Ga naar inhoud

Expeditiecruise Noordwest-Passage van Groenland tot aan Alaska

een bijzondere reis aan boord van de Sylvia Earle

:alttitle:

Expeditiecruise Noordwest-Passage van Groenland tot aan Alaska

Met deze scheepsreis is het de bedoeling de gehele Noordwest Passage te bevaren. De historische scheepsroute tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Een onvergetelijk avontuur waar ijsomstandigheden alles zullen bepalen.
In de winter is dit een gebied van sneeuw en ijs waar slechts enkele doorgewinterde dieren en mensen jaarrond leven. Maar zodra de zon terugkeert, de temperatuur stijgt en het ijs openbreekt, keert het volle leven terug. De steile kliffen worden bevolkt door duizenden broedende zeevogels. In de voedselrijke wateren leven zeehonden, walvissen en walrussen en de ijsbeer. Op de toendra met rijk bloeiende planten zwerven muskusossen, wolven, poolvossen en broeden ganzen.
In de periode van deze scheepsreis zullen de jonge zeevogels uitvliegen en op de toendra bloeien her en der nog planten zoals het Zuiltjessteenbreek.
Er is ook aandacht voor cultuur (bezoek o.a. Pond Inlet en Barrow) en historie (o.a. de ontdekking van deze noordelijke vaarweg).
Kortom een zeer gevarieerde en avontuurlijke reis. Gaat u mee?

Als u deze reis kiest

  • Lange scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig excursies aan land en per zodiac.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Max 130 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Verlenging in Canada en Alaska is mogelijk.

Impressies

  • Een traditionele schuilhut afgedekt met huiden (Pond Inlet).
    1/20

    Een traditionele schuilhut afgedekt met huiden (Pond Inlet).

  • Niagara Falls, Toronto.
    2/20

    Niagara Falls, Toronto.

  • Het centrale pleintje in Sisimiut.
    3/20

    Het centrale pleintje in Sisimiut.

  • Het oudste houten kerkje van Groenland (Sisimiut).
    4/20

    Het oudste houten kerkje van Groenland (Sisimiut).

  • Vissersbootje in de Diskobaai met enorme ijsbergen.
    5/20

    Vissersbootje in de Diskobaai met enorme ijsbergen.

  • IJsbergen in de Diskobaai.
    6/20

    IJsbergen in de Diskobaai.

  • Kerk in Ilulissat met uitzicht op de gestrande ijsbergen.
    7/20

    Kerk in Ilulissat met uitzicht op de gestrande ijsbergen.

  • Zuidkust van Disko-eiland.
    8/20

    Zuidkust van Disko-eiland.

  • Pakijs tijdens de oversteek naar Canada.
    9/20

    Pakijs tijdens de oversteek naar Canada.

  • Groepje Zadelrobben.
    10/20

    Groepje Zadelrobben.

  • Kustlijn van Baffin (Canada)
    11/20

    Kustlijn van Baffin (Canada)

  • Pond Inlet.
    12/20

    Pond Inlet.

  • Steile kliffen van Devon.
    13/20

    Steile kliffen van Devon.

  • Nog enkele Zeekoeten op de kliffen van Devon.
    14/20

    Nog enkele Zeekoeten op de kliffen van Devon.

  • Dundas Harbour met gebouwen uit de tijd dat Hudson's Bay Company hier actief was.
    15/20

    Dundas Harbour met gebouwen uit de tijd dat Hudson's Bay Company hier actief was.

  • Achtster.
    16/20

    Achtster.

  • Kolonie walrussen op een van de vele rotseilanden.
    17/20

    Kolonie walrussen op een van de vele rotseilanden.

  • IJsbergen in allerlei vormen, afgekalfd van de immense gletsjers langs de Lancaster Sound.
    18/20

    IJsbergen in allerlei vormen, afgekalfd van de immense gletsjers langs de Lancaster Sound.

  • Ruige berglanschappen met gletsjers langs de Noordwest Passage.
    19/20

    Ruige berglanschappen met gletsjers langs de Noordwest Passage.

  • Kerkje in Nome.
    20/20

    Kerkje in Nome.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De uitvoerbaarheid van de beschreven route wordt mede bepaald door weersomstandigheden en de ijssituatie. De ijsstituatie varieert enorm: het ene jaar is het ijs al vroeg voldoende opengebroken om met gemak het programma te kunnen uitvoeren, terwijl in het andere jaar het ijs het hele seizoen bepaalde doorvaarten blijft blokkeren. In een dergelijk geval zal men een zo goed mogelijk alternatief programma aanbieden.

  • Toronto

    De reis begint met een hotelovernachting in Toronto nabij de luchthaven. Hier ontmoet u ook uw medereizigers.
    Overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Toronto - Nuuk

    Na het ontbijt terug naar de luchthaven. Chartervlucht naar Nuuk. Hier ligt het schip aan de kade of voor anker. Als het laatste het geval is, dan wordt iedereen met zodiacs aan boord gebracht. Daarna kan het anker gelicht worden en vertrekt de Sylvia Earle in noordelijke richting langs de kust.

  • Sisimiut

    Sisimiut heeft een oud centrum (o.a. kerk en museum) en verder moderne bebouwing. De nederzetting ligt in een heuvelachtig landschap met een beschut haventje een omgeving die uitnodigt tot wandelen.
    Aan de rand van de huidige nederzetting zijn overblijfselen te zien van bewoning tijdens de Saqqaqcultuur.

  • Ilulissat

    Na het bezoek aan Sisimiut vaart de Sylvia Earle in noordelijke richting naar de Diskobaai. Aan het begin ligt het stadje Ilulissat. Deze plaats ligt ingeklemd tussen indrukwekkende gletsjertongen die enorme ijsbergen produceren. De Diskobaai is bekend vanwege de vele grote ijsbergen die er ronddrijven. Als de weersomstandigheden het toelaten, kan er met zodiacs dichter langs deze enorme ijsbergen gevaren worden. Wie zich aangemeld heeft voor het kajakprogramma, kan gaan peddelen bij de ijsbergen.
    In het stadje vindt u het Knud Rasmussenmuseum, een mooi kerkje, enkele boekenwinkels en souvenirwinkels. Nog geen genoeg van de ijsbergen? Vanaf de oever heeft u nog steeds uitzicht op de immense ijsbergen.

    Optionele excursie:
    Voor liefhebbers wordt de mogelijkheid geboden om met een helikopter (10 passagiers) een 1,5 uur durende vlucht te maken over de ijsbergen, de ijskap en omgeving.
    Min. deelname 8 personen.

  • Noordwest-Groenland

    Verder cruisend langs de enorme ijsbergen langs de kust omhoog. Genietend van de immense landschappen en waar mogelijk aan land gaan of met zodiacs cruisen.
    Ware expeditie dagen.

  • Straat Davis

    Tijdens de oversteek van Groenland naar Oost-Canada kunnen grote velden pakijs voorbij komen. Ook kunnen er grote ijsbergen van de omringende gletsjers voorbij drijven. De wateren zijn voedselrijk waardoor er vaak grote groepen Zadelrobben, Narwallen, walrussen en Beluga's opduiken. IJsberen worden aangetrokken door die rijkdom aan voedsel. Alle reden om steeds op de uitkijk te staan!

  • Pond Inlet

    Een van de noordelijkste Inuitgemeenschappen is te vinden op Pond Inlet. De gemeenschap kent veel beeldende kunstenaars die traditionele taferelen en moderne interpretaties van het dagelijks leven verwerken in hun wandkleden, sculpturen en tekeningen. De jongere generatie laat u graag de sporten met daarin nog aloude elementen zien. Maar ook de "Elders" zitten niet stil en laten u graag kennismaken met hun drumdans en andere traditionele dansen.

  • Lancaster Sound en Devon

    Het schip vaart de Lancaster Sound in. In deze voedselrijke wateren leven Narwallen, Beluga's, Zadelrobben en ijsberen.

    Devon is een van de grootste onbewoonde eilanden in Nunavut. Meerdere bergruggen verdelen het eiland, waarvan de hoogste top (ruim 1900 m) bedekt is met een kleine ijskap. Op de rijke toendra van het eiland leven Muskusossen. In de zomer zijn de hoge kliffen het tehuis voor duizenden Zwarte zeekoeten en Noordse stormvogels.
    Op het eiland is een krater met een diameter van circa 25 km die veroorzaakt is door een meteorietinslag zo'n ca. 39 miljoen jaar geleden.
    Dundas Harbour is een door steile bergen omringde, kleine fjord. In 1924 werd dit gehucht opgezet als overheidspost met als doel het in de gaten houden van buitenlandse walvisvaarders. In 1933 werd het een handelspost van de Hudson's Bay Company. In 1934 plaatste de overheid er een groep van 52 Inuit. Zij keerden echter na verloop van tijd weer terug naar hun oorspronkelijke woonplaats. Van het in 1951 opgeheven gehucht staan er nu nog enkele houten gebouwen die in redelijke staat zijn.

  • Noordwest-Passage

    Tijdens deze expeditiedagen bepalen de lokale omstandigheden waar het schip naartoe kan varen. Mogelijkheden zijn:

    Prince Leopold Island (Appait) bestaat uit een plateau met steile kliffen. Gedurende de zomer zijn er op de kliffen grote kolonies Kortbekzeekoeten, Zwarte zeekoeten en Drieteenmeeuwen. Nu zullen er misschien nog enkele vogels te zien zijn. In het zuidoosten zijn enkele laag gelegen landtongen waar regelmatig walrussen liggen te rusten. Dit zijn ook de plaatsen waar vroege Inuitbewoning heeft plaatsgevonden. Uit die tijd stammen de hier liggende botten van o.a. Groenlandse walvissen die hier destijds gevangen werden. Het is ook een plaats waar zo af en toe een ijsbeer wordt waargenomen.

    Aan de oostkant van Prince Edward Island ligt Coningham Bay. Een gebied dat bekend staat om het zien van ijsberen op de toendra en Beluga's in de ondiepe wateren. De walvissen komen hier om hun huid af te schuren.

    Victory Point is het gebied waar nog iets teruggevonden is van de Franklin Expeditie. Het schip is zonder enig spoor verdwenen in het ijs. Slechts een sloep, wat bestek, knopen en een skelet zijn teruggevonden bij de nederzetting Gjoa Haven. Deze resten vertellen het verhaal van een wanhopige toch naar het zuiden op zoek naar hulp die nooit kwam. In de Inuitgemeenschap Gjoa Haven leerde Roald Amundsen tijdens zijn verblijf in de winters van 1903-1904 en 1904-1905 hoe hij moest overleven in deze polaire gebieden. Hierdoor kon hij met gemak Scott verslaan in de race naar de Geografische Zuidpool.

  • Coronation & Amundsengolf

    Cambridge Bay is het administratieve centrum van deze regio. Tijdens een wandeling in het dorp kunt u de kerk, het bezoekerscentrum en lokale souvenirs kopen. In het oude gedeelte is het de bedoeling om de archeologische opgravingen van de Dorset en Thule-cultuur te bezoeken.
    Dieren die men in de omgeving kan zien zijn kariboes en Muskusossen.

    Het eiland Banks dankt zijn naam aan de Britse Sir Joseph Banks, een botanicus, die verschillende expedities met o.a. Cook maakte. Het eiland met toendra's en bergruggen wordt doorsneden door de Thomsonrivier. Een groot deel van het eiland behoort tot het Aulavik NP. De Pearykariboe vindt hier een veilig heenkomen. Verder komt op het eiland een van de grootste populaties Muskusossen voor en is het een van de grootste broedplaatsen van de sneeuwganzen ter wereld. Er zijn op verschillende plaatsen overblijfselen te vinden uit de Pre-Dorsetcultuur, die tot 3400 jaar oud kunnen zijn.

    In het westelijke uiteinde van het Canadese deel van de Noordwest-Passage liggen de Smoking Hills. Al sinds mensenheugenis roken hier de heuvels en stranden. Door een natuurlijke combinatie van zwavel en bitumen ontstaan er spontaan smeulende brandjes. Het water in de baai bij Smoking Hills staat bij de Inuit bekend als slecht water: het water smaakt vies en er leven (bijna) geen vissen.

  • Beaufortzee

    De Sylvia Earle vaart westwaarts, over de Beaufort Zee. Het expeditieteam zal tijdens het varen lezingen geven over de historie. U kunt uitkijken naar zeezoogdieren, terwijl boven het schip de zeevogels u zullen vergezellen.

  • Tsjoektsjenzee en Straat Bering

    De komende dagen kunt u genieten van een geslaagde doorkruising van de Noordwest-Passage.
    Het schip vaart langs Point Barrow, dat de grens tussen de Beaufortzee en de Chuckchizee markeert. Point Barrow werd voor het eerst bezocht in 1826 door Frederick Beechey, een Britse ontdekkingsreiziger. Hij noemde het naar de Britse geograaf John Barrow en het is sindsdien een startpunt voor vele expedities geweest.

    Als men toestemming krijgt, zet het schip koers naar Little Diomede, een Amerikaans eiland met een kleine gemeenschap van minder dan honderd mensen. De nederzetting Inalik ligt tegen een steile rotshelling. Een bijzondere bouwwijze met een 20-tal woningen die tegen elkaar en op palen staan. Hier kunt u kennismaken met de Inupiaq, hun cultuur en tradities.
    Slechts 3 kilometer verderop, aan de overzijde van de Internationale Datumgrens, ligt het eiland Big Diomede, dat bij Rusland hoort.

  • Nome & Anchorage

    Na het ontbijt wordt in Nome ontscheept. Er is hier geen steiger of pier, dus ligt het schip voor anker en worden alle passagiers met zodiacs aan land en met busjes naar het vliegveld gebracht.
    Daarna met een chartervlucht naar Anchorage, waar de laatste nacht in een hotel wordt doorgebracht.

  • Anchorage

    Na het ontbijt is deze reis ten einde.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 7 november 2024
canada-213
  • Overnachting in Toronto op basis van logies/ontbijt.
  • Chartervlucht van Toronto naar Nuuk.
  • Chartervlucht van Nome naar Anchorage.
  • Overnachting in Anchorage op basis van logies/ontbijt.
  • Reis van huis naar Toronto en terug vanaf Anchorage.
  • Verzekeringen.
  • Uitgaven van persoonlijke aard.

Kajakprogramma

Tijdens deze reis kan er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan het kajakprogramma. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk.
Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is het verstandig om deelname aan het kajakprogramma direct met de boeking van de scheepsreis te boeken.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, kan de rederij ertoe overgaan om een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en eventuele verlenging in Canada, Groenland en/of Alaska.
Heeft u interesse? Stuur ons een bericht met uw wensen, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht voor overleg of een afspraak. We maken graag een voorstel voor u.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven