Spitsbergen
Halverwege de Noordkaap en de Noordpool ligt de eilandengroep Spitsbergen. De Nederlandse naam vindt zijn oorsprong in de ontdekking in 1596 door Willem Barentsz. U vindt hier niet alleen expeditie- en walvisvaarthistorie, maar ook een ongekende rijkdom aan Arctische planten en dieren (o.a. walrus en ijsbeer). Tezamen met indrukwekkende landschappen, het bijzondere licht, de stilte en onmetelijke ruimte vormen zij de ingrediënten voor een unieke ervaring.
REIZEN IN ALLE JAARGETIJDEN
ZOMER
Het zomerseizoen op Spitsbergen loopt van half juni tot eind augustus. Dan kunnen, wanneer sneeuw en ijs geweken zijn, schepen uitvaren. (Wandel)tochten naar het binnenland van Spitsbergen zijn mogelijk vanaf begin/half juli. 24 uur daglicht in combinatie met redelijk standvastig weer biedt uitstekende reismogelijkheden. De maanden juni en juli zijn geschikt voor vogelliefhebbers, in juli bloeien de meeste planten en augustus biedt prachtige herfstkleuren. Walrussen, zeehonden, walvissen en ijsberen kunnen de hele zomer gezien worden.
> Voor een korte kennismaking en relatief klein budget kunt u kiezen uit een verblijf op maat in de "hoofdstad" Longyearbyen met excursies, de Zomerkennismakingsreis of de Arctische kennismaking Tromsø en Longyearbyen.
> Wie meer van Spitsbergen wil zien, kan kiezen voor een van de reizen per zeilschip of met een van de expeditiecruiseschepen.
> Heeft u eerdere reizen met de Hurtigruten gemaakt? Dan wilt u wellicht ook Spitsbergen verkennen met het traditionele Hurtigrutenschip Nordstjernen of een van de modernere schepen zoals de Fram, Roald Amundsen of Spitsbergen.
> Bent u op zoek naar een actievere vakantie? Op Spitsbergen kunt u ook wandelen, trekken, kajakken en er is een reis met verschillende activiteiten.
HERFST
De herfst, september en oktober, vormt een overgangsperiode tussen de zomer met 24 uur per dag licht en de donkere winter. In september zijn er de prachtige zonsopgang en -ondergang. In oktober is Spitsbergen gehuld in een waas van violet en andere pasteltinten. Aan de nachtelijke hemel zorgt bij helder weer het noorderlicht voor een prachtig kleurenspektakel.
WINTER
De winter (poolnacht) duurt officieel van 14 november tot 29 januari. Dit is een bijzondere periode waarin de zon niet boven de horizon komt. Dit wil niet zeggen dat het aardedonker is, want het licht van de maan, de sterren en het noorderlicht reflecteert op sneeuw en ijs, waardoor een sprookjesachtig schijnsel ontstaat.
VOORJAAR
Het voorjaar is het seizoen waarin de meeste landactiviteiten plaatsvinden. Eind februari keert het licht met rasse schreden terug. Het is een tijd waarin het licht weer een kleurenspel speelt. Vanaf half maart lengen de dagen in snel tempo en verdwijnt het noorderlicht. Na 19 april gaat de zon niet meer onder. Dé tijd voor langere hondenslede-, sneeuwscooter- en skitochten breekt aan. Eind mei, begin juni smelt de sneeuw, vogels keren terug en bloemen ontluiken; een nieuw zomerseizoen staat voor de deur.
ALGEMENE INFORMATIE SPITSBERGEN
Spitsbergen staat onder Noors toezicht, maar valt niet onder het Schengenverdrag. Daardoor heeft u voor een bezoek aan Spitsbergen een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart nodig.
De Noorse Kroon is het wettige betaalmiddel. De wisselkoers voor contant geld fluctueert sterk, 1 NOK kost ca. € 0,09. (feb. 2024).
Longyearbyen is het administratief centrum en de aanvlieghaven van Spitsbergen. Op Spitsbergen zijn er buiten Longyearbyen GEEN wegen.
Klimaat
De westkust van Spitsbergen staat onder invloed van de (warme) Golfstroom, wat een relatief grote rijkdom aan flora en fauna oplevert. Zomertemperaturen kunnen er redelijk oplopen, tot gemiddeld ca. 6°C. De (noord)oostkant staat onder directe invloed van noordpoolijs en -wind. Het is hier vaak kouder dan aan de westkust. Spitsbergen heeft over het algemeen een zeer lage luchtvochtigheid, waardoor het vaak minder koud aanvoelt dan u zou vermoeden.
Landschap en geologie
Het landschap van Spitsbergen wordt gedomineerd door prachtige bergruggen die afgewisseld worden met valleien (toendra's) en fjorden. In het westen zijn er vooral de bergen met de typische spitse toppen en enkele zeer diepe fjorden, zoals de Magdalenefjord. Naar het oosten toe worden de bergen alsmaar vlakker totdat er pure tafelbergen ontstaan. Nordaustlandet (het noordoostelijke eiland) heeft een enorme ijskap en grote grintvlakten. De zuidoostelijke eilanden Barentsøya en Edgeøya kennen diep uitgesleten kloven.
De bergruggen in het westen zijn ontstaan door botsingen en opstuwingen. Hierdoor zijn zeer oude aardlagen aan de oppervlakte gekomen. Zo zijn er in de Van Keulenfjord fossielrijke lagen te zien. Op andere plaatsen, o.a. in de Bockfjord, zijn er duidelijke sporen van een vulkanisch verleden. Hier zijn nog enkele warme bronnetjes en restanten van omvangrijkere heetwaterbronnen.
Fauna
Aangetrokken door de voedselrijke wateren komen 's zomers (zee)vogels in ontelbare aantallen naar Spitsbergen om te broeden. Zo vindt u hier onder andere: Kleine alken, Dikbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen, Grote burgemeesters, Ivoormeeuwen, Rotganzen, Brandganzen, Kleine rietganzen, Paarse strandlopers, Rosse franjepoten, (Konings)Eidereenden, IJseenden, Sneeuwgorzen en Sneeuwhoenderen.
Ook enkele zeezoogdieren komen hier in grote aantallen voor zoals de walrus. Verder komen hier voor: poolvos, Ringelrob, Zadelrob en natuurlijk de ijsbeer. De laatste jaren worden ook steeds meer walvissen gezien. Niet in grote aantallen maar toch. Rond Spitsbergen komen voor: Dwergvinvis, Potvis, Beluga, Bultrug, Blauwe vinvis en de zeldzame Groenlandse walvis.
Op de toendra's grazen kleine groepjes Spitsbergenrendieren.
IJsberen
Spitsbergen staat bekend om zijn ijsberen. De dieren leven voornamelijk langs de rand van het pakijs in Noord- en Oost-Spitsbergen, maar kunnen in principe overal opduiken (tot nabij Longyearbyen). Daarom kunt en mag u op Spitsbergen alleen onder bescherming van een geweer rondreizen. Dit houdt voor de meeste mensen in, dat er alleen in groepsverband, onder leiding van ervaren, bewapende gidsen, gereisd kan worden. Scheepsreizen of expeditiecruises zijn daarom voor de meeste mensen veruit de prettigste manier om Spitsbergen te verkennen.
Flora
De westkust van Spitsbergen heeft, voor zo een noordelijke ligging, een ongekend rijke plantengroei. De uitloper van de Golfstroom zorgt ervoor dat het zeewater een paar graden warmer is, dan gebruikelijk op deze breedtegraad.
In de vroege zomer kleurt de Zuiltjessteenbreek al snel grote vlakten. Op toendra's en berghellingen zijn het in de zomer onder andere Achtster, Spitsbergen papaver, Wollig en Harig kartelblad en Pooljacobsladder die zorgen voor een kleurrijk bloementapijt.
De bomen op Spitsbergen zijn niet hoger 10 tot 15 cm. Weinig spectaculair tot aan het einde van de zomer, dan zijn het de geeloranje verkleurde blaadjes van de Poolwilg en de Dwergberk die de toendra domineren met hun prachtige herfstkleuren.
Geschiedenis
Officieel is Spitsbergen in 1596 door Willem Barentsz ontdekt tijdens een expeditie die tot doel had het vinden van een noordelijke doorvaart naar China. Ver voor die tijd zijn er ongetwijfeld Pomoren (Russische pelsjagers) en Noormannen (Vikingen) in de omgeving van en op Spitsbergen geweest.
Door de ontdekking werd ook bekend dat hier zoveel walvissen rondzwommen. Vanaf die tijd trokken walvisjagers naar het hoge noorden. Niet alleen uit de Nederlanden, maar ook uit Engeland, Portugal en Denemarken.
Latere ontdekkingsreizigers, zoals Amundsen, gebruikten Spitsbergen als hun laatste bevoorradingspost voor expedities op weg naar de Noordpool. Op verschillende plaatsen zijn nog restanten uit die tijd te vinden. Zo staat in Ny-Ålesund de mast van de zeppelin waarmee Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth en Umberto Nobilé in 1926 de eerste succesvolle vlucht over de Noordpool maakten.
De plaats Longyearbyen dankt zijn ontstaan en naam aan de Amerikaanse ondernemer John Munroe Longyear die in navolging van de Noren vanaf 1906 de hier vrij makkelijk bereikbare steenkoollagen exploiteerde.
Noorderlicht (Aurora Borealis) en Middernachtzon
Noorderlicht (Aurora Borealis) is het prachtige kleurenschijnsel dat aan de donkere hemel in de poolgebieden kan verschijnen. De beste omstandigheden zijn daarom: onbewolkte hemel, weinig maanlicht en vriezend weer. Het verschijnsel noorderlicht kent perioden waarin het heel sterk en helder is en perioden waarin het nauwelijks voorkomt.
Middernachtzon wordt de zon genoemd die 's nachts schijnt. Op Spitsbergen gaat de zon tussen 19 april en 21 september niet onder. Dit houdt dus in dat er gedurende die periode 24 uur daglicht is. Een verschijnsel dat de meeste mensen, na de eerste gewenning, als prettig ervaren en hen tevens veel energie geeft.
Vlieginformatie
Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten, aanvullende overnachtingen en/of verlenging op Spitsbergen of Noorwegen.
SAS vliegt (bijna) dagelijks vanuit Oslo naar Longyearbyen en terug. Er zijn rechtstreekse vluchten, maar ook vluchten met een tussenstop in Tromsø.
Norwegian vliegt gedurende de zomerperiode drie tot vier keer per week rechtstreeks of met een tussenstop in Tromsø van Oslo naar Longyearbyen en terug.
In de zomer kan er op een enkele dag met SAS op één dag van Amsterdam, via Oslo naar Longyearbyen gevlogen worden. Op eveneens een enkele dag per week met SAS op één dag teruggevlogen worden van Longyearbyen via Oslo en/of Kopenhagen naar Amsterdam. .
Met Norwegian is er (bijna) altijd een overnachting in Oslo of Tromsø op de heenweg nodig. In de zomer kan er op een enkele dag met Norwegian op één dag van Amsterdam via Oslo naar Longyearbyen gevlogen worden of v.v.