Ga naar inhoud

Expeditiecruises Spitsbergen, Kvitøya en een poging om tot 82°NB te komen

een avontuurlijke reis in het hoge noorden

:alttitle:

Expeditiecruises Spitsbergen, Kvitøya en een poging om tot 82°NB te komen

Ieder jaar is de ijssituatie bij Spitsbergen anders. Soms is het er al vroeg in het seizoen mogelijk om tot voorbij 80° NB te varen en de hele noordelijke kust te verkennen. Andere jaren ligt de noordelijke kust tot ver in juli dicht met pakijs, waardoor de noordoostelijke eilanden dat jaar totaal onbereikbaar zijn en blijven. Deze reis zal een groot onvoorspelbaar avontuur worden. Bent u avontuurlijk genoeg om deze uitdaging aan te durven?

De reis in het kort

Deze scheepsreis begint in Longyearbyen. Na het inschepen vertrekt het schip naar de kust om vandaar in noordelijk richting te gaan. In de Raudfjord die aan westelijke oever nog spitse bergentoppen heeft, ligt tot ver in het seizoen fjordijs waarop vaak Baardrobben te zien zijn. Verder naar het oosten wordt de Rijpfjord bezocht, een fjord die ca. 40 km diep Nordaustlandet in gaat. Daarna wordt geprobeerd om het oostelijke eiland Kvitøya te bereiken. Een met gletsjers bedekt gebied omringd door het pakijs. IJsberen zijn hier meestal niet ver weg. Als het pakijs het toelaat, zal nog verder noordwaarts gevaren worden om ook hier op zoek te gaan naar de bewoners van het hoge noorden.
Terug aan de westkust kan in de Krossfjorden nog een landing gemaakt worden. De scheepsreis eindigt in Longyearbyen waar u na een avontuurlijke week van boord gaat.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen.
  • Engelssprekende expeditieleiding (soms Nederlandstalig).
  • Schip met max. 170 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Deze reis wordt niet in 2024 aangeboden.

Impressies

  • IJsbeer komt op het pakijs, Spitsbergen.
    1/18

    IJsbeer komt op het pakijs, Spitsbergen.

  • Achtster in het arctische landschap van Spitsbergen.
    2/18

    Achtster in het arctische landschap van Spitsbergen.

  • Raudfjord, Spitsbergen.
    3/18

    Raudfjord, Spitsbergen.

  • Gletsjerijs, Spitsbergen.
    4/18

    Gletsjerijs, Spitsbergen.

  • Opduikende Dwergvinvissen bij de noordkust van Spitsbergen.
    5/18

    Opduikende Dwergvinvissen bij de noordkust van Spitsbergen.

  • Noordkust van Spitsbergen.
    6/18

    Noordkust van Spitsbergen.

  • Overblijfselen traanovens van Smeerenburg, Spitsbergen.
    7/18

    Overblijfselen traanovens van Smeerenburg, Spitsbergen.

  • Nieuwsgierige ijsbeer op het land, Spitsbergen.
    8/18

    Nieuwsgierige ijsbeer op het land, Spitsbergen.

  • Groenlandse walvis bij de noordoostkust van Spitsbergen.
    9/18

    Groenlandse walvis bij de noordoostkust van Spitsbergen.

  • Drieteenmeeuw.
    10/18

    Drieteenmeeuw.

  • Pakijs in het noordoosten van Spitsbergen.
    11/18

    Pakijs in het noordoosten van Spitsbergen.

  • Walrussen op het ijs.
    12/18

    Walrussen op het ijs.

  • Het desolate landschap van Foynøya in het noordoosten van Spitsbergen.
    13/18

    Het desolate landschap van Foynøya in het noordoosten van Spitsbergen.

  • Zwarte zeekoet bij Foynøya.
    14/18

    Zwarte zeekoet bij Foynøya.

  • IJsbeer op het pakijs in het noordoosten van Spitsbergen.
    15/18

    IJsbeer op het pakijs in het noordoosten van Spitsbergen.

  • IJsbeer springend van ijsschots naar ijsschots, Spitsbergen.
    16/18

    IJsbeer springend van ijsschots naar ijsschots, Spitsbergen.

  • Spitsbergen papaver.
    17/18

    Spitsbergen papaver.

  • Spitsbergen rendier.
    18/18

    Spitsbergen rendier.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Onderstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld van hoe een reis kan verlopen en welke plaatsen er aangedaan kunnen worden. Weersomstandigheden en ijscondities, maar ook de aanwezigheid van een ijsbeer bij de beoogde landingsplaats kunnen afwijkingen noodzakelijk en/of wenselijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden (zoals walrussen), kunnen gewijzigd zijn.
De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

  • Longyearbyen

    Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen). Aan het begin van de avond begint het schip de tocht naar de westkust. Rond de Isfjord zijn indrukwekkende bergketens te zien waarop zeker in het voorjaar en in de vroege zomer de toppen nog met sneeuw bedekt zijn. Fotografen kunnen zich uitleven op zwevende Noordse stormvogels en Grote burgemeesters die meeliften in het kielzog van het schip.

  • Raudfjorden

    De Raudfjord bevindt zich in het noorden, maar heeft nog wel de typische hoge bergen met spitse toppen. Achterin de fjord ligt soms nog wat ijs waarop mogelijk een Baard- en Ringelrob ligt. Ook kan er een ijsbeer rondlopen.
    Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies. De jongen zijn nu (bijna) volgroeid en de vogels beginnen uit te vliegen. In deze tijd zijn poolvossen op zoek naar vogels die uit het nest gevallen zijn.

  • Rijpfjorden & Zorgdragerfjorden

    Verder naar het oosten zal door Beverleysundet gevaren worden om vervolgens ten oosten van Scoresbyøya de Rijfjord in te varen. Hier bevindt zich het het voormalig Duitse Wehrmacht weerstation Haudegen. In de Zorgdragerfjord kunnen verschillende wandelingen gemaakt worden.

  • Wandelen op Nordaustlandet

    Als het noorden van Nordaustlandet toegankelijk is, kunnen hier mooie, enerverende wandelingen gemaakt worden naar o.a. het indrukwekkende gletsjerfront van de Schweigaardbreen. Als het mogelijk is om in Firkantbukta aan land te gaan, dan zijn hier de mogelijkheid om wat hogerop te komen om daar een panoramisch uitzicht van de omgeving te krijgen. Andere landingsplaatsen kunnen Behounekodden en Soraberget zijn.
    Waar u ook aan land gaat, u zult hier kennismaken met de echte hoge Arctis en wie weet zijn er enkele ijsberen te zien.

  • Poging om Kvitøya te bereiken

    Dit uiterst noordoostelijke eiland van de Spitsbergenarchipel is vaak in augustus nog omringd door pakijs. Het is daarom een gebied waar regelmatig ijsberen worden gezien. Langs de pakijsrand foerageert soms de zeldzame Groenlandse walvis. Ook hoogarctische vogels zoals de Vorkstaartmeeuw, Rossmeeuw en Middelste jager kunnen zomaar opduiken.

  • Zo noordelijk mogelijk

    Vandaag bepaalt de positie van het dichte pakijs hoe noordelijk het schip kan komen. Een waar avontuur waarbij natuurlijk iedereen op de uitkijk staat naar ijsberen en andere bewoners van het hoge noorden zoals de Beluga en Groenlandse walvis.

  • Sjuøyane

    De planning is om op de noordelijkste punt van Spitsbergen aan land te gaan. Dit is op Rossøya, een van de Zeven eilanden.Mocht het mogelijk zijn om op Vesle Tavleøya aan land te gaan, dan vindt u hier de restanten uit 1899 van de Zweeds-Russisch Arc of Meridian expeditie. Rond de noordelijke archipel Sjuøyane, leven walrussen en ijsberen. Voor vogelaars is dit het punt om uit te kijken naar de hier zeldzame Ross' meeuw.
    Phippsøya is een bekende walrusrustplaats.

  • Terug aan de westkust: Krossfjorden

    Terug aan de westkust zal Krossfjorden ingevaren worden om hier mogelijk nog een laatste wandeling te maken in het indrukwekkende landschap van bergenruggen, gletsjers met uitzicht op het binnenland met de Tre Kroner, drie bergtoppen die boven de ijskap uitsteken.
    's Avonds laat zal het schip aankomen in de haven van Longyearbyen.

  • Longyearbyen

    Afhankelijk van uw vlucht gaat u rond middernacht van boord of na het ontbijt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 12 augustus 2023
spitsbergen-206
  • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.
  • Overnachting op de heen- en eventueel op de terugreis.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere passagiers wordt beloond.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Heeft u interesse? Stuur dan een berichtje met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven