Zweeds Lapland
Op deze pagina vindt enkele mogelijkheden om Zweeds Lapland in zomer, herfst, winter of voorjaar te verkennen. Het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Bent u op zoek naar een andere reis of wilt u een van de reizen maar dan langer of korter maken of wilt u het combineren met een gedeelte op eigen gelegenheid?
Bel ons op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of mail ons uw wensen. Wij maken graag een voorstel voor u.
Hieronder vindt u algemene informatie over Zweden en Zweeds Lapland.
Lapland
Het noordelijk deel van Zweden maakt deel uit van Lapland, het gebied waar de rendierherders (Lappen, of beter gezegd, de Samen) van oudsher leven. Het is het gebied dat boven de poolcirkel ligt, waar in de zomer de dagen (bijna) oneindig zijn en waar in de winter er bijna geen daglicht is.
Zweden
Zweden is een koninkrijk.
De totale oppervlakte bedraagt 450.295 km², een oppervlakte van ca. elf keer Nederland of ca. 15 keer België. Met iets meer dan 10 miljoen inwoners, waarvan een groot deel in de hoofdstad Stockholm, de havenstad Göteburg en de industriestad Malmö wonen. Het is met recht een land met een lage bevolkingsdichtheid.
De Zweedse Kroon (SEK) is het wettige betaalmiddel. De wisselkoers (februari 2024) voor contant geld is ca. € 0,09 (11 Zweedse kronen in één euro).
Zweeds is de officiële taal. Veel Zweden spreken daarnaast ook Engels. In het noorden (Lapland) leven Samen die nog grote rendierkudden houden. Zij spreken buiten Zweeds ook nog hun eigen taal, die de laatste jaren ook weer op de scholen onderwezen wordt.
Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart volstaan als grensdocument.
Klimaat
Zweden ligt net zo noordelijk als Noorwegen en Finland, maar heeft een veel milder klimaat. De invloed van de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten, het Skagerak en het Kattegat in het zuiden en de bergketens op de grens met Noorwegen is groot. Zweden is hierdoor meestal droger en warmer dan de omringende landen, met een gemiddelde temperatuur in de zomer van 13 tot 17°C, waarbij de zon (bijna) niet ondergaat. In het zuiden kan het makkelijk 30°C worden. Het noorden (Lapland) blijft een stuk koeler.
De sneeuwrijke winters kunnen koud zijn, zeker in het noorden waar de zon in deze periode niet boven de horizon komt.
Landschap
Het Zweedse landschap bestaat grotendeels uit meren, rivieren en voornamelijk naaldbossen. De twee grootse meren liggen in het zuiden, waarbij het Vänern ca. 5655 km2 groot is en het Vättern ca. 1895 km2 groot is. In het noorden rond de grens met Noorwegen zijn hoge bergruggen, waar Zwedens hoogste berg ligt: Kebnekaise van ca. 2.100 m die bedekt is met een gletsjer.
Flora
In en rond de meren groeien veel water- en moerasplanten, waaronder Rietorchissen. De naaldbossen hebben een onderbegroeiing van kruidachtige gewassen, bessenstruikjes en varens. Noordelijker gaat het langzaam over in berkenbos en zelfs toendragebied met (sub)arctische planten.
In de herfst zijn de bessen en paddenstoelen erg in trek bij de lokale bevolking.
Fauna
Rendieren en Lapland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Samen houden enorme kuddes rendieren, die echter vrijwel altijd los lopen. Alleen in de herfst worden ze bijeengedreven voor de selectie voor de slacht.
In de waterrijke delen komen elanden, bevers, zeehonden, robben, waadvogels, eenden en zwanen voor. In de bossen komen nog beren, veelvraten en lynxen voor. Verder komt er een grote diversiteit aan zangvogels en roofvogels voor. Een waar eldorado voor iedere vogelliefhebber.
Het talrijkst zijn echter de muggen, die in de zomer op waterrijke plaatsen en bij windstil weer u graag lastig komen vallen.
Reizen in Zweden
Zweden is op diverse manieren te verkennen. Er zijn over het algemeen goed berijdbare wegen, u kunt er in de zomer wandelen, kanoën, raften, duiken en vissen. Wilt u liever per trein reizen, dan is er een mooie reis van zuid naar noord (of omgekeerd) te maken.
In de herfst is het landschap ondergedompeld in prachtige herfstkleuren, op de toendra en in de bossen zijn struikjes beladen met bessen en er staan overal paddenstoelen. Trekvogels maken zich op om te vertrekken en dieren die blijven zorgen dat ze nog wat extra reserves opbouwen. Nu het 's nachts weer donker wordt, wordt noorderlicht weer zichtbaar.
In de winter kunt u hier hondensledetocht, skitochten en wandelingen met sneeuwschoenen maken. Tegen de jaarwisseling worden er op meerdere plaatsen ijshotels gebouwd waarin u kunt overnachten. In Zweden kan gedurende de winter ook vaak noorderlicht waargenomen worden.Voor wie hondenslede- en sneeuwscootertochten wil maken, is de late winter, eind februari tot half mei, de beste keus. De dagen worden weer langer en overdag schijnt vaak de zon.
Vervoersinformatie
KLM heeft dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Stockholm en v.v.
SAS heeft dgelijks (behalve op zaterdag) enkele rechtstreekse vluchten van Amsterdam en Brussel naar Stockholm en v.v.
Norweginan vliegt één keer in de avond van Amsteredam naar Stockholm.
Brussels Airlines vliegt dagelijks (behalve op zaterdag) van Brussel naar Oslo en v.v.
Vanuit Stockholm zijn er binnenlandse vluchten met Arlanda en SAS naar o.a. Kiruna en Lulea.
Er is een uitgebreid openbaarvervoernetwerk van bussen. De trein gaat tot aan Kiruna.
U kunt ook naar Zweden reizen met eigen vervoer. Er zijn diverse veerbootdiensten vanuit Duitsland (Kiel, Travemünde, Rostock) en Denemarken (Frederikshavn en Grenaa) naar Zweden (Göteborg, Malmö, Trelleborg, Halmstad).