sneeuw bedekt zijn. Fotografen kunnen zich uitleven op zwevende Noordse stormvogels en Grote burgemeesters die meeliften in het kielzog van het schip.

 • Raudfjord

  In de ochtend bevindt het schip zich aan de westkust op weg naar het noorden. De Raudfjord bevindt zich in het noorden, maar heeft nog wel de typische hoge bergen met spitse toppen. Vroeg in het seizoen ligt vaak het einde van de fjord nog dicht met ijs, waarop menige Baard- en Ringelrob ligt. Het is dan ook niet vreemd dat hier vaak ijsberen gezien worden.
  Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies waar nu duizenden vogels broeden. Ze vliegen af en aan. Onderaan de rotsen zwemmen vaak Eidereenden.

 • Reinsdyrflya & Monacobreen

  Verder naar het oosten bevindt zich de lange Liefdefjord. In het eerste gedeelte bevindt zich het eiland Andøy met het toendragebied Reinsdyrflya en de imposante Monacobree. Het torenhoge gletsjerfront is het onderwerp van vele foto's. Op de rotsen broeden voornamelijk Drieteenmeeuwen.
  Onderaan de rotsen en soms in de kolonie worden poolvossen gezien, die eieren of kuikens proberen te stelen.

 • Hinlopen, Lomfjorden of Nordaustlandet

  Zeker bij de vroege reizen zal het ijs bepalen waar deze dag zal worden doorgebracht. In het oosten kan alles nog geblokkeerd zijn door pakijs. Hetgeen goede mogelijkheden biedt om ijsberen te spotten en luierende walrussen op het ijs te zien.
  Als de weg naar het noordoosten vrij is, kan een bezoek worden gebracht aan Phippsøya, het noordelijkste eilandje van Spitsbergen. Lukt dat niet, dan kan misschien Straat Hinlopen ingevaren worden en kan aan land gegaan worden op Palanderbukta. Een wandeling, al of niet met sneeuwschoenen, laat u kennismaken met het desolate landschap van Nordaustlandet. Het is ook een bekende rustplaats van walrussen.
  Bij Alkefjellet kan een zodiactocht gemaakt worden onderlangs de loodrechte kliffen waar duizenden Zwarte zeekoeten broeden.

 • Pakijs bij de noordwestkust

  Terug richting het westen zal zoveel mogelijk langs de rand van het pakijs gevaren worden op zoek naar ijsberen, walrussen en walvissen.

 • St. Jonsfjorden & Alkhornet

  Prins Karls Forland wordt van het grote eiland Spitsbergen gescheiden door de Forlandsundet. O.a. Sarstangen is een plaats waar vaak walrussen liggen te rusten. De toendra heeft mooie polygonen, structuren in de grond die door vriezen en dooien ontstaan.
  St. Jonsfjorden is een diepe fjord met een prachtig landschap waar gewandeld kan worden naar een van de hoge toppen voor een panoramisch uitzicht of een zodiactocht naar de gletsjer achter in de fjord.
  Alkornet ligt aan de monding van de Isfjord. Op de hoge bergranden zijn grote vogelkolonies. Op de toendra foerageren rendieren, broeden ganzen en Kleine jagers. Dit lokt natuurlijk dieren als poolvossen en ijsberen.

 • Longyearbyen

  In de ochtend zal in Longyearbyen ontscheept worden.

BELANGRIJK

Bovenstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 september 2021
spitsbergen-204
BELANGRIJK

Bekijk hier de recentste informatie over de Coronamaatregelen voor o.a. deze bestemming.

 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

Sneeuwschoenwandelingen

De laatste jaren hebben steeds meer schepen sneeuwschoenen aan boord. Ze zijn door iedereen die stevige schoenen bij zich heeft, te dragen. Zeker in het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen en kunnen wandelingen op sneeuwschoenen gemaakt worden. De sneeuwschoenen worden gratis ter beschikking gesteld.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de overige passagiers wordt beloond.

Kajakken

Tijdens bepaalde reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen meerprijs op de reizen met de volgende schepen:
Expedition, Sea Spirit, Ultramarine en Ocean Adventurer.

Peddelexcursie

Heeft u geen ervaring met kajakken en zou u dit een keer willen proberen, dan kunt u een peddelexcursie boeken. U kunt dan één keer een excursie maken met een zeer stabiele opblaaskajak.
Dit wordt tegen de genoemde meerprijs aangeboden op alle reizen met de Ocean Adventurer en de Ultramarine.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden. Reist u in 2023 met de Ocean Adventurer, dan kunt u ook uw reis verlengen in Finland.
Heeft u interesse? Stuur dan een berichtje met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in. We helpen u graag om de reis te verwezenlijken.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven