Ga naar inhoud

Groepsreis actief Arctisch avontuur

(berg)wandelen, raften en mountainbiken in Russisch Lapland

:alttitle:

Groepsreis actief Arctisch avontuur

Het Kola Schiereiland heeft alle ingrediënten voor een actieve en avontuurlijke vakantie. Er zijn meren waarop gekajakt kan worden, snelstromende rivieren die uitnodigen tot raften, bergen, valleien en stranden waar gemountainbiked en gewandeld kan worden. Tijdens deze 15-daagse reis bezoekt u op een sportieve manier de mooiste plekjes van het Kola Schiereiland (Russisch Lapland).

De reis in het kort

De reis begint op het vliegveld van Moermansk. In een van de centraal gelegen hotels onmoet u eventuele andere deelnemers. De volgende morgen reist u gezamenlijk per trein naar Imandra. Dit treinstation is het beginpunt van de trekking die door de Aku-akukloof, over de Yumyekorrpas, de Chorgorrpas naar de Petriliuspas leidt en het letterlijke hoogtepunt van de reis, de 1191 meter hoge Judychvumchorr, de hoogste berg van het Khibinygebergte.Daarna gaat de trekking verder langs de oever van de Malaya Bellayarivier tot aan de Ramsairavijn en het Malyi Vudavrmeer. De trekking eindigt in dorp Oktayabrky.
Na een rustdag volgt de zesdaagse rafttocht over de Oembarivier richting de Witte Zee. Halverwege ligt het Kanozeromeer, waar langs de oever 5000 jaar oude rotstekeningen zijn gevonden. Het laatste onderdeel is een driedaagse mountainbiketocht langs de kust van de Witte Zee. In dit bosrijke gebied ligt het In het Pomorendorp Kashkarantsy dat nu een openluchtmuseum is. Dit onderdeel eindigt in Varzuga, een klein dorp aan de Witte Zee.
De laatste overnachting is in Moermansk.

Als u deze reis kiest

 • Avontuurlijke reis, 3-daagse trekking, 5-dagen raften en 3-daagse mountainbiketocht
 • Kleine internationale groep met Engelssprekende gids
 • Bergen, rivieren, meren, bossen, toendra en authentieke dorpen.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Wandelen in de Khibiny Toendra.
  1/18

  Wandelen in de Khibiny Toendra.

 • Picknicken op een plek met waanzinnig uitzicht.
  2/18

  Picknicken op een plek met waanzinnig uitzicht.

 • Typische toendra planten.
  3/18

  Typische toendra planten.

 • De enige weg naar de overzijde is over de boomstam....
  4/18

  De enige weg naar de overzijde is over de boomstam....

 • Klaar voor vertrek in de catamaranrafts.
  5/18

  Klaar voor vertrek in de catamaranrafts.

 • En op weg de Oemba af.
  6/18

  En op weg de Oemba af.

 • Onderweg op de Oemba.
  7/18

  Onderweg op de Oemba.

 • Een spannend stukje.
  8/18

  Een spannend stukje.

 • Richting de delta wordt de Oemba rustiger.
  9/18

  Richting de delta wordt de Oemba rustiger.

 • Houten kerkgebouwen in Varzuga.
  10/18

  Houten kerkgebouwen in Varzuga.

 • Kust richting Myst Korabl (Kaap Schip).
  11/18

  Kust richting Myst Korabl (Kaap Schip).

 • Mountainbiken langs de Witte Zee.
  12/18

  Mountainbiken langs de Witte Zee.

 • Picknick onderweg langs de Witte Zee.
  13/18

  Picknick onderweg langs de Witte Zee.

 • Huisjes van de camping Lodochny Ruchev.
  14/18

  Huisjes van de camping Lodochny Ruchev.

 • Mountainbiken over het strand langs de Witte Zee.
  15/18

  Mountainbiken over het strand langs de Witte Zee.

 • 16/18

 • Gebouwtje in de nederzetting Kuzomen.
  17/18

  Gebouwtje in de nederzetting Kuzomen.

 • De mountainbikeroute loopt bij Kashkarantsy langs de Kapel van de Onbekende Monnik.
  18/18

  De mountainbikeroute loopt bij Kashkarantsy langs de Kapel van de Onbekende Monnik.

Dag tot dag

 • Moermansk

  Welkom op het vliegveld van Moermansk, transfer naar het Azimuthotel in het centrum van de stad. Ahankelijk van de aankomsttijd heeft u na het inschecken nog tijd om de stad te verkennen.
  Overnachting in het hotel op basis van logies/ontbijt.

 • Moermansk - Imandra - start trekking

  Vanaf Moermansk reist u met de andere deelnemers naar Imandra. De gids(en) stappen onderweg in Olenegorsk op de trein. Het station van Imandra is het begin van de trekking, die eerst door een bosrijke omgeving met diepe kloven gaat o.a. de Aku Akuravijn. Vanaf dit mooie uitzichtspunt wandelt de groep verder naar Yumyekorr, een nauwe pas, gelegen tussen twee rotswanden. In het onderliggende dal wordt het tentenkamp opgezet en het diner gezamelijk bereid en genuttigd wordt.
  Overnachting in tentenkamp. Wandelafstand circa 17 km.

 • 2e wandeldag Zuidelijke Chorgorrpas

  Na het ontbijt wordt het kamp opgebroken en gaat de trekking verder langs de oever van de Chasnaiok richting de Zuidelijke Chorgorrpas. Over steile paden omhoog en afdaling naar de lieflijke dalen heeft u afwisselende uitzichten. In het dal wordt de oever van de Petrelius gevolgd tot aan het keteldal van de Westelijke Petreliuspas. Hier wordt het kamp weer opgezet, de maaltijd gemaakt en genuttigd.
  Overnachting in het tentenkamp. Wandelafstand circa 14 km.

 • Laatste wandeldag

  Vandaag staat de beklimming van de berg Judychvumchorr (1200 meter) op het programma. De tocht begint met de beklimming van de West Petreliuspas. Als het weer het toelaat, kan de top van de Judychvumchorr beklommen worden. Na van het uitzicht genoten te hebben, gaat de tocht verder naar het stroomdal van de Malaya Belaya en vervolgens naar de Ramzairavijn. Een nauwe doorgang waar in de schaduw tot heel ver in de zomer nog sneeuw kan blijven liggen. Daar wordt langs de oever van de Pochajok verder gelopen tot waar deze uitkomt in het Malyi Vudyavrmeer. Hier staat wacht het busje de groep op voor de transfer naar het dorpje Oktyabrsky.
  Diner, sauna en overnachting in pension. Wandelafstand circa is 14 km.

 • Vrije dag

  Na het ontbijt is de dag grotendeels ter vrije besteding. Er worden wel voorbereiding getroffen voor de rafttocht.
  Lunch, diner, sauna en overnachting in het pension.

 • Start van de raftocht

  Na het ontbijt transfer naar de oever van het Umbrozeromeer op het punt vanwaar de Oemba in zuidelijke richting stroomt. Dit is het beginpunt van de rafttocht, die al snel over enkele stroomversnellingen gaat. Een goede oefening om de catamaran onder de knie te krijgen. Lunch en diner onderweg op de oever van de rivier. Overnachting in tenten. Afstand circa 15 km.

 • Rafttocht met o.a. bezoek Kanozero petroglyfen

  Iedere ochtend begint met een stevig ontbijt en het inpakken van de tenten. Onderweg wordt gestopt voor een versnapering, terwijl voor de lunch een mooie plek aan de oever wordt uitgezocht. In de omgeving van het Kanozeromeer zijn petroglyfen gevonden; ca. 5000 jaar oude rotstekeningen. Een goede reden om de raften op het droge trekken en een wandeling te maken en deze kunstwerken te gaan bekijken.
  Diner, overnachting en ontbijt in het tentenkamp. Dagelijkse afstand ca. 15 km.

 • Laatste raftdag

  Dit is de laatste dag van de rafttocht. De rivier begint zich langzaam te verbreden. Na aankomst bij het eindpunt staat het busje te wachten om de groep naar een klein Pomorendorp te brengen aan de kust van de Witte Zee.
  Diner, sauna en overnachting in pension. Afstand laatste etappe van de rafttocht circa 20 km.

 • Op de fiets langs de zuidkust

  Na het ontbijt begint de mountainbiketocht. De eerste etappe gaat door het zuidelijke deel van het Kola schiereiland met o.a. een deel langs de kust. Als het weer meezit kan er een duik in de Witte Zee genomen worden.
  Overnachting in tenten. Fietsafstand ca. 50 km.

 • Authentieke dorpen, zee, amathist en bos

  Na het ontbijt gaat de route verder naar het een authentiek Pomorendorp, Kaschkarantsy. Er staat nog een aantal huizen met de traditionele bouwwijze en de inwoners leven hoofdzakelijk van de visvangst. Daarna wordt de tocht langs de kust vervolgd. Rond het middaguur kan er geluncht worden bij een kleine kapel, "De kapel van de onbekende Monnik". Het Kola Schiereiland is rijk aan allerlei mineralen, o.a. amathist. De fietsroute loopt o.a. ook langs Mys Korabl (Kaap Schip) waar een rotspilaar in zee staat die vrijwel geheel uit amathist bestaat. De route eindigt vandaag bij Lodochnaya Tonya. Na het diner wordt een fietstochtje gemaakt op zoek naar beren.
  Overnachting in kleine houten huisjes in meerpersoons kamers. Totale fietsafstand circa 45 km.

 • Kustlijn, Varzugadelta, Kuzomen en Varzuga

  Na het ontbijt is het tijd voor de laatste etappe op de fiets. De kustlijn wordt verder in oostelijke richting over het strand gevolgd tot aan de Varzugadelta.
  Hier staat het busje de deelnemers op te wachten. Vanhier wordt via de duinen naar het 17e-eeuwse dorpje Kuzomen gereden. Na een korte pauze wordt de weg vervolgd naar Varzuga, de oudste nederzetting aan de Terskikust langs de Witte Zee.
  Hier wordt overnacht in een huisje. Een heerlijk afscheidsdiner is door lokale gastheer/dame bereid. Daarna kan er nog ontspannen worden in de sauna.
  Totale fietsafstand ca. 40 km.

 • Varzuga - Kandalaksa - Moermansk

  Na het ontbijt transfer per bus naar Kandalaksha, waar gestopt wordt voor een verkenning van het stadje en waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. Daarna rijdt het busje verder naar Moermansk, waar u incheckt in het Azimut Hotel in het centrum van de stad.
  Hotelovernachting op basis van logies/ontbijt.

 • Vertrek vanuit Moermansk

  Na het ontbijt heeft u afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht of bus nog tijd om de stad te verkennen. Op de afgesproken tijd wordt u naar het vliegveld van Moermansk gebracht of kunt u met de bus naar Kirkenes in Noorwegen gaan. Eén of enkele dagen verlengen in Moermansk is ook mogelijk.

ACTIVITEITEN & ACCOMMODATIES

Trekking Khibiny Tundra
Tijdens de trekking worden er drie dagen met bepakking in de bergen gewandeld. Het hoogste punt is de Juychvumchorr met 1200m. De dagelijkse afstand is ca. 15 km. Ervaring met wandelen in stenige berggebieden is vereist.

Raften op de Umba
Deze 150 km lange tocht over de Umba wordt gemaakt met in catamaranrafts (2- en 4-pers.). De rivier heeft veel kent veel gedeelten met wildwater. Vijf dagen op deze rivier vergt de nodige conditie, doorzettingsvermogen en durf.

Mountainbiken
Ook deze tocht is 150 km lang. Off-road wordt er door bossen, over zandstranden, door duinen en langs traditionele dorpjes. Dagelijks wordt er 40 tot 50 km afgelegd. Ook hiervoor is een goede conditie en ervaring met rijden op zandige ondergrond vereist.

Accommodaties
In Moermansk wordt in een van de centraal gelegen hotels overnacht, 7 nachten worden in tenten doorgebracht en de overige nachten in eenvoudige onderkomens met gedeeld sanitair. Tijdens het kamperen worden maaltijden gezamelijk bereid en genuttigd.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 2 maart 2022
rusland-458

De prijzen zijn inclusief

 • Avontuurlijke reis o.l.v. ervaren gids(en),
 • Gebruik catamaranrafts en mountainbikes,
 • Toegang sauna's in de accommodaties tijdens de reis,
 • Genoemde overnachtingen in hotel, tent, pensions en huisjes,
 • Alle maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 tot ontbijt op dag 14, dag 15 alleen ontbijt.
 • Groepstransfers (treinticket en 4WD-wagen/busje),
 • Bagagetransport tussen de tochten en tijdens de fietsdagen,
 • Verzekering voor evacuratie per helikopter in noodgevallen,
 • Beluga informatieboekje,
 • Compensatie CO2-uitstoot.

De prijzen zijn exclusief

 • Reis van huis naar Moermansk en v.v.,
 • (fris)drankjes,
 • Persoonlijke uitrusting (waaronder tent, isomatje, slaapzak, mok en bestek),
 • Verzekeringen,
 • Visumkosten,
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard,
 • Reserveringskosten (€ 25,- per boeking),
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR) € 2,50 per boeking.

Benodigde vluchten, overnachtingen of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten en/of treinreis naar Moskou, Sint Petersburg of Moermansk en v.v. eventuele verlenging in Sint Petersburg en/of Moskou. Het is ook mogelijk om heen- en/of terug te reizen via Kirkenes in Noorwegen. Heeft u interesse? Stuur ons een bericht, bel +31 10 295 0126 of stuur een bel-me-bericht. We maken graag een voorstel voor u.

BELANGRIJK:

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven