Binnen Hebriden
Deze twee dagen worden doorgebracht bij de Binnen Hebriden of "Na h-Eileanan a-staigh" zoals ze in het Gaelic genoemd worden. Sommige eilanden zijn nu nog bewoond, andere waren ooit bewoond door o.a. de Picten en nog andere eilanden zijn van oudsher alleen bewoond door dieren en dan met name zeevogels. Er zijn enorme kliffen waar het nu een drukte van belang is. De vogels vliegen af en aan. Op zonnige rotsen liggen zeehonden te rusten en langs de waterlijn kunnen zeeotters te zien zijn. Hoog in de lucht zweven Europese zeearenden en soms is er ook een Steenarend te zien. Tijdens de tijd aan boord is het vooral ook op de uitkijk staan naar dolfijnen en grotere walvissen zoals Orka's en Dwergvinvissen.
Het eerste eiland dat op de planning staat om te bezoeken is het kleine eiland Iona. Dit eiland staat bekend als de plaats vanwaar het christendom over Schotland verspreid werd. Er werd in 563 een klooster gebouwd. In de loop van de jaren is het vervallen, weer opnieuw opgebouwd, weer verlaten en uiteindelijk aan het begin van de 20e eeuw gerestaureerd. Verder zijn er overblijfselen van andere bewoners zoals op Dun I, het hoogtste punt van het eiland.
Het huidige inwonertal is ca. 170.
Daarna staat een bezoek aan het eiland Staffa op het programma. Dit volledig uit basaltzuilen opgebouwde eiland heeft allerlei grotten die uitsluitend per bootje en in dit geval zodiacs te bezichten zijn, als het weer het toelaat. Hier liet de componist Felix Mendelsohn zich inspireren tot het schrijven van Fingal's Cave.
Bovenaan de kliffen broeden Atlantische papegaaiduikers.
Het volgende eiland hier is Skye een van de grotere eilanden van de Binnen Hebriden. Hier is vooral het zuidwestelijk deel interessant. Er zijn diverse wandelmogelijkheden door het bergachtige gebied met mooie uitzichtpunten. Voor de kajakkers zijn ook hier prachtige plaatsen om te peddelen.
Het zuidelijke schiereiland Rubha’ an Dùnain, is nu onbewoond, maar in het neoliticum en in de tijd van de Noormannen werd dit gebied bewoond. Van beide culturen zijn overblijfselen nog zichtbaar.
Als het weer meewerkt, kan er eventueel nog een landing gemaakt worden op Canna. Een plantenrijk eiland waar o.a. Blue Bells en Moerasorchissen in grote aantallen groeien en nu zullen bloeien. Vanaf het hogere deel is er goede kans om zeearenden te kunnen zien zweven. Voor de kust jagen regelmatig Orka's en wordt som ook een Reuzenhaai gezien.