Ga naar inhoud

Kajakken en trekking in Zuid-Groenland

een avontuurlijke reis voor de actieve reiziger

:alttitle:

Kajakken en trekking in Zuid-Groenland

De Groenlandse zuidkust is een indrukwekkend fjordengebied. De bergen zijn relatief jong en hebben een alpien uiterlijk. Op een aantal plaatsen komt de ijskap met grote gletsjers tussen het gebergte door en eindigt in zee. Dit is het landschap waarin u kajakt of waardoor u wandelt. Ook hier zijn net als overal in Oost-Groenland baaien vol ijs en ijsbergen. En dat is precies wat we zoeken voor deze reis.
Tijdens de laatste reis kan er bij heldere hemel noorderlicht (Aurora Borealis) gezien worden.

De reis in het kort

Vanaf het vliegveld Keflavík op IJsland vliegt u in de morgen naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland. Na ontmoeting met de andere deelnemers gaat de groep naar Narsaq. Daar aangekomen, wordt direct begonnen met de voorbereiding en instructies voor de tocht. De volgende twaalf dagen zult u afwisselend wandelen, trekkings en kajakken in het hartje van het Zuid-Groenlandse fjordengebied. Afhankelijk van ijs- en weersomstandigheden zal de tocht er als volgt uitzien:
Vanaf Narsaq per kajak naar het eiland Tuqtutoq. Tijdens de tocht zal er gestopt worden bij de hut van de visser Ujaraq en op mooie of interessante plaatsen om te wandelen. Aan het einde van de middag zullen de tenten opgezet worden voor overnachting.
De volgende dagen zal de Ikerssuaqfjord overgestoken worden. Hier komen veel walvissen voor, dus er is een goede kans dat ze gezien zullen worden. Vervolgens wordt de Qaleraliqfjord ingegaan waarin de gelijknamige gletsjer met drie fronten van in totaal bijna 10 km breedte uitkomt. In deze omgeving zult u wandelen en genieten van het overweldigende uitzicht. Als de condities goed zijn, kunt u een klein stukje de gletsjer oplopen om te ervaren hoe immens groot deze is. Tijdens de wandelingen kunt u rendieren tegenkomen. Vanuit de Qaleriqfjord zal er door het immense stelsel van fjorden verder gekajakt worden. Van dag-tot-dag zullen de beste opties voorgelegd worden voor het kajakken, trekkings, wandelingen en overnachtingen. Op de weg terug naar Narsaq worden er vaak zeehonden gezien. De laatste dag wordt u per zodiac teruggevaren naar Narsarsuaq vanwaar u terugvliegt naar Keflavík.
Tijdens de laatste reizen is het 's nachts weer donker genoeg om eventueel verschijnend noorderlicht te kunnen zien.

Als u deze reis kiest

 • Kajak-wandelreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Dagwandelingen en dagkajaktochten.
 • Engelssprekende gids(en).
 • Min. 06 / max. 12 deelnemers // internationaal gezelschap.

Impressies

 • Kajakken tussen de ijsbergen, de ultieme beleving.
  1/9

  Kajakken tussen de ijsbergen, de ultieme beleving.

 • Kamperen in de wildernis. Foto: Ingrid Munneke.
  2/9

  Kamperen in de wildernis. Foto: Ingrid Munneke.

 • Weer een avontuurlijke dag peddelen.
  3/9

  Weer een avontuurlijke dag peddelen.

 • Begin van de trekking de Groenlandse IJskap op.
  4/9

  Begin van de trekking de Groenlandse IJskap op.

 • Een rendier op de toendra.
  5/9

  Een rendier op de toendra.

 • Het breedbladig wilgenroosje is de nationale bloem van Groenland.
  6/9

  Het breedbladig wilgenroosje is de nationale bloem van Groenland.

 • Op de Groenlandse IJskap.
  7/9

  Op de Groenlandse IJskap.

 • Wandelen door Narsaq.
  8/9

  Wandelen door Narsaq.

 • Qassiarsuk, replica kerkje uit de tijd van de bewoning door de Noormannen (Vikingen).
  9/9

  Qassiarsuk, replica kerkje uit de tijd van de bewoning door de Noormannen (Vikingen).

Dag tot dag

 • Keflavík - Narsarsuaq - Narsaq

  Van het vliegveld bij Keflavík vliegt u naar Narsarsuaq in het zuiden van Groenland. Bij aankomst worden u en de andere medereizigers opgewacht door een van de gidsen. Per zodiac wordt de groep naar Narsaq gebracht. U maakt nu al kennis met het prachtige fjordenlandschap.
  In Narsaq wordt ingecheckt in Narsaq Hostel. Daarna gaat u meteen naar de opslagplaats van de kajaks en de kajakuitrusting. Hier wordt voor iedereen de kajak en de uitrusting in orde gebracht. Er volgt nog een controle van de meegebrachte materialen, die zonodig vervangen danwel aangevuld worden.
  Overnachting in hostel.

 • Narsaq - Tuttutooq

  Na het ontbijt worden de kajaks gepakt en te water gelaten. De brede Narsaqfjord wordt overgestoken richting het eiland Tuttutooq. Een indrukwekkend berglandschap met verschillende watervallen. Regelmatig zullen nieuwsgierige zeehonden te zien zijn.
  Bij het eiland aangekomen, wordt langs de kust verder gepeddeld en kan er een korte wandeling gemaakt worden. Bij de hut van Ujaraq, een lokale visser, wordt afhankelijk van het weer besloten om het eiland rond te peddelen of om de korte route te nemen. Bij de korte route moeten de kajaks over ca. 400 m over landengte gedragen worden naar de Qaleraliqfjord. Vanaf dat punt heeft u een panoramisch uitzicht op de imposante Qaleraliqgletsjers.
  Overnachting in tenten.

 • Torsukattakfjord

  Vanaf het tentenkamp wordt de brede, met ijsberg en ijsbergjes bezaaide, Kerssuaqfjord overgestoken. Het is tevens een gebied waar met enige regelmaat walvissen gezien worden. Dus met enig geluk duikt er een op.
  Twee dagen staan gepland om de baai en de monding van de Torsukattakfjord te verkennen. De tocht eindigt in de Qaleraliqfjord, waar in tenten wordt overnacht.

 • Naar de Qaleraliqgletsjer

  De eerste 15 km van de tocht gaat langs immense kliffen om daarna bij de drie enorme Qaleraliqgletsjers uit te komen. De gletsjers vormen de zuidelijkste uitloper van de Groenlandse IJskap.
  Tegenover de gletsjers wordt het kamp opgezet. Vandaar wordt naar het Tasersuatsiaqmeer gewandeld. Vanhier heeft u een geweldig uitzicht op de eindeloze witte vlakte van de Groenlandse IJskap. Tijdens de wandeling is er ook tijd om de planten en dieren die u tegenkomt te bekijken en te fotograferen. Er leven hier rendieren, Poolvossen, lemmingen, Poolhazen en natuurlijk verschillende vogels.
  Overnachting in tenten.

 • Op de Groenlandse IJskap

  Na het ontbijt wordt het kamp opgebroken. Per kajak wordt de laatste 4 km gepeddeld naar het punt waar de Groenlandse IJskap op geklommen kan worden. Daarna volgt een wandeltocht over het ijs van ca. 4 uur waarbij u grote scheuren en uiteindelijk morene tegenkomt. U dient de instructies van de gids uiterst zorgvuldig op te volgen. Er wordt vervolgens terug gewandeld naar de kajaks. Aldaar worden de tenten opgezet.
  Na een nacht bij het ijs, wordt afhankelijk van de weersomstandigheden en de fitheid van de groep, nog een stuk verder de ijskap op gewandeld.

 • Gletsjerfronten

  Vandaag is waarschijnlijk de makkelijkste en spectaculairste dag. Er wordt per kajak langs de fronten van de Qaleraliqgletsjers gevaren. Natuurlijk wordt dit op veilige afstand gedaan, maar het uitzicht is fenomenaal. De afgekalfde ijsbrokken drijven als ijsbergen rond en hebben alle kleuren blauw en wit.
  De tocht eindigt op het Rendiereiland, waar in de tenten zal worden overnacht.

 • Sermiat Naajaat

  De terugweg vanuit de Qaleraliqfjord gaat in noordoostelijke richting. Er wordt rondom het eiland Akuliaruseq (Rendiereiland) gepeddeld. Op het eiland verblijven veel rendieren, die dan ook vaak gezien worden.
  De tocht eindigt, na een flinke wandeling in de omgeving bij de tweelinggletsjer Sermiat Naajaat.
  Overnachting in tenten.

 • Qingaarsuup

  De voorlaatste dag wordt naar het eiland Qingaarsuup gepeddeld. Het groene eiland heeft weer nieuwe elementen in petto. Niet alleen planten maar ook kleine dieren zoals lemmingen en vogels zijn hier aanwezig.
  Voor het avondmaal kan er ook gevist worden en in het veld kunnen paddenstoelen en bessen geplukt worden.
  Overnachting in tenten nabij de blauwe hut.

 • Qingaarsuup - Narsaq

  Vanaf de idyllische overnachtingsplaats wordt per kajak de Ikersuaqfjord overgestoken naar Stephensensbaai op het eiland Tuttutooq. Hier kan nog een wandeling gemaakt worden in de omgeving van Manitsuarsuk waar overblijfselen te zien zijn van een Inuitnederzetting.
  Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt van hier naar Narsaq gepeddeld of wordt de groep opgehaald met een zodiac of boot.
  Overnachting in Narsaq Hostel.

 • Narsaq

  Dag ter vrije besteding in Narsaq. Dit stadje heeft een mooi, klein museum en een interessante kerk, maar u kunt ook de lokale markt waar verse vis, rendier- en zeehondenvlees wordt aangeboden, bezoeken.
  Overnachting Narsaq Hostel.
  Optionele excursies:
  Qaqortoq en Hvalsey. Qaqortoq is een levendig en kleurrijk stadje in een prachtige omgeving. Tijdens de tocht naar Qaqortoq is er een stop bij Hvalsey, waar restanten zijn uit de tijd van de Noormannen (Vikingen) te zien zijn. Kosten ca. € 180,- p.p. (min. 4 deelnemers).
  Wilt u alleen Qaqortoq bezoeken? Dat kan ook: ca. € 125,- p.p. (min. 4 deelnemers).

 • Narsaq - Narsarsuaq - Keflavík

  Vanaf Narsaq wordt de groep per RIB-boot via de met ijsbezaaide Tunulliarfikfjord naar Narsassuaq gebracht. Hier kunt u het Tweede Wereldoorlogmuseum Blue West One bezoeken of een optionele helikoptervlucht over de fjorden en de ijskap. Vluchttijd ca. 30 min en een stop op een uniek uitzichtspunt van ca. 30 min. (min. 4 deelnemers). Prijs ca. € 400,- p.p.
  Aan het einde van de middag wordt u naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Keflavík.

Accommodatie en verblijf

In Narsaq verblijft u in een pension op basis logies/ontbijt. 
Onderweg verblijft u in 2-pers. tenten op basis van volpension.

Het kajakken

Er wordt 3 tot 5 uur per dag in 2-pers. of 1-pers. kajaks gepeddeld, afhankelijk van wind en stroming. In totaal wordt er twaalf dagen gekajakt en gewandeld. De kajaks worden na het peddelen op het land gedragen met de groep. De totaal af te leggen afstand per kajak is ca. 170 km.
Kajakervaring is niet nodig, maar wel aanbevolen. Doorzettingsvermogen, een zeer goede conditie en teamgeest is wel vereist. Ervaren kajakkers kunnen verzoeken om een 1-pers. kajak.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 1 mei 2024
groenland-502

De prijzen zijn inclusief

 • Retourvlucht Keflavík - Narsarsuaq.
 • Incl. per persoon 1x ruimbagage en 1x handbagage.
 • Toeslagen en belastingen op de vluchten € 260,-.
 • Rondreis zoals omschreven.
 • Accommodatie op basis van volpension.
 • Gebruik van kampeeruitrusting.
 • Materialen voor gletsjertochten en kajakken.
 • Transferboot.
 • Engelssprekende gidsen.
 • Beluga informatieboekje.
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis van huis naar IJsland en v.v.
 • Benodigde overnachting op IJsland op heen- en terugreis.
 • Eventuele verhoging van de toeslagen en/of belastingen.
 • Overige transfers.
 • Optionele excursies.
 • Overige maaltijden, (fris)drankjes en fooien.
 • Verzekeringen.
 • Fooien & uitgaven van persoonlijke aard.
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Benodigde vlucht, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Brussel naar Keflavík en v.v., de benodigde overnachtingen op IJsland en eventuele verlenging op Groenland of IJsland.
Wilt u de mogelijkheden weten? Stuur ons een bericht met uw wensen of bel ons op +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven