Ga naar inhoud

Antarctica & South Georgia

ijs(bergen), pinguïns, albatrossen en veel meer......

:alttitle:

Antarctica & South Georgia

Antarctica, het continent van immense ijsbergen, gletsjers en vooral ook veel pinguïns. Op verschillende eilanden en op in ieder geval één plaats op het vasteland zal aan land gegaan worden om de dieren nog beter te kunnen gadeslaan en te fotograferen.
South Georgia, een van de subantarctische eilanden is het tehuis van de mooiste pinguïn: de Koningspinguïn. Met duizenden staan ze in grote kolonies bijeen. Er zijn drie plaatsen waar mogelijk aan land gegaan kan worden om deze overweldigende hoeveelheid pinguïns met kuikens te zien. Verder leven er op South Georgia zeeolifanten, pelsrobben, Reuzenalbatrossen, Roetkopalbatrossen, Grijskopalbatrossen, Macaronipinguïns en nog veel meer vogels.
Aan de oostkust zijn nog veel restanten van fabrieken uit de tijd van de walvisvaart te zien. De jacht is hier gestopt en gelukkig zijn er nog walvissen die rond South Georgia foerageren zoals Orka's en Bultruggen.

De reis in het kort

Deze reis begint in Ushuaia (reizen met Wolrd Explorer, Ocean Albatros en Ocean Adventurer) of Buenos Aires (reizen met Ultramarine) met een overnachting in een groepshotel. Vanuit Buenos Aires is er de volgende morgen een chartervlucht naar Ushuaia. Vanuit Ushuaia vertrekt u meteen naar South Georgia.
Er zullen vier dagen op zee worden doorgebracht.Vooral Wenkbrauwalbatrossen en Reuzenalbatrossen zullen rond het schip zweven. Dichter bij het wateroppervlak zijn groepen Kaapse duiven en prions te zien. Er kunnen verschillende dolfijnen en walvissen opduiken. Verder zullen er presentaties gehouden worden over onderwerpen als zeezoogdieren, pinguïns, historie etc. De gidsen zullen u graag over hun specialiteit vertellen. Aan het einde van de vierde dag kan er mogelijk een eerste landing gemaakt worden op South Georgia. Er kunnen plaatsen zoals St. Andrews Bay, Salisbury Plain en/of Gold Harbour bezocht worden waar de grote kolonies Koningspinguïns zijn. Verder Grytviken waar nog overblijfselen zijn uit de tijd van de walvisvaart. Ook is hier het graf van de charismatische poolreiziger Sir Ernest Shackleton. Afhankelijk van wind en weer kunnen ook andere plaatsen bezocht worden waar zeeolifanten, pelsrobben, Macaronipinguïns en andere dieren te zien zijn. Vervolgens wordt South Georgia verlaten en zal er richting het eiland Elephant, de South Shetlandeilanden en het Antarctisch Schiereiland gevaren worden. Ook hier zullen de mooiste plekjes opgezocht worden. Uiteindelijk zal ook het Witte Continent verlaten worden. Een tweedaagse oversteek over de Drake Passage begint. In Ushuaia meert het schip af en gaat u van boord, waarmee de reis eindigt. Heeft u de reis met de Ultramarine geboekt, dan volgt er nog een chartervlucht naar Buenos Aires.

Als u deze reis kiest

 • Langere scheepsreizen met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig (land)excursies.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Max. 134 tot 199 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

 • 1/1

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het beschreven dag-tot-dagprogramma is slechts een voorbeeld. Er zijn veel mooie plaatsen waar aan land gegaan kan worden, de genoemde plaatsen zijn de meer bekende plaatsen. Dit wil niet zeggen dat andere plaatsen minder interessant zijn. De kapitein en het expeditieteam zal er altijd alles aan doen om er een zo mooi mogelijke reis van te maken. Maar veiligheid staat altijd voorop.

 • Ushuaia / Buenos Aires

  Voor de Ocean Adventurer / World Explorer / Greg Mortimer / Sylvia Earle:
  Aankomst in Ushuaia. Groepstransfer van het vliegveld naar het groepshotel, voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

  Voor de Ultramarine:
  Aankomst in Buenos Aires. Op eigen gelegenheid naar het groepshotel in het centrum van de stad voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

  Bij de reis met de Ocean Albatros is geen overnachting voorafgaand aan de scheepsreis inbegrepen.

 • Inschepen Ushuaia

  Voor de Ocean Adventurer / World Explorer:
  In de loop van de middag groepstransfer van het hotel naar het schip aan de kade.

  Voor de reis met de Ocean Albatros:
  In de loop van de middag op eigen gelegenheid naar de kade om in te schepen.

  Voor Ultramarine:
  Na het ontbijt, groepstransfer naar het vliegveld. Chartervlucht Buenos Aires - Ushuaia. Groepstransfer naar het centrum van Ushuaia, waar u even de gelegenheid heeft om rond te kijken. Halverwege de middag groepstransfer naar het schip.

  Na het inschepen verlaten de schepen de haven en varen ze via het Beaglekanaal naar zee. De eerstkomende uren bepalen de oevers van het Beaglekanaal het uitzicht. Onderweg zullen Wenkbrauwalbatrossen, aalscholvers en Magelhaenpinguïns te zien zijn. Ruige bergketens omsluiten dit natuurlijke kanaal.
  Rond middernacht zal de zee bereikt worden en wordt aan de oversteek van Drake Passage te begonnen.

 • Op zee

  Dagen op open zee richting South Georgia. Dit betekent op de uitkijk naar zeevogels en walvissen. Er zullen lezingen worden gegeven over diverse onderwerpen zoals de IAATO-regels, glaciologie en de geschiedenis. Onderweg zal de Antarctische convergentiezone gepasseerd worden. Binnen een aantal uur zal de buitentemperatuur en vooral de watertemperatuur sterk dalen. Het warmere water van de noordelijke oceanen komt er in botsing met het ijskoude Antarctische water. Hierdoor komt er zeer voedselrijk water naar boven, waardoor er opvallend veel Reuzenalbatrossen zweven, maar ook kleinere soortgenoten zoals bijvoorbeeld Roetkopalbatrossen, Zuidelijke stormvogels en diverse prions hangen regelmatig in het kielzog van het schip.

 • South Georgia

  Heel langzaam beginnen de contouren van land aan de horizon zichtbaar te worden. Rotspilaren en kleine eilanden zijn de voorboden van South Georgia.
  Aan het einde van de 6e dag kan er mogelijk een eerste landing op South Georgia gemaakt worden. De tijd op South Georgia zal zo optimaal mogelijk worden besteed. Er is een aantal plaatsen waar grote Koningspinguïnkolonies zijn (Salibury Plain, St. Andrews Bay en Gold Harbour), er zijn daar ook vaak zeeolifanten en pelsrobben op het strand te vinden.
  Verder zijn er plaatsen waar vooral meerdere soorten pinguïns broeden zoals Macaroni-, Ezels- en Rotspinguïns en enkele soorten albatrossen zoals Reuzen-, Roetkop- en Grijskopalbatrossen en diverse (pijl)stormvogels, prions, jagers en aalscholvers.
  De eilanden Prion en Albatros zijn slechts in bepaalde perioden (vroeg in het voorjaar en in het najaar) toegankelijk omdat daar de Reuzenalbatrossen broeden.
  In Grytviken staan nog de overblijfselen van een verlaten walvisverwerkingsfabriek. Het voormalige managershuis doet tegenwoordig dienst als museum. Aan de baai ligt ook het kerkhof waar o.a. Sir Ernest Shackleton begraven is.
  Het binnenland van South Georgia bestaat uit een een ruig berglandlandschap bedekt door meerdere gletsjers. In het zuiden ligt de Drygalskifjord waarin grote gletsjers tot aan zee reiken.

 • Op zee

  De komende twee dagen zijn weer op volle zee. Elephant is het eerste eiland tussen South Georgia en Antarctica. Op het eiland zijn nog overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart, net als op South Georgia, nog te zien. Er kan hier niet aan land gegaan worden, maar als de omstandigheden het toelaten, kan er wel langs gevaren worden.
  Het eiland speelde een belangrijke rol in de heroïsche reddingsactie van Shackleton, die zich met enkele van zijn sterkste bemanningsleden in een sloep van de Endurance die door het ijs gekraakt was in de Weddellzee, met het pakijs heeft laten meevoeren om vervolgens naar Elephant te roeien. Na een kort verblijf daar, bleef een gedeelte van de mensen achter en roeide Shackleton met enkele bemanningsleden verder naar South Georgia in de hoop om daar hulp te vinden om de achtergebleven mensen in de Weddellzee en op Elephant te redden. Hetgeen uiteindelijk lukte.

 • South Shetlandeilanden en Antarctisch Schiereiland

  De eerste eilanden die te zien zullen zijn, zijn de South Shetlandeilanden. Ze zijn wat gematigder dan de eilanden bij het schiereiland. Mogelijk kan er een landing gemaakt worden op een van de eilanden, zoals:
  Deception Een eiland dat ontstaan is door vulkanische activiteit. De vulkaan is nog steeds actief, hetgeen te merken is door de warmwaterbronnen in het strand van het voormalige kratermeer. In de bergwanden zijn vele kleuren te zien. Ook komen er nog erupties voor: de laatste was in 1967, waarbij iedereen geëvacueerd moest worden. Hiermee kwam ook een einde aan de walvisjacht. Nu staan er nog enkele roestige opslagtanks.
  Wie van wandelen houdt, kan hier zijn hart ophalen. Als de omstandigheden het toelaten, kan er ook even gepoedeld worden in het warme water.
  Bij Neptune's Window, een gat in de kraterwand, heeft zich een grote kolonie Kaapse duiven genesteld. Verder zijn hier vaak pelsrobben en een enkele Weddellzeehond te vinden, evenals Zuidpooljagers, Antarctische sterns en Dominicanermeeuwen. Aan de buitenrand (Bailey Head) bevindt zich één van de grootste Kinbandpinguïnkolonies van Antarctica, maar deze is door de sterke branding vrijwel nooit te bereiken.
  Half Moon is eveneens een eiland met een vulkanisch verleden. Er staan hier en daar nog pilaren van uiterst hard gesteente. In de luwte daarvan hebben Ezels- en Kinbandpinguïns een goede nestplaats gevonden. En waar pinguïns zijn, zijn ook Zuidpoolkippen en Grote jagers te vinden. Op de stranden kunnen pelsrobben en een enkele Weddellzeehond liggen.

  Veder zuidwaarts ligt de punt van het Antarctisch Schiereiland. Voor het schiereiland ligt een veelheid aan eilanden waarop meestal pinguïns nestelen. Vanuit de Weddellzee worden door de stroming bij de zogenaamde "Iceberg Alley" immens grote ijsbergen naar de andere kant van het schiereiland gevoerd om vandaar verder naar open zee te drijven.
  Rond het Antarctisch Schiereiland kunnen landingen gemaakt worden op plaatsen als Cuverville, Neko Harbour of Paradise Bay. Iedere plaats met zijn eigen karakteristieken en veelal met pinguïnkolonies. Maar ook het varen door vaarwegen zoals Straat Gerlache en Straat Bransfield geeft u een goede uitzicht op het indrukwekkende landschap van Antarctica en de mogelijkheid om (zeker in de tweede helft van het seizoen) walvissen te kunnen zien.

 • Drake Passage

  De laatste twee dagen worden weer op zee doorgebracht. Een goede gelegenheid om de herinneringen van de afgelopen dag met medereizigers door te nemen en u langzaam voor te bereiden op de terugkeer naar de bewoonde wereld.
  Laat in de avond van de laatste dag kunt u mogelijk Kaap Hoorn zien voordat het schip het Beaglekanaal in vaart.

 • Ushuaia / Buenos Aires / Montevideo

  In de ochtend ligt het schip weer aan de kade in Ushuaia (Montevideo voor de Ocean Albatros). Na het ontbijt gaat iedereen van boord.

  Voor de Ocean Adventurer / World Explorer:
  Na het ontschepen groepstransfer naar het centrum of naar het vliegveld.
  Einde van de reis.

  Voor de Ultramarine:
  Na het ontschepen groepsexcursie naar NP Tierra del Fuego. Vanuit het park groepstransfer naar het vliegveld voor de chartervlucht naar Buenos Aires.
  Einde van de reis.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 4 juli 2024
antarctica-255
 • Reis van huis naar Ushuaia of Buenos Aires en terug.

Polar Plunge

Tijdens deze Antarctische reizen wordt de mogelijkheid geboden om een keer een sprong te wagen in het ijskoude polaire water. Deze zogenaamde Polar Plunge wordt beloond met applaus, een warm drankje en natuurlijk een certificaat.

Kajakprogramma

Tijdens de meeste reizen kunt u (tegen de genoemde meerprijs) deelnemen aan een kajakprogramma. Als de omstandigheden het toelaten, zullen de kajaks te water worden gelaten, als de andere passagiers aan land gaan of met een zodiac rondvaren. Enige ervaring is aan te bevelen. Er is beperkt plaats, dus vooraf boeken is zeker nodig.
Aan boord van de Ocean Albatros is het vooraf boeken van de kajakexcursie niet mogelijk. Wij kunnen u op de lijst met geïnteresseerde plaatsen. Aan boord wordt gekeken of dat men geschikt is. Ervaring is een verreiste.

Peddelexcursie

Vindt u een deelname aan het kajakprogramma te avontuurlijk, maar zou u eigenlijk wel eens willen ervaren hoe het is om zo dicht op het water in alle stilte te peddelen, dan is een peddelexcursie een uitkomst. U maakt dan een tocht met een stabiele opblaaskajak.

Peddelsurfen

Tijdens de reizen met de Ultramarine en World Explorer is er voor de ervaren surfer is er de mogelijkheid om tegen de genoemde meerprijs deel te nemen aan het peddelsurfprogramma.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederijen behouden zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geven, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten naar Buenos Aires en van Buenos Aires naar Ushuaia en terug, eventueel benodigde overnachting(en) in Buenos Aires en eventuele verlenging in Argentinië en/of Chili. Laat u inspireren door de informatie over beide landen op onze site.
Stuur ons een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak op ons kantoor. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. Wij bellen u dan op het door u gewenste tijdstip.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven