Ga naar inhoud

Duurzaam toerisme in de Poolgebieden

Tijdens reizen naar de poolgebieden word je je als geen ander bewust van de schoonheid en tegelijkertijd kwetsbaarheid van deze gebieden. Het is dus een logische stap dat Beluga Adventures zich inzet om de reizen die aangeboden worden naar deze bijzondere gebieden zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Duurzaam wil zeggen: met respect voor natuur, mens en dier.
Dit begint bij de selectie van onze partners. Zo zijn de rederijen (Adventure Canada, Albatros Expeditions, Antarpply, Aurora Expeditions, bark Europa, Hurtigruten Expeditions, Oceanwide Expeditions, Polar Latitudes, Poseidon Expeditions, Silversea Cruises, Quark Expeditions, Tallship Company) waarmee we werken voor de scheepsreizen, net Beluga Adventures, lid van AECO (voor de noordelijke gebieden) en/of IAATO (voor de gebieden in het verre zuiden).
AECO heeft enkele animaties laten maken, waarin regels en aanbevelingen op amusante wijze worden uitgelegd.
Bekijk hier Visitors Guidelines en Clean Seas

Voor accommodaties en aanbieders van excursies werken we zoveel mogelijk samen met partners die ditzelfde doel nastreven en zo mogelijk gecertificeerd zijn, zoals Eco Lighthouse (Miljøfyrtårn), Nordic Swan Ecolabel, Green Key Eco-label, Earth Check.

Tot 2020 hebben wij onze reizigers gewezen op de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren. We hebben hier destijds voor gekozen om de reiziger zelf bewust te laten worden en zelf te laten kiezen hoe zij dit wilden compenseren. Bovendien vonden (en vinden we nog steeds) dat geld overmaken naar een organisatie, je niet echt iets tastbaars geeft.
In 2020 vonden we eindelijk een mogelijkheid om simpel te kunnen laten zien wat er met de CO2-compensatie gebeurt. We doneren sindsdien voor iedere gemaakte reis bij Trees for All voor diverse projecten in Nederland en in buitenland om bossen gezond te houden en om nieuwe bossen te creeën.
Vanwege de grote hoeveelheid bomen die we jaarlijks doneren zijn we in 2022 partner van Trees for All geworden.
Lees hier meer over deze projecten van Trees for All.

Maar duurzaam ondernemen gaat verder:
Ons kantoor is in de loop der jaren verduurzaamd, het merendeel van onze werknemers komt uit het dorp en komt lopend of met de fiets naar kantoor. We gaan zeer spaarzaam om met papier (zo maken we sinds 2013 geen gedrukte brochure meer) en gebruiken daar waar mogelijk Eco-gecertificeerde producten en middelen en letten we op het gebruik van energie en water.

Dit alles heeft ertoe geleid dat we op 24 november 2020 de status Travelife Certified hebben ontvangen. In vervolg hierop zal er een jaarlijkse evaluatie plaatsvinden. Deze zal worden vastgelegd in het MVO-jaarverslag. Travelife houdt iedere twee jaar een audit om te zien of een bedrijf nog voldoet aan de meer dan 200 punten die betrekking hebben op internationaal duurzaamheidsbeleid en regels op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Onze duurzaamheidspartners:

IAATO

IAATO is de International Association of Antarctic Tour Operators. De organisatie houdt zich bezig met veilig en respectvol toerisme naar Antarctica. Algemene regels voor het bezoeken van Antarctica is vastgelegd in de Antarctic Treaty. IAATO heeft op basis hiervan richtlijnen opgesteld voor duurzaam toeristisch bezoek aan Antarctica. De leden onderwerpen zich vrijwillig hieraan. Door IAATO aangewezen controleurs zien toe op het naleven van de regels.
Beluga Expeditions & Adventures B.V. is sinds december 2000 aangesloten als associated member bij IAATO.

AECO

AECO is de Arctic Expedition Cruise Operators. De organisatie is in 2003 opgericht in navolging van IAATO op Antarctica. De organisatie heeft als doel om expeditiecruises in het Noordpoolgebied (Arctis) zo milieuvriendelijk, veilig en met respect voor de bewoners uit te voeren.
Verschil met IAATO is dat men in de Arctis te maken heeft met bewoonde gebieden en wetten die daar ter plaatse gelden. Om alles in goede banen te leiden, zijn richtlijnen opgesteld.
Beluga Adventures is sinds september 2011 affiliate lid van AECO.


Better Holidays

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mens, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen voor u bijzonder is, maar zodat ook komende generaties kunnen genieten van aantrekkelijke bestemmingen. Of het nu gaat om vakanties waarbij u geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming. Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.

Trees for All

Om te kunnen reizen naar de uithoeken van de wereld ontkomen we er niet aan dat we vliegen. Ter plaatse maken we gebruik van schepen en andere vervoermiddelen. Hierbij wordt CO2 uitgestoten. Om dit te compenseren neemt, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. In 2022 zijn we partner van Trees for All geworden.
Het mooie van de projecten Nederland is dat u de aanplant en het herstel van de bossen zelf eenvoudig kunt gaan zien!
Trees for All investeert het gegenereerde geld in bestaande en nieuwe bebossing. Maar ze doen meer:
De projecten dragen bij aan duurzame ontwikkeling. Ze hebben een economische, ecologische en sociale meerwaarde voor de samenleving.
Door het beschermen en aanplanten van bossen verbeteren de inkomenspositie en levensomstandigheden van lokale bevolking en vermindert de atmosferische CO2. Door een relatie te faciliteren tussen de projecten en de deelnemers dragen we bij aan bewustwording van onze onderlinge verbondenheid, afhankelijkheid én daarmee de invloed van menselijk handelen op het klimaat.

VRAGEN?

Bent u geïnteresseerd in ons volledig duurzaamheidsbeleid of heeft u vragen over duurzaam reizen met Beluga Adventures? Stuur dan een bericht naar onze duurzaamheidscoördinator Jonneke van Eijsden.

Terug naar boven