Expeditiecruise Langs de rand van Antarctica naar de Rosszee
De Ortelius neemt u mee op een spectaculaire tocht langs de rand van Antarctica, langs de plaatsen waar Cook en Von Bellinghausen als eersten een glimp van het mysterieuze zuidelijke continent opvingen. Het wordt een reis in de sfeer van de vroegere ontdekkingsreizigers, langs adembenemende landschappen en met mooie momenten met de altijd intrigerende pinguïns.
De reis in het kort
Begin januari vertrekt de Ortelius vanuit de haven van Ushuaia in het zuidpuntje van Argentinië. Het schip vaart naar de South Shetlandeilanden en het Antarctisch Schiereiland waar een aantal landingen gepland staat. Daarna wordt de Zuidpoolcirkel overgestoken en wordt Marguerite Bay bereikt. Zo vroeg in het seizoen zal dit een waar ijsbreekspektakel worden. Het landschap wordt ruiger en het klimaat ongenaakbaarder. Maar toch heeft Von Bellinghausen hier reeds in 1821 met een houten zeilschip gevaren. In de naar hem genoemde zee zal getracht worden op het eiland Peter de Eerste aan land te gaan. U bent dan een van de weinigen die hier ooit voet aan wal heeft gezet.
Via de Amundsenzee komt het schip dan in de Bay of Whales en langs het immense Ross’ IJsplateau in de Rosszee. Op Cape Royds en Cape Evans kunnen de hutten van Shackleton en Scott bezocht worden. In de directe omgeving broeden nu duizenden Adéliepinguïns. Van hier gaat de reis verder in noordwaartse richting, door het pakijs met immense ijsbergen, terug naar de bewoonde wereld. Op het subantarctische eiland Macquarie zijn de stranden volgepakt met Schlegelspinguïns, Koningspinguïns en zeeolifanten. Hier kan helaas alleen zodiaccruise gemaakt worden. Hopelijk wordt er vergunning gegeven om dit ook rond het bloemrijke eiland Campbell te doen, waar verschillende soorten albatrossen broeden zoals de Konings- en Roetkopalbatros. Daarna gaat het schip richting Nieuw-Zeeland waar het halverwege februari aan in Bluff.
U kunt dan direct naar huis terugkeren of nog enkele dagen op dit mooie eiland nagenieten.
De tweede reis met de Ortelius gaat in omgekeerde richting. Halverwege maart komt de Ortelius in Ushuaia (Argentinië) aan.