Ga naar inhoud

Expeditiecruise Basecamp Spitsbergen

actieve scheepsreis Noordwest-Spitsbergen

:alttitle:

Expeditiecruise Basecamp Spitsbergen

Terug in het programma van Oceanwide Expeditions, Basecamp Spitsbergen. Het schip vormt een basiskamp van waaruit diverse activiteiten kunnen worden ondernomen. Zo kunt u kajakkken, (sneeuwschoen)wandelen, tochten met een zodiac maken en met behulp van een professionele fotograaf uw fotografie verbeteren. Kortom, reizen in een gebied met een overweldigend landschap, een rijk dierenleven gecombineerd met zeer actieve mogelijkheden.
Bovendien kunt u meehelpen om langs de stranden aangespoeld afval te helpen opruimen.

De reis in het kort

Deze scheepsreizen beginnen in Longyearbyen. Aan het einde van de middag gaat u aan boord. Na inscheping en veiligheidsinstructie vertrekt het schip naar zee. De eerste nacht zult u meteen merken dat het rond middernacht nog net zo licht is als overdag. U kunt op iedere moment genieten van de indrukwekkende berglandschappen en gletsjers en vogels die rond het schip zweven en zwemmen. Overdag gaat het schip voor anker en kunnen de activiteiten aan land en op het water plaatsvinden. Ook is er natuurlijk oog voor dieren zoals walrussen, ijsberen en zeehonden. Met een beetje geluk is er zelfs een walvis te zien.
Afhankelijk van de ijssituatie kunnen worden bezocht Raudfjorden, Liefdefjorden, Straat Hinlopen, Nordaustlandet, Prins Karls Forland en Alkhornet.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
  • Incl. langere en kortere wandelingen, zodiaccruises, sneeuwschoenwandelingen, kajakken, fotografieworkshops.
  • Optioneel wordt er een duikprogramma aangeboden.
  • Engelssprekende expeditieleiding (soms Nederlandstalig).
  • Max. 108 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • De Ortelius, het basiskamp voor deze reis.
    1/20

    De Ortelius, het basiskamp voor deze reis.

  • Alkhornet, de berg met het kenmerkende uitsteeksel.
    2/20

    Alkhornet, de berg met het kenmerkende uitsteeksel.

  • Kustlandschap op weg naar het noorden met een Noordse stormvogel.
    3/20

    Kustlandschap op weg naar het noorden met een Noordse stormvogel.

  • Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.
    4/20

    Kajakken in de fjorden van Spitsbergen.

  • Wandelen en rondkijken in het besneeuwde landschap.
    5/20

    Wandelen en rondkijken in het besneeuwde landschap.

  • Een frisse duik (polar plunge) is een soms adembenemende ervaring.
    6/20

    Een frisse duik (polar plunge) is een soms adembenemende ervaring.

  • De Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die kleur geeft aan Spitsbergen.
    7/20

    De Zuiltjessteenbreek is een van de eerste planten die kleur geeft aan Spitsbergen.

  • Rosse franjepoot op zoek naar voedsel.
    8/20

    Rosse franjepoot op zoek naar voedsel.

  • Het ruige berglandschap aan de noordkust van Spitsbergen.
    9/20

    Het ruige berglandschap aan de noordkust van Spitsbergen.

  • IJsbeer in de Liefdefjord, Spitsbergen.
    10/20

    IJsbeer in de Liefdefjord, Spitsbergen.

  • Baardrob op een ijsschots.
    11/20

    Baardrob op een ijsschots.

  • Zodra er iets te zien is, komen de camera's met grote lenzen te voorschijn.
    12/20

    Zodra er iets te zien is, komen de camera's met grote lenzen te voorschijn.

  • Walrussen op het pakijs.
    13/20

    Walrussen op het pakijs.

  • Deel van het front van Monacobreen.
    14/20

    Deel van het front van Monacobreen.

  • Wandelen met sneeuwschoenen.
    15/20

    Wandelen met sneeuwschoenen.

  • Zwarte zeekoet.
    16/20

    Zwarte zeekoet.

  • Het intens blauwe ijs afkomstig van een van de gletsjers.
    17/20

    Het intens blauwe ijs afkomstig van een van de gletsjers.

  • De boeg van het schip is een goede uitkijkpost.
    18/20

    De boeg van het schip is een goede uitkijkpost.

  • Pakijs bij de ingang van Straat Hinlopen.
    19/20

    Pakijs bij de ingang van Straat Hinlopen.

  • Het kale landschap van Nordaustlandet, Spitsbergen.
    20/20

    Het kale landschap van Nordaustlandet, Spitsbergen.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld. IJscondities en weersomstandigheden kunnen afwijkingen noodzakelijk maken. Plaatsen waar dieren zich normaliter ophouden, kunnen gewijzigd zijn. De expeditieleider kan daarom in overleg met de kapitein besluiten om andere plaatsen dan beschreven aan te doen.

  • Longyearbyen

    Inschepen om ca. 16.00u aan de kade in Longyearbyen (Spitsbergen). Aan het begin van de avond begint het schip de tocht naar de westkust. Rond de Isfjord zijn indrukwekkende bergketens te zien. In de vroege zomer zullen er zeker nog toppen met sneeuw bedekt zijn. Geniet van de lange avond en de in het kielzog van het schip meeliftene vogels, zoals Noordse stormvogels en Grote burgemeesters.

  • Kongsfjorden & Blomstrandhalvøya

    In de ochtend bevindt het schip zich in de prachtige Kongsfjord. 's Ochtends zal op Blomstrandhalvøya aan land gegaan worden. Hier zijn nog overblijfselen van een kwartsmijn (Camp Mansfield). Zo staat er nog een gedeelte van de stoommachine, een kookstel etc. Tijdens de wandeling heeft u uitzicht op het omringende landschap met o.a. de Tre Kroner (drie pieken die boven het besneeuwde ijskap uitsteken). Het is ook een geweldige plek om de kajaks voor het eerst te water te laten gaan. Fotografen kunnen zich uitleven op het landschap, de plantjes die nu beginnen te bloeien, details van de industriële overblijfselen en wellicht dat het paartje Kleinste jagers er nestelt.
    's Middags wordt de fjord overgestoken naar Ny-Ålesund bezocht. Ook hier werd net als in Longyearbyen kolen gedolven. Na verschillende ongelukken is de mijn gesloten. In de tijd van de grote poolexpedities was Ny-Ålesund de laatste basis richting de geografische Noordpool. Namen als Roald Amundsen en Umberto Nobile zijn onlosmakelijk verbonden met deze plaats. Nu hebben onderzoekers hier hun basis gemaakt. In en om Ny-Ålesund zijn vele vogels te vinden zoals Brand- en Kleine rietganzen, Noordse sterns, soms Roodkeelduikers, Rosse franjepoten, Ivoormeeuwen en ook is er het gezang van de Sneeuwgors te horen.

  • Noordwestkust

    Als weer en ijsgang het toelaten, zal een bezoek worden gebracht aan Amsterdamøya, waar de Nederlanders in de 17e eeuw het walvisstation Smeerenburg hadden gevestigd. Buiten de historische elementen, is het uitzicht geweldig. Op de zandbanken bij het eiland liggen soms zeehonden te rusten. Voor fotografen zullen er weer voldoende onderwerpen zijn (landschap, planten, dieren en de historische overblijfselen).
    Ook hier kunnen de kajaks te water gelaten worden voor een peddeltocht.

  • Raudfjorden

    De Raudfjord bevindt zich in het noorden, maar heeft nog wel de typische hoge bergen met spitse toppen waartussen gletsjers hun weg vinden naar zee. Hier eindigen ze in hemelsblauwe fronten van enkele tientallen meters hoog. Door het afkalven van de gletsjers drijven er bijna altijd ijsbergjes in de fjord. Vroeg in het seizoen ligt vaak het einde van de fjord nog dicht met ijs, waarop menige Baard- en Ringelrob ligt. Het is dan ook niet vreemd dat hier vaak ijsberen gezien worden.
    Hoog op de kliffen zijn grote zeevogelkolonies waar nu duizenden vogels broeden. Ze vliegen af en aan. Onderaan de rotsen zwemmen vaak Eidereenden.

  • Andøya en Monacobreen

    Verder naar het oosten bevindt zich de lange Liefdefjord met het immense front van de Monacobree. Het torenhoge gletsjerfront is het onderwerp van vele foto's. Dit is een plek voor hoogste waakzaamheid, want hier worden vaak ijsberen gezien. Wellicht wordt er nog een stevige wandeling gemaakt over de toendra van Andøya of Reinsdyrflya waar Eidereenden, Kleine rietganzen en misschien zelfs Koningseidereenden gezien kunnen worden. Maar deze toendra is vooral het gebied waar rendieren zich ophouden.

  • Verrassingsdag

    Vandaag zullen nog meer dan anders weer, ijs en dieren bepalen waar gewandeld, gekajakt en gefotografeerd zal worden.

  • Prins Karls Forland & St. Johnsfjorden

    In zuidelijke richting kan op Prins Karls Forland, dat van het grote eiland Spitsbergen gescheiden wordt door de Forlandsundet, een landing gemaakt worden bij Fluglehuken. Op dit punt heeft waarschijnlijk Willem Barentsz zijn eerste stap op Spitsbergen gezet. Overblijfselen van vossen- en berenvallen getuigen van latere activiteiten. Bij Sarstangen liggen vaak walrussen te rusten.
    Aan de overzijde van de Forlandsundet wordt het landschap diep ingesneden door de St. Johnsfjord. Ook hier is het landschap prachtig en zijn er geweldige mogelijkheden om te wandelen, te kajakken en te fotograferen.

  • Longyearbyen

    In de ochtend zal in Longyearbyen ontscheept worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 7 november 2024
spitsbergen-207
  • Reisgids Spitsbergen.
  • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.

De activiteiten

Er dient vooraf geboekt te worden voor de diverse activiteiten. Als er plaats over is, kunt u ter plekke besluiten om aan nog andere activiteiten deel te nemen.

Wandelen
Extra lange en stevige wandelingen worden aangeboden daar waar het landschap en de sneeuwcondities het toelaten.
Deelname is gratis.

Duikprogramma
Voor ervaren droogpakduikers is het mogelijk om tegen de aangegeven meerprijs deel te nemen aan een duikprogramma. Waar mogelijk zal in het glasheldere water gedoken kunnen worden om ijs, vissen en het kleurrijke onderwater leven te kunnen zien en fotograferen.
Er is plaats voor max. 24 deelnemers. Adequate ervaring moet vooraf worden aangetoond. Uitgebreide informatie wordt op verzoek toegezonden.

Kajakken
Er is plaats voor minimaal 04 en maximaal 14 deelnemers. Er zijn 1-pers. en 2-pers. kajaks. Kajaks, peddels en neopreen wetsuites, handschoenen, overwanten en zwemvest worden ter beschikking gesteld. U dient zelf een waterdicht zakje mee te nemen voor persoonlijke spullen.
Voor deelname dient u over enige kajakervaring en een goede conditie te beschikken.
Deelname is gratis.

Fotografieworkshop
Voor enthousiaste fotografen is er een fotografieworkshop. Om voldoende aandacht aan iedere deelnemer te kunnen geven, is er plaats voor maximaal 14 deelnemers. Een professionele fotograaf zal tijdens deze workshop lezingen geven over hoe u uw fotografie kunt verbeteren. De gemaakte foto's kunnen tijdens de workshop beoordeeld worden.
Deelname is gratis.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de medepassagiers wordt beloond.

Stranden schoonmaken

Door de zeestromingen worden allerlei (vooral plastic) voorwerpen meegevoerd naar het noorden. Op de stranden van Spitsbergen spoelt daardoor van alles aan. O.a. vissernetten, die gevaarlijk zijn voor rendieren die hierin verstrikt kunnen raken met hun gewei en daardoor een akelige dood kunnen sterven.
De laatste jaren worden daarom door de meeste rederijen een of meerdere reizen aangeboden waarbij zoveel mogelijk van de aangespoelde stukken worden meegenomen naar Longyearbyen vanwaar het naar het Noorse vasteland gebracht wordt om het jaar op de juiste manier te worden vernietigd.
Tijdens deze reis kunt u vrijwillig meehelpen met deze actie.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Kijk op onze site onder Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.
Heeft u interesse? Stuur dan een berichtje met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.
We helpen u graag om de reis te verwezenlijken.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven