Ga naar inhoud

Expeditiecruise Basecamp Spitsbergen

scheepsreizen Noordwest-Spitsbergen

:alttitle:

Expeditiecruise Basecamp Spitsbergen

Terug in het programma van Oceanwide Expeditions, Basecamp Spitsbergen. Het schip vormt een basiskamp van waaruit diverse activiteiten kunnen worden ondernomen. Zo kunt u kajakkken, (sneeuwschoen)wandelen, tochten met een zodiac maken en met behulp van een professionele fotograaf uw fotografie verbeteren. De ervaren droogpakduiker kan daarnaast deelnemen aan het duikprogramma. Kortom, reizen in een gebied met een overweldigend landschap, een rijk dierenleven gecombineerd met zeer actieve mogelijkheden.

De reis in het kort

Deze scheepsreizen beginnen in Longyearbyen. Aan het einde van de middag gaat u aan boord. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip naar zee. De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag. U kunt op iedere moment genieten van de indrukwekkende berglandschappen en gletsjers en vogels die rond het schip zweven en zwemmen. Overdag gaat het schip voor anker en kunnen de activiteiten aan land en op het water plaatsvinden. Ook is er natuurlijk oog voor dieren zoals walrussen, ijsberen en zeehonden. Met een beetje geluk is er zelfs een walvis te zien.
Afhankelijk van de ijssituatie kunnen worden bezocht Raudfjorden, Liefdefjorden, Straat Hinlopen, Nordaustlandet, Prins Karls Forland en Alkhornet.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
 • Incl. langere en kortere wandelingen, zodiaccruises, sneeuwschoenwandelingen, kajakken, fotografieworkshops.
 • Optioneel: duikprogramma voor zeer ervaren (ijs)duikers.
 • Engelssprekende expeditieleiding (soms Nederlandstalig).
 • Max. 108 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • De Ortelius, het basiskamp voor deze reis.
  1/22

  De Ortelius, het basiskamp voor deze reis.

 • Alkhornet, de berg met het kenmerkende uitsteeksel.
  2/22

  Alkhornet, de berg met het kenmerkende uitsteeksel.

 • Kustlandschap op weg naar het noorden met een Noordse stormvogel.
  3/22

  Kustlandschap op weg naar het noorden met een Noordse stormvogel.

 • Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.
  4/22

  Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.

 • Duiken op bijzonder plaatsen. Foto: Peter Lankhuijsen.
  5/22

  Duiken op bijzonder plaatsen. Foto: Peter Lankhuijsen.

 • Even bijkomen op een ijsschots na een duik. Foto: Peter Lankhuijsen.
  6/22

  Even bijkomen op een ijsschots na een duik. Foto: Peter Lankhuijsen.

 • Wandelen en rondkijken in het besneeuwde landschap.
  7/22

  Wandelen en rondkijken in het besneeuwde landschap.

 • Een frisse duik (polar plunge) is een soms adembenemende ervaring.
  8/22

  Een frisse duik (polar plunge) is een soms adembenemende ervaring.

 • De Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die kleur geeft aan Spitsbergen.
  9/22

  De Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die kleur geeft aan Spitsbergen.

 • Rosse franjepoot op zoek naar voedsel.
  10/22

  Rosse franjepoot op zoek naar voedsel.

 • Het ruige berglandschap aan de noordkust van Spitsbergen.
  11/22

  Het ruige berglandschap aan de noordkust van Spitsbergen.

 • IJsbeer in de Liefdefjord, Spitsbergen.
  12/22

  IJsbeer in de Liefdefjord, Spitsbergen.

 • Baardrob op een ijsschots.
  13/22

  Baardrob op een ijsschots.

 • Zodra er iets te zien is, komen de camera's met grote lenzen te voorschijn.
  14/22

  Zodra er iets te zien is, komen de camera's met grote lenzen te voorschijn.

 • Walrussen op het pakijs.
  15/22

  Walrussen op het pakijs.

 • Deel van het front van Monacobreen.
  16/22

  Deel van het front van Monacobreen.

 • Wandelen met sneeuwschoenen.
  17/22

  Wandelen met sneeuwschoenen.

 • Zwarte zeekoet.
  18/22

  Zwarte zeekoet.

 • Het intens blauwe ijs afkomstig van een van de gletsjers.
  19/22

  Het intens blauwe ijs afkomstig van een van de gletsjers.

 • De boeg van het schip is een goede uitkijkpost.
  20/22

  De boeg van het schip is een goede uitkijkpost.

 • Pakijs bij de ingang van Straat Hinlopen.
  21/22

  Pakijs bij de ingang van Straat Hinlopen.

 • Het kale landschap van Nordaustlandet, Spitsbergen.
  22/22

  Het kale landschap van Nordaustlandet, Spitsbergen.

Dag tot dag

 • Longyearbyen

  Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen). Aan het begin van de avond begint het schip de tocht naar de westkust. Rond de Isfjord zijn indrukwekkende bergketens te zien. In de vroege zomer zullen er zeker nog toppen met sneeuw bedekt zijn. Geniet van de lange avond en de in het kielzog van het schip meeliftene vogels, zoals Noordse stormvogels en Grote burgemeesters.

 • Raudfjorden

  In de ochtend bevindt het schip zich aan de westkust op weg naar het noorden. De Raudfjord bevindt zich in het noorden, maar heeft nog wel de typische hoge bergen met spitse toppen waartussen gletsjers hun weg vinden naar zee. Hier eindigen ze in hemelsblauwe fronten van enkele tientallen meters hoog. Door het afkalven van de gletsjers drijven er bijna altijd ijsbergjes in de fjord. Vroeg in het seizoen ligt vaak het einde van de fjord nog dicht met ijs, waarop menige Baard- en Ringelrob ligt. Het is dan ook niet vreemd dat hier vaak ijsberen gezien worden.
  Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies waar nu duizenden vogels broeden. Ze vliegen af en aan. Onderaan de rotsen zwemmen vaak Eidereenden.

 • Andøya en Monacobreen

  Verder naar het oosten bevindt zich de lange Liefdefjord met het immense front van de Monacobree. Het torenhoge gletsjerfront is het onderwerp van vele foto's. Dit is een plek voor hoogste waakzaamheid, want hier worden vaak ijsberen gezien. Wellicht wordt er nog een stevige wandeling gemaakt over de toendra van Andøya of Reinsdyrflya waar Eidereenden, Kleine rietganzen en misschien zelfs Koningseidereenden gezien kunnen worden. Maar deze toendra is vooral het gebied waar rendieren zich ophouden.

 • Hinlopen, Lomfjorden of Nordaustlandet

  Hier zult u ongetwijfeld pakijs tegenkomen. Door het ijs kan het oosten ook geblokkeerd zijn, maar als de weg naar het noordoosten vrij is, zal hier het noordelijkste punt van de reis bereikt worden, 81° NB, slecht 540 zeemijl van de Noordpool. Rond de noordelijke archipel Sjuøyane leven walrussen en ijsberen. Voor vogelaars is dit het punt om uit te kijken naar de hier zeldzame Ross'meeuw. Lukt dat niet, dan kan misschien Straat Hinlopen ingevaren worden en kan aan land gegaan worden op Palanderbukta waar vaak rendieren, walrussen en Kleine rietganzen gezien worden.. Een wandeling, al of niet met sneeuwschoenen, laat u kennismaken met het desolate landschap van Nordaustlandet.
  Bij Alkefjellet kan een zodiactocht gemaakt worden onderlangs de loodrechte kliffen waar duizenden Zwarte zeekoeten broeden.

 • Pakijs bij de noordwestkust

  Terug richting het westen zal zoveel mogelijk langs de rand van het pakijs gevaren worden op zoek naar ijsberen, walrussen en walvissen.

 • Prins Karls Forland & Alkhornet

  In zuidelijke richting kan op Prins Karls Forland, dat van het grote eiland Spitsbergen gescheiden wordt door de Forlandsundet, een landing gemaakt worden bij Fluglehuken. Op dit punt heeft waarschijnlijk Willem Barentsz zijn eerste stap op Spitsbergen gezet. Overblijfselen van vossen- en berenvallen getuigen van latere activiteiten. Bij Sarstangen ligge vaak walrussen te rusten.
  Op de hoek van de westkust en de Isfjord ligt Alkhornet. Op de kliffen zitten duizenden Kortbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen. Aan de voet van de bergwand scharrelen regelmatig poolvossen op zoek naar eieren en uit het nest gevallen kuikens. Op de grazige weiden lopen rendieren. Midden in de weide zijn bijzondere ronde vormen te zien, de zogenaamde polygonen.

 • Longyearbyen

  In de ochtend zal in Longyearbyen ontscheept worden.

BELANGRIJK

Bovenstaand dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 31 oktober 2021
spitsbergen-207
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

De activiteiten

Er dient vooraf geboekt te worden voor de diverse activiteiten. Als er plaats over is, kunt u ter plekke besluiten om aan nog andere activiteiten deel te nemen.

Wandelen
Extra lange en stevige wandelingen worden aangeboden daar waar het landschap en de sneeuwcondities het toelaten.
Deelname is gratis.

Wandelen met sneeuwschoenen
Zeker in het vroege voorjaar kan er nog veel sneeuw liggen en kunnen wandelingen op sneeuwschoenen gemaakt worden. De sneeuwschoenen worden gratis ter beschikking gesteld. Het is even wennen, maar daarna zult u zien hoe goed dit werkt.
Deelname is gratis.

Kajakken
Er is plaats voor minimaal 04 en maximaal 14 deelnemers. Er zijn 1-pers. en 2-pers. kajaks. Kajaks, peddels en neopreen wetsuites, handschoenen, overwanten en zwemvest worden ter beschikking gesteld. U dient zelf een waterdicht zakje mee te nemen voor persoonlijke spullen.
Voor deelname dient u over enige kajakervaring en een goede conditie te beschikken.
Deelname is gratis.

Fotografieworkshop
Voor enthousiaste fotografen is er een fotografieworkshop. Om voldoende aandacht aan iedere deelnemer te kunnen geven, is er plaats voor maximaal 14 deelnemers. Een professionele fotograaf zal tijdens deze workshop lezingen geven over hoe u uw fotografie kunt verbeteren. De gemaakte foto's kunnen tijdens de workshop beoordeeld worden.
Deelname is gratis.

Duiken
Voor gevorderde en ervaren droogpakduikers (minimaal 30 droogpakduiken) (max. 24 deelnemers) is er een duikprogramma. Er is een duikleider die wordt bijgestaan ​​door twee duikgidsen. Gedetailleerde informatie wordt u op verzoek toegezonden. Deelname moet vooraf geboekt worden en kan tegen de genoemde prijs.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de medepassagiers wordt beloond.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Heeft u interesse? Stuur dan een berichtje met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.
We helpen u graag om de reis te verwezenlijken.

Compensatie CO2-uitstoot
Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, koopt Beluga Adventures bomen voor het project Leembossen (Het Groene Woud) in Noord-Brabant en bomen voor het project De groene corridor van het Nevelwoud naar het Regenwoud in Costa Rica. Beide zijn projecten van Trees for All.

Terug naar boven