Ga naar inhoud

Expeditiecruise Zuid- en Zuidoost-Groenland & Noorderlicht

Landschappen, historie en met een beetje geluk Aurora borealis

:alttitle:

Expeditiecruise Zuid- en Zuidoost-Groenland & Noorderlicht

Aan het einde van de zomer van 2025 maakt de Plancius enkele reizen bij de Zuidoost- en Zuidkust van Groenland. Een gebied met imposante landschappen, ijsbergen en kleine gemeenschappen waar u kennis kunt maken met de traditionele en hedendaagse Inuitcultuur.
In september is het hier in het zuiden 's nachts alweer donker genoeg om eventueel actief noorderlicht (Aurora borealis) te kunnen waarnemen.
Is dit uw volgende reis?

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen en excursies per zodiac.
  • Engels- & Duitssprekende expeditieleiding.
  • Max. 108 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • Het prachtige landschap van Skoldungen. Foto: Rinie van Meurs.
    1/8

    Het prachtige landschap van Skoldungen. Foto: Rinie van Meurs.

  • Varend naar het zuiden kijk je uit op de kustlijn.
    2/8

    Varend naar het zuiden kijk je uit op de kustlijn.

  • Wandelen op de toendra in herfstkleur op Skoldungen.
    3/8

    Wandelen op de toendra in herfstkleur op Skoldungen.

  • Onderduikende Bultrug.
    4/8

    Onderduikende Bultrug.

  • Enorme ijsberg bij de oostkust van Groenland.
    5/8

    Enorme ijsberg bij de oostkust van Groenland.

  • Alluitsoq (Lichtenau).
    6/8

    Alluitsoq (Lichtenau).

  • IJsberg in het mooie licht van de ondergaande zon.
    7/8

    IJsberg in het mooie licht van de ondergaande zon.

  • Noorderlicht (Aurora borealis) op zee.
    8/8

    Noorderlicht (Aurora borealis) op zee.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De route is onder voorbehoud van weers- en ijsomstandigheden.

  • Kopenhagen - Narsarsuaq

    De reis begint met een lijnvlucht van Kopenhagen naar Narsarsuaq. Na aankomst worden alle passagiers naar het schip gebracht in de kleine haven. Vanaf de steiger wordt iedereen en alle bagage met zodiacs naar het schip gebracht. Daarna vertrekt de Plancius naar de overzijde van de baai, waar 's avonds een bezoek gebracht wordt aan de overblijfselen bij Bratthahlid van de bewoning door Erik de Rode, zijn gezin en andere Noormannen meer dan 1000 jaar geleden hebben geleefd.

  • Uunartoq (warme bronnen)

    Deze dag begint met een stukje geschiedenis: een bezoek aan Akunnat (Lichtenau), een verlaten Hernhuttermissiepost met een grote begraafplaats uit de 18e eeuw. Daarna is het tijd voor een ontspannen bad in de warme bronnen van Uunartoq. Meer historie uit de tijd van de Vikingen is te vinden in Vagar aan de overzijde van de baai.

  • Prins Christian Sund

    Om naar de oostkust te komen moet er door de Prins Christian Sund gevaren worden. Een indrukwekkende vaarweg tussen hoge bergruggen. Als de omstandigheden het toelaten, kan een landing gemaakt worden bij de nederzetting Auqpilaqtoq. In dit pittoreske plaatsje leven de mensen nog hoofdzakelijk van visvangst en de jacht.
    Alternatief kan er bij Svaerdfiskens Havn aan land gegaan kan worden. Eveneens een kleine gemeenschap met kleurrijke huisjes verscholen in het ruige landschap.

  • Oostkust: gletsjers en fjorden

    Mogelijk wordt de Igutsaitfjord of de Napassorsuaqfjord bezocht. Aantrekkelijk door de gletsjerfronten en de kleine ijsbergen die er ronddrijven. In het verleden zijn hier vaak op op zeehonden jagende ijsberen gezien. Zaak dus om op de uitkijk te staan.

  • Fjorden aan de zuidoostkust, overblijfselen uit de Thulecultuur en ijsbergen

    Nu de oostkust bereikt is, zullen er regelmatig ijsbergen voorbij drijven, die afkomstig zijn van de gletsjers die hier in de veelheid van fjorden eindigen. De meeste fjorden zijn weinig verkend, maar de Timmiarmiutfjord heeft een beschutte baai die al eeuwenlang door zeevaarders gebruikt is om voor anker te gaan.
    Hier kan aan land gegaan worden op het gelijknamige eiland om een wandeling te maken en de overblijfselen van bewoning uit de Thulecultuur te bekijken.
    Als het weer en het ijs het toelaat kan een zodiactocht dieper de fjord in gemaakt worden om tussen de ijsbergen door te varen.

  • Skjoldungen, de parel van de zuidoostkust

    Skoldungen is een eiland met een geweldig landschap, hoge steile bergen, gletsjers maar ook beschutte valleien, waar al zo'n 4000 jaar geleden mensen een veilige (zomer)woonplek vonden. Later bewoning vond plaats vanaf de 13e eeuw bij Qoornoq door mensen van de Thulecultuur.
    In 1938 vond gedwongen migratie plaats van inwoners vanuit het noordelijker gelegen Ammassalik. Door verandering van inzicht van de Deense overheid werden deze mensen in 1965 weer gedwongen terug te verhuizen.
    Het is een indrukwekkend gebied voor een wandeling waar de felle herfstkleuren zorgen voor prachtig kleurenspel. Een geweldige afsluiting voor het bezoek aan Groenland.

  • In de voetsporen van Fridtjof Nansen

    In de halfronde baai Umivik liggen enkele eilanden. De oevers van deze baai zijn, in tegenstelling tot de steile kliffen en het ruige terrein van een groot deel van de kustlijn in deze omgeving, glad.
    De enorme Groenlandse ijskap loopt hier golvend tot aan de kust. Dit maakte dat Fridtjof Nansen de baai in 1888 uitkoos als startpunt voor zijn expeditie om de Groenlandse IJskap over te steken. Wellicht kunt u hier een stukje in de voetsporen treden van deze beroemde ontdekkingsreiziger.

  • Oversteek naar IJsland, mogelijk walvissen, zeevogels en noorderlicht

    De laatste dag wordt op zee doorgebracht. Een goede gelegenheid om op de uitkijk te staan naar walvissen en migrerende zeevogels. Zodra het zonder wordt, kan er noorderlicht (Aurora boarealis) verschijnen, hetgeen natuurlijk geweldig zou zijn op deze laatste avond aan boord.

  • Keflavík

    In de loop van de dag loopt de Plancius de haven van Keflavík binnen en komt de reis tot een eind.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 29 november 2024
groenland-233
  • Reis van huis naar Kopenhagen en terug vanaf IJsland.
  • Overnachtingen in Kopenhagen en op IJsland.

Polar Plunge

Tijdens deze reis kunt u als de omstandigheden het toelaten de mogelijkheid geboden worden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de toekijkende passagiers wordt beloond.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar IJsland en terug en transfers van Keflavík naar Reykjavík.
Deze reis is eenvoudig te combineren met een verblijf vooraf in Kopenahgen of achteraf op IJsland. Kijk voor inspiratie op de bestemming IJsland en stuur een bericht uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven