South Georgia, Macquarie, Campbell en andere subantarctische eilanden
De subantarctische eilanden liggen in een kring rond het continent Antarctica, ver weg van de bewoonde wereld. Pinguïns, albatrossen, zeeolifanten en pelsrobben gebruikten deze eilanden om hun eieren te leggen of jongen te werpen. Walvisvaarders en robbenjagers hebben in de 17e en 18e eeuw danig huisgehouden. Maar door vangstbeperkingen, jachtverbod, opruiming en inperking van de niet-imheemse dieren zoals ratten en konijnen die met de schepen waren meegekomen, beginnen de eilanden weer hun volle rijkdom terug te krijgen. In dit kader zijn in 2014 ook de rendieren verwijderd, die de Noorse walvisvaarders naar South Georgia hadden gebracht.
Het bekendste subantarctische eiland is South Georgia, dat in de omgeving van het Antarctische Schiereiland ligt. Andere subantarctische eilanden zijn:
> Marion en Prince Edward (behorend tot Zuid-Afrika)
> Crozeteilanden, Kergueleneilanden, Amsterdam en Saint Paul (behorend tot Frankrijk)
> Heard, McDonald en Macquarie (behorend tot Australië)
> Campbell, Snares-, Auckland-, Antipoden-, Chatham- en Bounty-eilanden (behorend tot Nieuw-Zeeland)
Eén van de meest bezochte subantarctische eilanden is South Georgia. De meeste reizen naar dit eiland worden aangeboden in combinatie met het Antarctisch Schiereiland en de Falklandeilanden (de zogenaamde Grandtour).
In oktober 2024 wordt er met de Hondius aangeboden waarbij na een kort bezoek aan de Falklandeilanden een langere tijd bij South Georgia zal worden doorgebracht. De Sea Spirit maakt in oktober 2024 een reis waarbij naar de Falklandeilanden gevlogen wordt en vandaar naar South Georgia gevaren wordt.
Ook naar de eilanden bij Nieuw-Zeeland en Macquarie (Australië) zijn jaarlijks enkele reizen. Reizen naar de overige eilanden worden maar heel zelden aangeboden.
Op deze pagina vindt u de mogelijkheden om de subantarctische eilanden te bezoeken. Deze eilanden zijn niet anders dan per schip te bereiken, u vindt hier dan ook alleen scheepsreizen (expeditiecruises). Soms vaart ook het Nederlandse zeilschip bark Europa naar deze afgelegen eilanden.