Ga naar inhoud

Expeditiecruise Nunavut & Noordwest-Groenland

Het land van Inuit en expeditiehistorie

:alttitle:

Expeditiecruise Nunavut & Noordwest-Groenland

Een reis naar het hoge noorden van Oost-Canada (Nunavut) en de westkust van Groenland kenmerkt zich door een verscheidenheid aan thema's: cultuur, natuur en expeditiehistorie. U bezoekt geïsloeerde nederzettingen zoals Grise Fjord en Qaanaaq en u vaart langs gebieden met immense gletsjers met uitzicht op de Groenlandse IJskap. Natuurlijk bezoekt u de bekende Diskobaai met de enorme ijsbergen.
Wordt dit uw volgende reis?

Korte beschrijving
De reis begint met een overnachting in Calgary, Canada. Vanhier vertrekt een chartervlucht naar Resolute. Hier ligt de Ultramarine voor anker, klaar voor het avontuur in de Hoge Arctis.
In Nunavut worden Beechey, Dundas Harbour en Grise Fjord bezocht, daarna wordt overgestoken naar Groenland. Hier bezoekt u nederzettingen zoals Qaanaaq en Upernavik. Verder zuidwaarts wordt de immense en snel afkalvende Eqip Sermiagletsjer bezocht en gaat u door de met ijsbergen gevulde Diskobaai.
Als laatste staat dan de vissershaven Sisimiut en de 160 km lange Kangerlussuaqfjord op het programma. In het haventje van Kangerlussuaq gaat de Ultramarine voor anker en worden de passagiers met een chartervlucht naar Toronto gebracht voor een hotelovernachting waarmee de reis eindigt.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer / volpension.
 • Regelmatig (land)excursies.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • max. 199 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Deze reis wordt niet in 2024 aangeboden.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Even de benen strekken tussen Qaanaaq en Upernavik (Groenland).
  1/20

  Even de benen strekken tussen Qaanaaq en Upernavik (Groenland).

 • Lancaster Sound.
  2/20

  Lancaster Sound.

 • Gletsjerfront Ellesmere.
  3/20

  Gletsjerfront Ellesmere.

 • Zuiltjessteenbreek op Ellesmere.
  4/20

  Zuiltjessteenbreek op Ellesmere.

 • Walrussen bij Devon.
  5/20

  Walrussen bij Devon.

 • De steile kliffen van Coburg.
  6/20

  De steile kliffen van Coburg.

 • IJsbeer op het pakijs in de Smith Sound tussen Canada en Groenland.
  7/20

  IJsbeer op het pakijs in de Smith Sound tussen Canada en Groenland.

 • Qaanaaq, een kleine nederzetting in Noord-Groenland.
  8/20

  Qaanaaq, een kleine nederzetting in Noord-Groenland.

 • Landschap in de omgeving van Kap York.
  9/20

  Landschap in de omgeving van Kap York.

 • Enorme ijsbergen drijven rond voor de noordwestkust van Groenland.
  10/20

  Enorme ijsbergen drijven rond voor de noordwestkust van Groenland.

 • Upernavik.
  11/20

  Upernavik.

 • Het koor van Upernavik.
  12/20

  Het koor van Upernavik.

 • Aan land op een onbewoond stuk ijsvrij land.
  13/20

  Aan land op een onbewoond stuk ijsvrij land.

 • Ontmoeting met de lokale bevolking in Qaarsut.
  14/20

  Ontmoeting met de lokale bevolking in Qaarsut.

 • Kajakdemonstratie in Qaarsut. Uiteraard met Eskimorol!
  15/20

  Kajakdemonstratie in Qaarsut. Uiteraard met Eskimorol!

 • Kajakkers voor het front van de Eqip Sermia.
  16/20

  Kajakkers voor het front van de Eqip Sermia.

 • Huizen aan de Diskobaai in Ilulissat.
  17/20

  Huizen aan de Diskobaai in Ilulissat.

 • Bijna uitgebloeid Rozenwortel bij Sisimiut,
  18/20

  Bijna uitgebloeid Rozenwortel bij Sisimiut,

 • Wandelen door Sisimiut.
  19/20

  Wandelen door Sisimiut.

 • Gletsjer in de bergrug langs de Kangerlussuaqfjord.
  20/20

  Gletsjer in de bergrug langs de Kangerlussuaqfjord.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van de beschreven route wordt mede bepaald door weersomstandigheden en de ijssituatie. De ijsstituatie varieert enorm: het ene jaar is het ijs al vroeg voldoende opengebroken om met gemak het programma te kunnen uitvoeren, terwijl in het andere jaar het ijs het hele seizoen bepaalde doorvaarten blijft blokkeren. In een dergelijk geval zal men een zo goed mogelijk alternatief programma aanbieden.

 • Calgary

  De reis begint met een hotelovernachting in Calgary. 's Avonds is er een informatiebijeenkomst in het hotel waar u medepassagiers kunt ontmoeten.
  Overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Resolute Bay

  Na het ontbijt volgt de chartervlucht vanuit Calgary naar Resolute Bay. Deze kleine nederzetting in het hoge noorden van Canada is het beginpunt van vele historische expedities geweest. In de kleine haven ligt de Ultramarine voor anker. Met zodiacs worden alle passagiers aan boord gebracht. Als iedereen aan boord is, vertrekt het schip voor de avontuurlijke zeereis.

 • Zwerven door het hoge noorden van Canada

  In het hoge noorden kunnen o.a. bezocht worden:
  Radstock Bay wordt gemarkeerd door twee enorme rotsen die de Caswell Towers genoemd worden. Vanaf de rotsen kan de baai en omgeving goed overzien worden, daarom werden vanaf dit punt jarenlang ijsberen, die hier regelmatig opduiken, geobserveerd en bestudeerd. Op de toendra zijn redelijk goed bewaarde overblijfselen van vroege bewoners uit de Thulecultuur terug te vinden. Beechey is een grindstrand gelegen tussen eilanden met kliffen die hoog en bijna loodrecht oprijzen uit zee. Het eiland kreeg zijn bekendheid door de Franklin Expeditie. Drie graven en overblijfselen van Worthy House herinneren aan deze onfortuinlijk geëindigde expeditie.
  Verder langs de Lancaster Sound ligt Devon. Hier zijn verschillende plaatsen waar aan land gegaan kan worden. O.a. Dundas Harbour. Hier werd in 1924 een uitkijkpost opgezet om buitenlandse walvisvaarders in de gaten te houden. In 1933 werd het een handelspost van de Hudson's Bay Company. In 1934 verplaatste de overheid een groep van 52 Inuit vanuit Cape Dorset naar Dundas Harbour, die echter na verloop van tijd terugkeerden naar hun oorspronkelijke woonplaats. In 1951 werd de nederzetting volledig opgeheven. Van de houten gebouwen staan er nog enkele die in redelijke staat zijn. Als laatste landing in Nunavut kan een bezoek gebracht worden aan Grise Fiord. Een kleine nederzetting met slechts ca. 100 inwoners, voornamelijk Inuit, die nog vrij traditioneel van de jacht en visserij leven. Het omringende fjordenlandschap met massale gletsjers is indrukwekkend.

 • Smith Sound

  Smith Sound is de zee-engte die Canada en Groenland scheidt. De nauwe doorgang zorgt vaak voor opeenhoping van pakijs. In die omgeving foerageren groepen Zadelrobben die op hun beurt ijsberen aantrekken. Walrussen houden ook van deze omgeving en kunnen zowel op ijsvlakten als aan land gezien worden. Aan zowel de Canadese kust als vanaf de Groenlandse kust zijn enorme gletsjers die in de Smith Sound eindigen met indrukwekkende fronten. Er dobberen hier daarom ook de nodige ijsbergen rond.

 • Qaanaaq

  Bij de ingang van de Inglefield Bredning ligt het dorp Qaanaaq. Er wonen hier circa 650 mensen, die voor het merendeel leven van de visvangst en de jacht. Qaanaaq is pas in 1950 gesticht toen men vanwege de aanleg van een Amerikaanse militaire basis bij de plaats Thule waar de lokale bevolking al eeuwenlang leefde, de mensen gewoon heeft gedeporteerd naar waar nu de nederzetting Qaanaaq ligt.
  Tijdens een wandeling door het dorp kunt u het kleine museum bezoeken. U vindt hier veel over de geschiedenis en tradities van de Inuit. Het dorp is een school, kerk en supermarkt rijk.
  Na het bezoek aan Qaanaaq wordt naar de Inglefield Bredning gevaren. Een gedeelte van deze fjord mag echter uitsluitend per kajak bezocht worden omdat het een beschermd gebied voor de Narwallen is. Dit betekent ook dat er uitsluitend op traditionele wijze op de Narwallen gejaagd mag en kan worden. In de fjord komen een tiental enorme gletsjers uit. Ook hier kalven dagelijks vele ijsbergen af. Stroming, weer en wind maken van de ruwe blokken ijs de mooiste sculpturen. Dichtheid en andere zaken beïnvloeden de kleur van de ijsbergen, die kan variëren van puur wit, diepblauw en turkoois tot helder doorschijnend of zelfs zwart.

 • Langs de Groenlandse kust

  Het kustgebied tussen Kap York en de plaats Upernavik is beschermd natuurgebied. Er mogen hier geen landingen maakt worden. Vanaf het schip is wel de indrukwekkende kust te zien met de enorme Groenlandse IJskap die hier bijna overal tot aan zee reikt. Slechts hier en daar steekt er een enkele rots uit de ijsmassa.
  De grote walvissen (o.a. Bultruggen en vinvissen) trekken in deze periode in zuidelijke richting en kunnen in de omgeving van het schip opduiken.

 • West-Groenland met o.a. Diskobaai en Sisimiut

  Qilaqitsoq is een verlaten Inuitnederzetting. Hier werden in 1972 de mummies gevonden die zich nu in het museum in de hoofdstad Nuuk bevinden. De vorm van de grote rotswand zorgt voor een natuurlijke bescherming. Aan de overzijde ligt aan de voet van een steile bergwand het dorpje Uummannaq. Het dorp ontleent haar naam aan de hartvormige berg waartegen het gebouwd is. De inwoners leven nog voor een groot deel van de jacht op zeehonden en van de visserij. Voor de jacht in de winter worden nog veel sledehonden gebruikt. In de zomer jaagt en vist men vanuit snelle bootjes.
  Verderop ligt de Eqip Sermia, een van Groenlands grootste en snelst afkalvende gletsjers. Hier zal enige tijd worden doorgebracht in de omgeving van het gletsjerfront om deze afkalvingen te horen en te zien. Vervolgens wordt doorgevaren naar Ilulissat, de "ijsbergenhoofdstad". In dit stadje kunt u wandelen om het geboortehuis van Knud Rasmussen en het kerkje te bezoeken, de lokale bevolking te ontmoeten en de vele sledehonden te zien.
  De laatste twee landingen zijn bij Sisimiut en Ittileq. In Sisimiut is de overgang van het Zuid-Groenlandse alpine berglandschap naar een ouder verweerd berglandschap te zien. Tijdens de rondleiding door de nederzetting krijgt u een indruk van de historie van Sisimiut. Niet ver van de monding van de fjord ligt het gehucht Itilleq. Met ca. 130 inwoners is het een typisch Groenlandse nederzetting. De kleurige huisjes liggen verspreid tegen de berghelling en zijn onderling verbonden door een wirwar van trappen.

 • Kangerlussuaq - Toronto

  Na aankomst in het haventje van Kangerlussuaq wordt iedereen met zodiacs aan land gebracht. Vervolgens wordt men met bussen naar het vliegveld gebracht voor de chartervlucht naar Toronto. Transfer van het vliegveld naar het groepshotel voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

 • Toronto

  Na het ontbijt is deze reis ten einde.
  U kunt vandaag huiswaarts keren of uw reis vervolgen in Canada.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 19 August 2023
canada-241
 • Reis van huis naar Calgary en terug vanaf Toronto.

Polar Plunge

Inmiddels is het min of meer traditie geworden dat er tijdens een reis naar het Noordpoolgebied en naar Antarctica de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de andere (vooral niet zo dappere) passagiers wordt beloond.

Kajakprogramma

Tijdens de reizen kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs op de reizen met de Ultramarine.

Tundra to table

Op de toendra groeien kruiden die van oudsher door Inuit gebruikt worden bij het koken. Wilt u eens proeven? Meldt u dan aan voor deze excursie. U zult versteld staan van wat er op tafel komt en hoe het smaakt.

Helikoptervlucht

Tijdens deze reis maakt u een helikoptervlucht over het poollandschap. Per keer neemt men 7-9 passagiers mee voor een vlucht van circa 10-15 minuten. In de prijs van de scheepspassage zit 1 helikoptervlucht, indien de omstandigheden goed zijn. Aan boord kan men tegen betaling eventueel meer helikoptervluchten boeken.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij ertoe overgaan om een brandstoftoeslag op te leggen.

Vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar Calgary en vanaf Toronto, eventuele aanvullende overnachtingen en/of eventuele verlenging in Canada. Wilt u na de scheepsreis uw reis verlengen in Groenland? Dat kan zeker ook.
Wilt u meer weten? Stuur dan een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. Wij helpen u graag bij het samenstellen van UW reis en maken daarom graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven