Ga naar inhoud

Expeditiecruise Franz Josefland , Nova Zembla & Noordland

de grandtour door het Russisch Arctisch NP

:alttitle:

Expeditiecruise Franz Josefland , Nova Zembla & Noordland

Bent u erg avontuurlijk ingesteld, houdt u van het noorden en wilt u graag op reis naar weinig bezochte plaatsen? Dan is dit de reis van uw dromen!
Een reis naar drie archipels in de hoge Arctis: Nova Zembla, Noordland (Servernaya Zemlya) en Franz Josefland. Gebieden met een grote historie. Wie kent er niet het Behouden Huys op Nova Zembla waar Willem Barentsz strandde en overleed. Franz Jozefland waar vandaan menige expeditie richting de geografische noordpool begon. En dan Noordland, een archipel waarop menig expeditie zijn tanden heeft stuk gebeten voor het ontdekt werd.
De natuur hier is overweldigend met zeevogels die in enorme kolonies broeden, het is het gebied van walrussen en ijsberen, de Groenlandse walvis en Beluga's. Het zal u verbazen hoeveel planten zo noordelijk groeien en bloeien.

De reis in het kort

Deze reis begint met een overnachting in Helsinki. De volgende morgen brengt een chartervlucht alle passagiers naar Moermansk waar de Ocean Adventurer in de haven aan de kade ligt.
De eerste bestemming is Nova Zembla. Tijdens de overtocht kunnen walrussen en verschillende walvissen opduiken. Soms passeert er een pakijsveld, dan is het zaak om op de uitkijk te gaan staan voor ijsberen! Bij Nova Zembla kan er op enkele plaatsen aan land gegaan worden om te wandelen
Na drie dagen vaart het schip verder naar Noordland (Severnaya Zemlya). Noordland ligt ten noorden van het Siberische deel van Rusland en bestaat uit een viertal grote en een veelheid aan kleine eilanden. Het gebied staat bekend om de grote ijsmassa's die hier ophopen. Tot hoever het schip kan varen en waar aan land gegaan kan worden is de grote vraag, maar avontuurlijk zal het zijn!
Daarna is het een dag varen naar Franz Josefland. Waar nog vier volle dagen worden doorgebracht met landingen en wandelingen op de meest uiteenlopende eilanden en zodiaccruises langs bijvoorbeeld gletsjerfronten.
De scheepsreis eindigt weer in Moermansk vanwaar een chartervlucht de passagiers naar Helsinki terugbrengt voor een hotelovernachting, waarmee de reis eindigt.
De volgende morgen kunt u terug naar huis vliegen of de reis verlengen in Finland.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer / volpension.
  • Inclusief regelmatig excursies aan land en excursies per zodiac (rubberboot).
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Min. 70 / max. 128 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

  • Champ is een van de mogelijke plaatsen om aan land te gaan.
    1/16

    Champ is een van de mogelijke plaatsen om aan land te gaan.

  • De typische rotsen van Cape Tegetthof.
    2/16

    De typische rotsen van Cape Tegetthof.

  • Uitzicht vanaf Cape Flora
    3/16

    Uitzicht vanaf Cape Flora

  • Walrus voor de kust, die de groep toeristen in de gaten houdt.
    4/16

    Walrus voor de kust, die de groep toeristen in de gaten houdt.

  • Het vulkanische landschap van Hall.
    5/16

    Het vulkanische landschap van Hall.

  • Afgesleten bergruggen komen onder de gletsjers vandaan.
    6/16

    Afgesleten bergruggen komen onder de gletsjers vandaan.

  • Tikhaya Bukta een oud Russische station dat nieuw leven is ingeblazen.
    7/16

    Tikhaya Bukta een oud Russische station dat nieuw leven is ingeblazen.

  • IJsberen zijn op Franz Josefland geen zeldzaamheid.
    8/16

    IJsberen zijn op Franz Josefland geen zeldzaamheid.

  • Ivoormeeuw
    9/16

    Ivoormeeuw

  • Arctische papaver (witte variant).
    10/16

    Arctische papaver (witte variant).

  • Kleine jager.
    11/16

    Kleine jager.

  • Zuiltjesteenbreek.
    12/16

    Zuiltjesteenbreek.

  • Watervallen aan de rand van de ijskap op Champ, naast Cape Fiume.
    13/16

    Watervallen aan de rand van de ijskap op Champ, naast Cape Fiume.

  • IJsbergen dobberen overal rond.
    14/16

    IJsbergen dobberen overal rond.

  • Enorme gletsjers en gletsjerfronten vormen het landschap in de Russische Arctis.
    15/16

    Enorme gletsjers en gletsjerfronten vormen het landschap in de Russische Arctis.

  • Imposante ijsbergen in allerlei vormen drijven regelmatig voorbij.
    16/16

    Imposante ijsbergen in allerlei vormen drijven regelmatig voorbij.

Dag tot dag

  • Helsinki (Finland)

    De reis begint met een hotelovernachting in de directe omgeving van de luchthaven van Helsinki.
    Overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Helsinki - Moermansk

    Na het ontbijt gaan alle passagiers naar de luchthaven voor de chartervlucht van Helsinki naar Moermansk. Vanaf het vliegveld worden de passagiers met bussen naar de kade gebracht waar de Ocean Adventurer klaar ligt voor het inschepen. Na de veiligheidsinstructies vaart het schip de lange fjord uit richting de Barentszzee.

  • Op zee

    De Barentszzee wordt overgestoken. Onderweg worden er lezingen gegeven over o.a. de grote ontdekkingsreizigers, flora en fauna. Wellicht komt u nog pakijsvelden tegen en dit zijn de ideale plaatsen om ijsberen, walrussen en zadelrobben te spotten! In open water zijn wellicht Dwergvinvissen te zien.

  • Nova Zembla

    Het ruige, door weer en wind geteisterde eiland is voor het overgrote deel militair terrein. Het noordelijke deel is echter onderdeel van het Russisch Arctische NP.
    De toendra van Nova Zembla is opvallend rijk. Er komen niet alleen Arctische planten voor zoals op Spitsbergen, maar ook planten uit het zuidelijker gelegen Kola Schiereiland. Er zijn grote zeevogelkolonies langs de kust. Meer in het binnenland komt de Sneeuwuil voor. Waar mogelijk en toegestaan, zal aan land gegaan worden om daar te wandelen. Afhankelijk van de wind, kan een zodiaccruise onderlangs de vogelkliffen gemaakt worden.

  • Noordland (Severnaya Zemlya)

    Deze archipel die uit vier grote eilanden en een groot aantal kleinere eilanden bestaat ligt ten noorden van Siberië. Het dichtsbijzijnde land is het Tajmyrschiereiland gescheiden door slechts een zee-engte. Aan de westkant ligt de Karazee en de oostkant de Laptevzee. Dit gebied staat bekend om de grote hoeveelheid ijs die hier vaak ophoopt. Het is een van de lastigste delen van de Noordoost Passage om door te komen. En dit ijs zal dan ook voor een groot deel bepalen waar en wanneer er aan land gegaan kan worden.
    Over het algemeen hebben de eilanden aan de noordzijde hoge kliffen en loopt het landschap naar het zuiden toe af. Veel eilanden zijn geheel of gedeeltelijk door gletsjers bedekt. Daar waar geen sneeuw- of ijsbedekking is, zien kleine planten (zoals steenbreeksoorten) toch kans om te groeien en zelfs te bloeien. Verder bestaat de begroeiing vooral uit mossen en korstmossen.
    Deze begroeiing levert genoeg voedsel voor de hier levende lemmingen en rendieren. De steile kliffen vormen uitstekende broedplaatsen voor zeevogels zoals Drieteenmeeuwen, Ivoormeeuwen, Kleine alken en Zwarte zeekoeten. Op de toendra en langs de kust komen Paarse strandlopers, Sneeuwgorzen en Rotganzen voor. Dit is natuurlijk ook de perfecte leefomgeving voor poolvossen en ijsberen.

  • Op zee of in het ijs

    Van Noordland naar Franz Josefland is de volgende uitdaging. Misschien is er een enkel pakijsveld, maar misschien ook moet het schip moeite doen om door en om het pakijs heen te komen. Een dag vol verrassingen, zoals wellicht een of meerdere ijsberen.

  • Franz Josefland

    Vier volle dagen zijn ingeruimd om deze prachtige hoogarctische archipel te verkennen. Welke eilanden bezocht kunnen worden hangt helemaal van de jaarlijks sterk wisselende ijscondities af. Er zijn eilanden met enorme ijskappen, eilanden van vulkanische oorsprong met geweldig gekleurde bergen en een overweldigende flora, en eilanden met unieke fenomenen. Plaatsen waar mogelijk aan land gegaan wordt, zijn: Tikhaya Bukta, Cape Tegetthoff, Cape Flora, Cape Norway en het eiland Bell.

  • Barentszzee

    Vanaf Franz Josefland wordt terug naar Moermansk gevaren. Onderweg kunnen er tussen mogelijke pakijsvelden groepen Zadelrobben en verschillende walvissen opduiken.

  • Moermansk - Helsinki

    In de ochtend ligt de Ocean Adventurer aan de kade in Moermansk. Van hier worden de passagiers naar het vliegveld gebracht voor de chartervlucht naar Helsinki. Na aankomst wordt iedereen naar het centraal gelegen hotel in Helsinki gebracht voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Helsinki

    Na het ontbijt eindigt de reis.
    U kunt eventueel verlengen in Helsinki of deze dag terugvliegen naar huis.

BELANGRIJK

De ijssituatie rond en in Nova Zembla, Noordland en de Franz Joseflandarchipel verschilt van jaar tot jaar. Het ene jaar kan ieder schip zonder moeite doorvaren tot Cape Fligely (het noordelijkste punt), terwijl het volgende jaar het pakijs zo dicht is, dat er bijna niet door te komen is.
Bovendien kan een afgegeven vergunning voor met name Nova Zembla, kort voor vertrek zonder opgaaf van reden, ingetrokken worden.
De beschreven route is daarom ook een leidraad en geen vast gegeven.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 22 maart 2022
rusland-255
  • Reis van huis naar Helsinki en v.v.
  • Visumkosten (ca. € 110,00 per persoon, prijs 2020).

BELANGRIJK:

U heeft voor deze reizen een visum voor Rusland nodig.
Indien gewenst, kunnen we de visumaanvraag voor u verzorgen. De totale kosten bedragen ca. € 110,00 per persoon (prijs 2020).
Er is in 2018 een test gedaan met een e-visum. De Russische overheid heeft aangekondigd dit algemeen in te willen voeren, maar er is nog geen startdatum bekendgemaakt. Als het mogelijk wordt om een e-visum aan te vragen, dan kunt u dit eenvoudig zelf aanvragen, waarbij de kosten aanmerkelijk lager zullen zijn.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor indien olieprijsstijging hiertoe aanleiding geeft om een brandstoftoeslag op te leggen.

Benodigde vluchten, overnachting(en) en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten naar Helsinki en terug, evenals overnachtingen en eventuele verlenging in Finland. Heeft u interesse? Bel +31 10 295 0126 of stuur een bericht voor informatie, overleg of een afspraak of mail ons uw wensen. Liever gebeld worden? Vult u dan het bel-me-bericht in. We gaan graag voor u aan de slag.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven