Ga naar inhoud

Expeditiecruise Langs de oost- en noordkust van Baffin in de voetsporen van Franklin

adembenemende landschappen, kleine gemeenschappen en historie

:alttitle:

Expeditiecruise Langs de oost- en noordkust van Baffin in de voetsporen van Franklin

Baffin is een van de grote eilanden van de provincie Nunavut in Canada. Een eiland dat maar weinig bewoning kent vanwege het ruige, maar zeer imponerende landschap. Immense fjorden, diepe valleien, ruige kusten met slechts hier en daar een dorp, gehucht en de kleine hoofdstad Iqaluit.
Deze reis neemt u mee naar de onbewoonde, ruige gedeelten, maar ook naar de Inuitgemeenschappen, waar u kennis kunt maken met oude culturen, gewoonten en kunst. Het laatste deel van de reis volgt een deel van de befaamde Noordwest Passage. Gaat u mee op deze afwisselende reis?

De reis in het kort

De reis begint met een chartervlucht van Toronto naar Kangerlussuaq op Groenland, waar u aan boord van de Ultramarine gaat. De eerste twee dagen wordt langs het zuidelijk deel van de westkust van Groenland doorgebracht. Nuuk, de hoofdstad van Groenland staat zeker op het programma. Vanaf Groenland wordt Straat Davis overgestoken naar Baffin aan de oostkust van Canada. De komende dagen bepalen ijs- en weersomstandigheden waar men aan land kan gaan. Prachtige landschappen en kleine Inuitgemeenschappen staan op het programma. Langs de Lancaster Sound ten noorden van Baffin staan Dundas Harbour en Beechey, als historische bezienswaardigheden op de planning. De scheepsreis eindigt in Resolute Bay vanwaar een chartervlucht de passagiers naar Calgary brengt.
Tijdens de scheepsreis zullen (bijna) dagelijks excursies aan land gemaakt worden en/of tochten met zodiacs. De Ultramarine heeft de beschikking over twee helikopters, die men bij goed weer kan inzetten om wandelaars op een hogergelegen plateau te brengen of om een rondvlucht te maken over het indrukwekkende landschap.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer / volpension.
 • Regelmatig excursies aan land, tochten met zodiacs, een tocht per helikopter.
 • Optionele activiteit: kajakken
 • Culinair: Toendra to Table
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • max. 199 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Individuele verlenging in Groenland en Canada is mogelijk.

Impressies

 • Baai aan de zuidkust van Baffin.
  1/22

  Baai aan de zuidkust van Baffin.

 • Toendra met uitzicht op de ijskap bij Kangerlussuaq (Groenland).
  2/22

  Toendra met uitzicht op de ijskap bij Kangerlussuaq (Groenland).

 • Maniitsoq is een kleine gemeenschap aan de zuidwestkust van Groenland.
  3/22

  Maniitsoq is een kleine gemeenschap aan de zuidwestkust van Groenland.

 • Standbeeld van Hans Egede in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.
  4/22

  Standbeeld van Hans Egede in Nuuk, de hoofdstad van Groenland.

 • Nuuk, de kleinste hoofdstad ter wereld.
  5/22

  Nuuk, de kleinste hoofdstad ter wereld.

 • Landschap langs de Frobisher Bay, Baffin, Canada.
  6/22

  Landschap langs de Frobisher Bay, Baffin, Canada.

 • Wandelen in het ruige landschap van Baffin.
  7/22

  Wandelen in het ruige landschap van Baffin.

 • Stengelloze silene is een van de mooie Arctische planten.
  8/22

  Stengelloze silene is een van de mooie Arctische planten.

 • Traditionele tent bij Pond Inlet.
  9/22

  Traditionele tent bij Pond Inlet.

 • Traditionele Inuitkleding in het museum in Pond Inlet.
  10/22

  Traditionele Inuitkleding in het museum in Pond Inlet.

 • Mensen uit Pond Inlet.
  11/22

  Mensen uit Pond Inlet.

 • Dundas Harbour.
  12/22

  Dundas Harbour.

 • Bylot Island
  13/22

  Bylot Island

 • De steile kliffen waarop zeevogels in grote kolonies broeden.
  14/22

  De steile kliffen waarop zeevogels in grote kolonies broeden.

 • Kortsnavelzeekoeten op de kliffen.
  15/22

  Kortsnavelzeekoeten op de kliffen.

 • IJsbeer in de Lancaster Sound.
  16/22

  IJsbeer in de Lancaster Sound.

 • Kustgebied langs de Lancaster Sound.
  17/22

  Kustgebied langs de Lancaster Sound.

 • Herdenkingsstenen op Beechey.
  18/22

  Herdenkingsstenen op Beechey.

 • Poolhoornbloem op Beechey.
  19/22

  Poolhoornbloem op Beechey.

 • Walrus bij Devon.
  20/22

  Walrus bij Devon.

 • Enorme ijsbergen komen vanaf de gletsjers op Ellesmere.
  21/22

  Enorme ijsbergen komen vanaf de gletsjers op Ellesmere.

 • In augustus raakt de zon weer net de horizon en zorgt voor een prachtig kleurenspel.
  22/22

  In augustus raakt de zon weer net de horizon en zorgt voor een prachtig kleurenspel.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van de beschreven route wordt mede bepaald door weersomstandigheden en de ijssituatie. De ijsstituatie varieert enorm: het ene jaar is het ijs al vroeg voldoende opengebroken om met gemak het programma te kunnen uitvoeren, terwijl in het andere jaar het ijs het hele seizoen bepaalde doorvaarten blijft blokkeren. In een dergelijk geval zal men een zo goed mogelijk alternatief programma aanbieden.

 • Toronto

  De reis begint met een hotelovernachting in Toronto.
  's Avonds is er een informatiebijeenkomst waar u de andere passagiers ontmoet en verdere informatie ontvangt over de chartervlucht van morgen.

 • Toronto - Kangerlussuaq

  Vanaf het groepshotel is er een groepstransfer naar het vliegveld bij Toronto. Vanhier gaat u per chartervlucht naar Kangerlussuaq in Groenland. Het schip ligt hier voor anker in de kleine haven. Om hier te komen, wordt u met een bus van het vliegveld naar de haven enkele kilometers buiten het plaatsje gebracht. Er is geen pier, dus u wordt met zodiacs (rubberboten) aan boord gebracht.
  Na het inschepen vertrekt het schip door de ca. 160 km lange fjord richting de westkust van Groenland.

 • Zuidwest-Groenland

  Het eerste bezoek zal worden gebracht aan de kleine gemeenschap Maniitsoq. De scherenkust bij Maniitsoq is van april tot in september het leefgebied van Bultruggen, een walvissoort die zich meestal goed laat zien met zijn enorme blaaswolk, lange flippers en krachtige staart. Het plaatsje bestaat uit de kenmerkende, kleurrijke huisjes die rond de baai gebouwd zijn. De huisjes zijn onderling verbonden door een veelheid aan houten trappen.

  Daarna wordt verder zuidwaarts naar de Groenlands hoofdstad Nuuk gevaren. Hier heeft u gelegenheid om het stadje te verkennen. Vergeet niet om het natuurhistorisch museum en het kerkje van Hans Egede te bezoeken. Bij de haven is de werkplaats van de kajakclub. Hier bouwen jongeren hun eigen kajak waarmee ze aan wedstrijden meedoen. Ook oefenen ze in evenwichtstechnieken. Als u de gelegenheid heeft, moet u zeker even gaan kijken. De jongens zullen u ongetwijfeld uitdagen om ook eens een evenwichtsoefening te doen.

 • Op zee: Straat Davis

  Tussen Groenland en Canada liggen Straat Davis en de Baffinbaai. In augustus is het pakijs meestal verdwenen, maar er drijven nog wel grote ijsbergen. Op de ijsbergen kunnen zeevogels uitrusten, een goed moment om de verrekijker op te pakken. Ook walvissen zoals Bultruggen en Dwergvinvissen en groepen zeehonden kunnen deze zeedag overal opduiken.
  Het expeditieteam zal presentaties geven over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals geschiedenis, geologie, klimaat, dieren en politieke vraagstukken in het Arctische gebied.

 • Oostkust Baffin en NW-Passage

  Het schip zal ter hoogte van de baai Cumberland Sound de kust van Baffin bereiken. In de luwte van het achterliggende gebergte, ligt het dorpje Pangnirtung, vaak kortweg Pang genoemd. Een kleine Inuitgemeenschap met ca. 1300 inwoners, waaronder veel beeldend kunstenaars, die graag hun tekeningen, wandkleden en sculpturen laten zien en deze natuurlijk ook graag aan de man willen brengen. Het informatiecentrum, Angmarlik, laat u een kijkje nemen in het dagelijks leven van de Inuit van vroeger en van nu. Pang ligt dichtbij het Auyuittuq NP. De omgeving nodigt uit tot wandelingen over de toendra. Het is nog zomer, dus planten bloeien volop. Vogels zijn overal aanwezig en, als het windstil is, helaas ook muggen.

  Het Auyuittuq NP strekt zich uit van Pang tot aan de oostkust. Het landschap wordt gedomineerd door steile, ruige bergketens, gletsjers en rivieren en behoort daardoor tot een van de spectaculairste parken van Canada. Met een wandeling en/of een zodiaccruise zult u kunnen proeven van de sfeer in dit bijzondere en onmetelijke gebied. Bij de noordelijke ingang van het park zal op het eiland Broughton het gehucht Qikiqtarjuaq bezocht worden, waar slechts enkele families wonen, een totaal van ca. 450 mensen. Het meest opmerkelijke van het gehucht is de kerk met het diepe rode dak.

  Als het pakijsrand naar het noorden trekt migreren de Groenlandse walvissen van de weskust van Groenland (nabij Aasiaat) richting de oostkust van Baffin. Hier vinden ze vooral in de Isabellafjord hun voedsel. Het is gebied is het eerste National Marine Wildlife Area van Canada. Zodat de Groenlandse walvissen de bescherming krijgen die ze hard nodig hebben. De voedselrijkdom in de baai trekt ook andere andere walvissen zoals Narwallen. Verder zijn er langs de de oevers Sneeuwganzen te vinden en ijsberen laten zich hier regelmatig zien.

  Daarna vaart het schip verder naar de Sam Fordfjord. Zo heel noordelijk is het zeer lang licht, maar de zon gaat inmiddels 's nachts alweer even onder. Er ontstaan prachtige kleuren tijdens zonsopgang en -ondergang. Er zal een intrigerend kleurenspel op de enorme rotswanden ontstaan.

  Pond Inlet is een van de noordelijkste Inuitgemeenschappen. De mensen zijn altijd blij om bezoekers te zien. Met veel verve laten de "Elders" drumdans en andere traditionele dansen zien. De jongere generatie laten u graag hun sporten zien, waarin toch veel traditionele elementen voorkomen. De gemeenschap kent ook veel beeldende kunstenaars. In tekeningen, wandkleden en sculpturen laat men traditionele taferelen en moderne interpretaties van het dagelijks leven zien.
  Vanuit Pond Inlet is het Sirmilik NP te bereiken. Sinds enkele jaren is het weer opengesteld voor toerisme. Het park omvat een spectaculair gletsjerlandschap, ruige bergketens, ijskappen en een gebied met zogenaamde hoodoos. (Kalkstenen pilaren met een soort hoed van een zeer hard gesteente er op). Het Sirmilik NP heeft de status te danken aan het feit dat het gebied representatief voor het zogenaamde "Northern Eastern Arctic Lowlands Natural Region" en "The Lancastar Sound Marine Region". Het park omvat het eiland Bylot, het schiereiland Borden en de Oliver Sound.
  Bylot heeft spectaculaire kliffen met zeevogelkolonies, ruige bergruggen, grote gletsjers en brede valleien. Op Borden zijn weidse toendra's met brede stromen en delta's. Er zijn bijzondere geologische formaties, polygonen en pingo's.
  De wateren zijn voedselrijk waardoor er vaak grote groepen Zadelrobben, Narwallen, walrussen en Beluga's opduiken. Alle reden om steeds op de uitkijk te staan!

  Op Devon zal een wandeling over de toendra gemaakt worden. Wellicht ziet u muskusossen en/of poolhazen. Varend door de Lancaster Sound trekt een landschap met hoge, steile kliffen aan u voorbij. In de wateren leven Narwallen, Beluga's, Zadelrobben en ijsberen. Dundas Harbour is een klein fjord, omringd door steile bergen, met restanten van een verlaten station van de Royal Canadian Mounted Police. Er wordt een wandeling gemaakt naar de overblijfselen van de winterverblijven uit de Thule-cultuur.

 • Resolute Bay - Calgary

  In Resolute Bay is de scheepsreis ten einde. Na het ontschepen wordt u naar het vliegveld gebracht in afwachting van het chartervliegtuig dat u naar Calgary zal brengen. Overnachting in het groepshotel op basis van logies/ontbijt.

 • Calgary

  Vandaag kunt u huiswaarts keren of u uw reis verlengen in Canada.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 juni 2024
canada-244
 • Reis van huis naar Toronto en v.v.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere passagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs op de reizen met de Ultramarine.

Tundra to table

Op de toendra groeien kruiden die van oudsher door Inuit gebruikt worden bij het koken. Wilt u eens proeven? Meldt u dan aan voor deze excursie. U zult versteld staan van wat er op tafel komt en hoe het smaakt.

Helikoptervlucht

Tijdens deze reis maakt u een helikoptervlucht over het poollandschap. Per keer neemt men 7-9 passagiers mee voor een vlucht van circa 10-15 minuten. In de prijs van de scheepspassage zit 1 helikoptervlucht, indien de omstandigheden goed zijn. Aan boord kan men tegen betaling eventueel meer helikoptervluchten boeken.

(Heli)-landing

Als de weersomstandigheden het toelaten kan men wandelingen aanbieden in de afgelegen delen van Groenland en Canada. Per helikopter wordt de groep dan naar het beginpunt gebracht, vanwaar men de wandeling zal uitstippelen. Naast heli-landing worden er natuurlijk ook andere wandelingen aangeboden, zodat ook bij mindere weersomstandigheden een activiteit wordt aangeboden. Heli-landing kunt u tegen de genoemde meerprijs bijboeken. Voor de standaard wandelingen geldt dat u kunt kiezen voor een zware, middel- of kortere wandeling. Deelname hieraan is gratis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij ertoe overgaan om een brandstoftoeslag op te leggen.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Toronto en terug vanaf Calgary, eventuele aanvullende overnachtingen en/of eventuele verlenging in Canada.
Wilt u meer weten? Stuur dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. Wij helpen u graag bij het samenstellen van UW reis en maken daarom graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven