Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotland en Schotse Eilanden

:alttitle:

Expeditiecruise Schotland en Schotse Eilanden

Het voorjaar is de mooiste periode om de Schotse Eilanden te bezoeken. Het broedseizoen van vogels is in volle gang en de vogels vliegen af en aan naar de kliffen of nestholten om de broedende partner van eten te voorzien. Aan de planten ontluiken de kleurrijkste bloemen: geel (dotterbloem), blauw (Blue Bells), roze (orchideeën en Engels gras). Op zee kunnen dolfijnen en walvissen opduiken.
Bovendien is Schotland rijk aan historie, van Stenen Tijdperk, IJzeren Tijdperk, Bronzen Tijdperk tot aan de Middeleeuwen.
Is dit reis waar u al tijden naar op zoek bent?

De reis in het kort

Deze reis begint met een overnachting in de prachtige stad Edinburgh. De volgende dag worden alle passagiers met bussen naar de haven van Troon aan de westkust van Schotland gebracht. Vanhier vertrekt de Gerg Mortimer aan de reis langs de mooiste eilanden rond Schotland: de Binnen Hebriden, Buiten Hebriden, Fair Isle, de Shetlandeilanden en Orkney-eilanden om overal te genieten van de rijkdom aan fauna en flora en geschiedenis.
De reis eindigt in Aberdeen.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief veel landexcursies.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Max. 130 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging in Schotland is mogelijk.

Impressies

  • Jan-van-gentenkolonie op Sula Sgeir.
Foto: Sigrid Martin.
    1/13

    Jan-van-gentenkolonie op Sula Sgeir. Foto: Sigrid Martin.

  • Ruïne van de abdij op Iona. 
Foto: Sigrid Martin.
    2/13

    Ruïne van de abdij op Iona. Foto: Sigrid Martin.

  • Basaltzuilen op Staffa. 
Foto: Sigrid Martin.
    3/13

    Basaltzuilen op Staffa. Foto: Sigrid Martin.

  • Een van de grotten die de inspiratie waren voor Fingal's Cave van Mendelsohn. 
Foto: Sigrid Martin.
    4/13

    Een van de grotten die de inspiratie waren voor Fingal's Cave van Mendelsohn. Foto: Sigrid Martin.

  • Standing Stones of Calanish, Lewis.
    5/13

    Standing Stones of Calanish, Lewis.

  • St. Kilda.
Foto: Sigrid Martin.
    6/13

    St. Kilda. Foto: Sigrid Martin.

  • Springende witflank dolfijn.
Foto: Sigrid Martin.
    7/13

    Springende witflank dolfijn. Foto: Sigrid Martin.

  • Schapen op North Rona.
    8/13

    Schapen op North Rona.

  • Papegaaiduikers op North Rona.
    9/13

    Papegaaiduikers op North Rona.

  • Kirkwall.
Foto: Sigrid Martin.
    10/13

    Kirkwall. Foto: Sigrid Martin.

  • Opgraving Scara Brae.
Foto: Sigrid Martin.
    11/13

    Opgraving Scara Brae. Foto: Sigrid Martin.

  • Eidereenden voor de kust.
Foto: Sigrid Martin.
    12/13

    Eidereenden voor de kust. Foto: Sigrid Martin.

  • Ring of Brodgar. 
Foto: Sigrid Martin.
    13/13

    Ring of Brodgar. Foto: Sigrid Martin.

Dag tot dag

BELANGRIJK

Weersomstandigheden kunnen afwijkingen in het programma noodzakelijk maken.

  • Edinburgh

    Bij aankomst op de luchthaven van Edinburgh wordt u opgewacht voor de transfer naar het groepshotel (een van de goede hotels, bijv. het Courtyard Edinburgh). Bent u gekomen met de vroege ochtendvlucht, dan heeft u na het inchecken bijna een hele dag om deze historische stad te verkennen. Bezoek dan vooral ook het kasteel en het natuurhistorisch museum.
    Overnachting in hotel op basis van logies/ontbijt.

  • Edinburgh & Troon

    Na het ontbijt heeft u de ochtend en nog een deel van de middag om de stad verder te verkennen. Halverwege de middag staan enkele bussen klaar om alle passagiers naar de haven Troon aan de westkust van Schotland te brengen. Deze rit van ca. twee uur brengt u dwars door het heuvelachtige en bosrijke landschap van Zuid-Schotland.
    Na aankomst bij de haven kan iedereen inschepen en het schip verkennen. Tijdens het welkomstdiner verlaat de Greg Mortimer haven in noordelijke richting op weg naar de Binnen Hebriden.

  • Binnen Hebriden

    Deze twee dagen worden doorgebracht bij de Binnen Hebriden of "Na h-Eileanan a-staigh" zoals ze in het Gaelic genoemd worden. Sommige eilanden zijn nu nog bewoond, andere waren ooit bewoond door o.a. de Picten en nog andere eilanden zijn van oudsher alleen bewoond door dieren en dan met name zeevogels. Er zijn enorme kliffen waar het nu een drukte van belang is. De vogels vliegen af en aan. Op zonnige rotsen liggen zeehonden te rusten en langs de waterlijn kunnen zeeotters te zien zijn. Hoog in de lucht zweven Europese zeearenden en soms is er ook een Steenarend te zien. Tijdens de tijd aan boord is het vooral ook op de uitkijk staan naar dolfijnen en grotere walvissen zoals Orka's en Dwergvinvissen.

    Het eerste eiland dat op de planning staat om te bezoeken is het kleine eiland Iona. Dit eiland staat bekend als de plaats vanwaar het christendom over Schotland verspreid werd. Er werd in 563 een klooster gebouwd. In de loop van de jaren is het vervallen, weer opnieuw opgebouwd, weer verlaten en uiteindelijk aan het begin van de 20e eeuw gerestaureerd. Verder zijn er overblijfselen van andere bewoners zoals op Dun I, het hoogtste punt van het eiland.
    Het huidige inwonertal is ca. 170.

    Daarna staat een bezoek aan het eiland Staffa op het programma. Dit volledig uit basaltzuilen opgebouwde eiland heeft allerlei grotten die uitsluitend per bootje en in dit geval zodiacs te bezichten zijn, als het weer het toelaat. Hier liet de componist Felix Mendelsohn zich inspireren tot het schrijven van Fingal's Cave.
    Bovenaan de kliffen broeden Atlantische papegaaiduikers.

    Het volgende eiland hier is Skye een van de grotere eilanden van de Binnen Hebriden. Hier is vooral het zuidwestelijk deel interessant. Er zijn diverse wandelmogelijkheden door het bergachtige gebied met mooie uitzichtpunten. Voor de kajakkers zijn ook hier prachtige plaatsen om te peddelen.
    Het zuidelijke schiereiland Rubha’ an Dùnain, is nu onbewoond, maar in het neoliticum en in de tijd van de Noormannen werd dit gebied bewoond. Van beide culturen zijn overblijfselen nog zichtbaar.

    Als het weer meewerkt, kan er eventueel nog een landing gemaakt worden op Canna. Een plantenrijk eiland waar o.a. Blue Bells en Moerasorchissen in grote aantallen groeien en nu zullen bloeien. Vanaf het hogere deel is er goede kans om zeearenden te kunnen zien zweven. Voor de kust jagen regelmatig Orka's en wordt som ook een Reuzenhaai gezien.

  • Buiten Hebriden

    Drie dagen om enkele van de spectaculaire Buiten Hebriden te bezoeken. Als eerste staat op het programma Lewis, waar de Standing Stones of Calanish een grote bezienswaardigheid zijn. De enorme stenen staan in een grote cirkel en stammen net als Stonehenge uit het Stenen Tijdperk (ca. 5000 oud). Verderop staat het Bostadh, een reconstructie van een onderkomen uit het IJzer Tijdperk. Het vrijwel ronde onderkomen staat naast een baai met zandstrand en was dus makkelijk bereikbaar vanuit zee. Het eiland is het tehuis van enkele kuddes Edelherten.

    Als het weer het toelaat, kan er een landing gemaakt worden op St. Kilda. Een eiland met grote kliffen en rotspilaren voor de kust. Hier broeden enorme aantallen zeevogels zoals Atlantische papegaaiduikers, Noorse stormvogels, Drieteenmeeuwen, Alken, zeekoeten en Jan-van-genten. Er is zelfs een endemische soort op het eiland: het St. Kilda winterkoninkje. Verder wordt er een oud ras schapen gehouden, de Soay. Het eiland heeft ook twee eigen soorten muizen!
    Andere eilanden waar langs gevaren kan worden zijn de Flanneneilanden (eilanden met zeer steile kliffen én een vuurtoren) en Sula Sgeir. Dit laatste eiland is van de waterlijn tot de top bezet met broedende Jan-van-genten. Altijd een prachtig gezicht om te zien hoe deze dieren na het spotten van een vis vanuit de lucht als een raket de zee in duiken. North Rona is een groter eiland met weiden, hoge kliffen en zandstrand. Ook hier boeden allerlei zeevogels. Op de meer grazige delen broeden Grote jagers. Op de hoogste top van het eiland staat een vuurtoren. In vroeger tijden werd dit eiland bewoond en hield men er schapen, ruïnes herinneren nog aan die tijd.

  • Shetlandeilanden

    Van de Shetlandeilanden kunnen de volgende eilanden bezocht worden:
    Foula, een klein eiland met 30 inwoners. Er zijn grote zeevogelskolonies en op de weiden broeden Grote jagers en bloemen planten zoals de dotterbloem. De nabijgelegen rotspilaar Papa Stour biedt een mooie mogelijkheid om een zodiac- ef kajaktocht te maken en de grotten die de zee heeft uitsleten te onderzoeken.
    Op Mainland zal Jarlshof bezocht worden, waar de eerste bewoning in het Brons Tijdperk plaatsvond.
    Op het onbewoonde eiland Mousa staan de restanten uit de tijd van de Picten. Een zgn. Broch (versterkte toren) met een stenen muur met omtuining staat hier nog. In de muren van de Broch en de omtuining broeden Vale stormvogeltjes. Langs het strand struint nogaleens een visotter rond en er liggen vaak zeehonden te rusten.

    Noordelijker ligt het Hermanes National Nature Reserve. Een gebied me steile kliffen en grote weiden en moerassen waar allerlei vogels broeden. Er groeien en bloeien platen zoals orchideeën, gentinanen en natuurlijk Engelsgras.
    Ook het laatste eiland Noss is het tehuis voor duizenden vogels. Langs de stranden zijn regelmatig zeehonden en otters ze vinden.

  • Faire Isle & Orkney-eilanden

    Fair Isle is een eiland waar vogelaars en liefhebbers van planten hun hart kunnen ophalen. Op de steile kliffen broeden ook hier enorme aantallen zeevogels zoals Atlantische papegaaiduikers, Zeekoeten, Zwarte zeekoeten, Jan-van-genten en Kuifaalscholvers.
    In de veengebieden in het binnenland zijn veel bloeiende planten te vinden zoals dotterbloem, Engels gras, blauwe boshyacint, maar ook diverse orchideeën, zoals de Moerasorchis en de Groene Nachtorchis (Coeloglossum viride).

    Papa Westray is het kleinste eiland van de Orkneys waar ca. 85 mensen wonen. Ook dit eiland heeft een rijke historie die begint met een Neolitische bewoning ca. 5800 jaar geleden. Bij Knap of Howar zijn overblijfselen van twee huizen van een boerderij zijn opgegraven in 1930 en 1970. Verder is er de gerestaureerde St. Bonifaciuskerk, de Middeleeuwse kapel bij Tredwell's Loch.

    Als één na laatste staat het plaatsje Kirkwall op het programma. Het is een plaats met rijke geschiedenis, beginnend in het Neoliticum eindigend met de invallen van de Noormannen. Enkele bijzondere gebouwen zijn: de St. Magnus Kathedraal en de ruïnes van het bisschoppelijk paleis en het paleis van de graaf.
    Wilt u meer weten over de geschiedenis, dan is een bezoek aan het Tankerness House Museum zeker een aanrader.

    Als laatste is dan Skara Brae aan de beurt om hier de ca. 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten te bezoeken. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten en ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Ze leefden van de schapenteelt, hadden enkele koeien en ging op visvangst en jacht op de hier levende edelherten.

    Eventueel kunnen ook de Stones of Stenness of Ring of Brodgar (staande stenen) en de graftombes van Maes Howes.

  • Aberdeen

    Na het ontbijt is het tijd om te ontschepen in Aberdeen. Een groepstransfer van de kade naar het vliegveld wordt verzorgd.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 4 oktober 2024
schotland-206
  • Reis van huis naar Edinburgh.
  • Reis van Aberdeen naar huis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten naar Edinburg en terug, evenals een individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of vul het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven