Ga naar inhoud

Vogels van de subantarctische eilanden (o.a. Macquarie & Campbell)

Expeditiecruise Birding Down Under

:alttitle:

Vogels van de subantarctische eilanden (o.a. Macquarie & Campbell)

Onbekende onherbergzame eilanden in de ruwe Antarctische oceaan. Een perfecte broedplaats voor o.a. negen soorten albatrossen, acht soorten pinguïns en vele soorten (pijl)stormvogels. Op Campbell groeien bijzondere planten zoals de megakruiden. Deze reis is bedoeld voor mensen die graag endemische vogelsoorten van de subantarctische eilanden aan hun lijstje willen toevoegen en voor fotografen die de verschillende vogels en planten op de gevoelige plaat willen vastleggen.

De reis in het kort

Deze scheepsreis staat in het teken van de bijzondere (vaak endemische) vogelsoorten op de subantarctische eilanden van Nieuw-Zeeland en Australië.
De Heritage Adventurer vertrekt vanuit Bluff op het Zuidereiland richting Snares waar de Snarespinguïn en Maorivliegenvanger waargenomen kunnen worden. Omdat er niet aan land gegaan mag worden, zullen er zodiaccruises bij het eiland gemaakt worden, zodat u toch de vogels zo goed mogelijk kunt zien.
Daarna volgen de Aucklandeilanden met vogels als de Koningsalbatros, de Witkapalbatros en de Geeloogpinguïn. Hier kunt u met de gidsen mee de eilanden op om de vogels te observeren en te fotograferen.
Tijdens de oversteek naar Macquarie zullen de nodige albatrossen en mogelijk walvissen gezien worden. Op Macquarie broeden zeven soorten albatrossen en de Schlegelspinguïn. Twee dagen staan gepland om op dit eiland rond te wandelen.
Daarna vertrekt het schip richting het groene Campbell. Hier broeden Konings- en Roetkopalbatrossen te midden van de immense kruiden die hier groeien. U kunt dan in alle rust de dieren observeren en fotograferen. Maar ook de planten op dit eiland verdienen zeker uw aandacht.
Voor de kleinere eilandengroepen Antipoden, Bounty's en Chathams zijn de laatste dagen gereserveerd. Ieder eiland heeft zijn eigen specifieke soorten albatrossen, aalscholvers, stormvogels, parkieten, etc. Omdat niet overal aan land gegaan mag worden, zullen op diverse plaatsen zodiactochten gemaakt worden om toch zoveel mogelijk te zien.
De reis eindigt in Bluff. Hier vandaan kunt u via Queenstown of Invercargill huiswaarts keren of uw reis door Nieuw-Zeeland vervolgen.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Speciaal voor vogelliefhebbers en fotografen.
  • Inclusief excursies aan land en met rubberboten.
  • Min. 70 / max. 140 passagiers // internationaal gezelschap.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Verlenging in Nieuw-Zeeland of Australië is mogelijk.

Impressies

  • Snares Kuifpinguïns op Snares (Nieuw-Zeeland).
    1/16

    Snares Kuifpinguïns op Snares (Nieuw-Zeeland).

  • Snares kuifpinguïns op de rotsen van de kust van Snares (Nieuw-Zeeland).
    2/16

    Snares kuifpinguïns op de rotsen van de kust van Snares (Nieuw-Zeeland).

  • Koningsalbatros op Campbell (Nieuw-Zeeland).
    3/16

    Koningsalbatros op Campbell (Nieuw-Zeeland).

  • Dubbelbandplevier spp. exilis op Enderby (Nieuw-Zeeland).
    4/16

    Dubbelbandplevier spp. exilis op Enderby (Nieuw-Zeeland).

  • Anisotome latifolia op Campbell (Nieuw-Zeeland).
    5/16

    Anisotome latifolia op Campbell (Nieuw-Zeeland).

  • Roetkopalbatrossen aan de noordkust van Enderby (Nieuw-Zeeland).
    6/16

    Roetkopalbatrossen aan de noordkust van Enderby (Nieuw-Zeeland).

  • Maori vliegenvanger op Enderby (Nieuw-Zeeland).
    7/16

    Maori vliegenvanger op Enderby (Nieuw-Zeeland).

  • Subantarctische grote jager op Enderby (Nieuw-Zeeland).
    8/16

    Subantarctische grote jager op Enderby (Nieuw-Zeeland).

  • Geeloogpinguïns op Enderby (Nieuw-Zeeland).
    9/16

    Geeloogpinguïns op Enderby (Nieuw-Zeeland).

  • Koningspinguïns op het strand van Macquarie (Australië).
    10/16

    Koningspinguïns op het strand van Macquarie (Australië).

  • Zuidelijke zeeolifanten met Schlegelspinguïns op Macquarie (Australië).
    11/16

    Zuidelijke zeeolifanten met Schlegelspinguïns op Macquarie (Australië).

  • Zuidelijke zeeolifant met Koningspinguïns op Macquarie (Australië).
    12/16

    Zuidelijke zeeolifant met Koningspinguïns op Macquarie (Australië).

  • Schlegelspinguïns, Sandy Bay, Macquarie.
    13/16

    Schlegelspinguïns, Sandy Bay, Macquarie.

  • Portret Schlegelspinguïn, Sandy Bay, Macquarie.
    14/16

    Portret Schlegelspinguïn, Sandy Bay, Macquarie.

  • Uitbundige begroeiing op Campbell, Nieuw-Zeeland.
    15/16

    Uitbundige begroeiing op Campbell, Nieuw-Zeeland.

  • Salvins albatros, Snares-archipel (Nieuw-Zeeland).
    16/16

    Salvins albatros, Snares-archipel (Nieuw-Zeeland).

Dag tot dag

BELANGRIJK

Het dag-tot-dagprogramma is de reis zoals deze reis bij normale weersomstandigheden kan worden uitgevoerd. Bij stormachtig weer kan het zijn dat er afgeweken moet worden omdat de betreffende eilanden niet genoeg beschutting bieden om een landing of zodiaccruise gemaakt kan worden.
De expeditieleider en de kampitein zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat de reis zo goed en veilig mogelijk kan worden uitgevoerd. 

  • Queenstown

    Welkomstdiner en informatiebijeenkomst in het groepshotel te Queenstown. Overnachting aldaar op basis van logies/ontbijt.

  • Bluff

    Na het ontbijt heeft u de ochtend om het stadje te verkennen. Er is op loopafstand een botanische tuin. Buiten interessant vanwege planten en bomen is het ook vanwege de vogels die hier leven.
    Lunch in het hotel met daarna de groepstransfer naar de haven van Bluff waar de Heritage Adventurers aan de kade ligt. Na het inschepen vertrekt het schip op weg naar de Snaresarchipel.

  • Snares

    Na aankomst bij de Snares worden de weersomstandigheden bekeken om een zo goed mogelijk plaats voor een landing te vinden. Dit zal waarschijnlijk de beschutte oostkust van het North East-eiland zijn. Hier leven en broeden verschillende inheemse (endemische) vogels zoals de Snares kuifpinguïn, de Snares Maorivliegenvanger en verschillende Varengrasvogels. Verder kunnen Kaapse duiven, Antarctische sterns, Tarasterns, Roodsnavelmeeuwen gezien worden. De enorme kolonie Grauwe pijlstormvogel telt enkele honderdduizenden dieren.

  • Aucklandeilanden, Enderby

    Enderby ligt ten noordoosten van het hoofdeiland Auckland. Auckland, Adam en Disappointment zijn een onherbergzame eilanden met diepe fjorden. Dit in grote tegenstelling tot Enderby dat duidelijk van vulkanische oorsprong is, maar tussen de kliffen van basaltzuilen zijn er ook prachtige zandstranden zoals bij Sandy Bay. Deze plaats is een van drie plaatsen waar de zeldzame Hooker Zeeleeuw een kolonie heeft.
    Achter het strand op het hoger gelegen deel zijn grote weiden waarin grote planten weelderig bloeien. Verder zijn er gedeelten die bgroeid zijn met laag, zo goed als voor mensen ondoordringbaar struikgewas. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier veel vogels te huizen. Van de immens grote Koningsalbatros tot merelgrote Australische pieper.

  • Op zee

    Een dag op zee. Als het enigszins kan, zal zoveel mogelijk tijd buiten aan dek worden doorgebracht om de veelheid aan vogels te kunnen zien en volgen. O.a. verschillende albatrossen, pijlstormvogels en prions zullen ieders aandacht vragen.

  • Macquarie

    Macquarie is bekend als de enige broedplaats van de Schlegelspinguïn. De stranden van het eiland is een snelweg voor pinguïns. Konings-, Schlegels-, Ezels en Rotspinguïns komen en gaan. Ze banen zich een weg tussen de Zuidelijke zeeolifanten die hier in groepen op het strand liggen.
    Twee dagen zijn uitgetrokken om dit pinguïnrijke eiland te verkennen.

  • Op zee

    Wederom een dag op zee. Ook nu weer is er, als het weer een beetje meewerkt, de kans om vele vogels te spotten en vliegend te fotograferen.

  • Campbell

    Campbell staat bekend om de albatrossen die hier broeden tussen de enorme planten die er groeien. Konings- en roetkopalbatrossen zitten hier tussen de prachtige gele en roze megakruiden. Maar ook kleinere vogels voelen zich op dit groene eiland thuis.

  • Op zee

    Vandaag vaart het schip door het foerageergebied van de albatrossen die u gisteren op land heeft kunnen zien. Dus wederom op de uitkijk!

  • Antipodeneilanden

    Minder bekend is de Antipodenarchipel. De eilanden zijn beschermd gebied en landingen zijn daarom verboden. Maar omheen varen mag wel. Op de eilanden leeft een groot deel van de Grote kuifpinguïnpopulatie. Grote kans dat er enkele gezien worden die het water in of uit gaan.

  • Bounty-eilanden

    Op de onherbergzame Bounty-eilanden vinden honderdduizenden vogels uitstekende plaatsen om te broeden. Hier zijn hele bijzondere soorten te vinden zoals de Salvins albatros en de Bounty-aalscholver. Andere vogels heeft u wellicht al op zee of op andere eilanden gezien zoals: de Reuzenalbatros, de Noordelijke koningsalbatros, de Regenstormvogel, de Donsstormvogel, de Breedbekprion, de Witkinstormvogel, het Zwartbuik- en Wilsons stormvogeltje.

  • Op zee, Pyramid Rock & South East-eiland

    Een dag op zee met de gebruikelijke afleiding van de vele vogels die rond het schip te zien zullen zijn. Bij de nadering van de convergentiezone zullen de grote Konings- en Reuzenalbatrossen uit het zicht verdwenen zijn en zullen noordelijkere soorten hun plaats hebben ingenomen.
    In de middag zal een uit zee opstekende rots zichtbaar worden: Pyramid Rock. Deze rots is de enige broedplaats van de Chathamalbatros.
    Vervolgens wordt langs South East-eiland gevaren. Ook hier mag niet aanland worden gegaan, maar vanaf het schip kunnen nog allerlei vogels aan de kust zien.

  • Chathameilanden

    Ook de Chathameilanden kennen hun endemische vogelsoorten zoals de Onslows aalscholver en de Chathamscholekster. Om nog meer inheemse soorten te kunnen zien, mogen we een privéterrein aan de zuidkust op. Hier zijn o.a. te zien: de Magenta- en Chathamstormvogel, de Chathammanogrovezanger, de Chathamduif en de Chathamtoei.
    Hiermee kunt u heel wat bijzondere vogels aan uw lijstje toevoegen.

  • Op zee

    Er zijn twee dagen voor nodig om vanuit deze verre uithoek weer terug bij Nieuw-Zeeland te komen. Natuurlijk zullen de vogels om het schip u bezig houden, maar u heeft ook de gelegenheid om alle belevenissen van de afgelopen tijd in te laten zinken.
    De Chathameilanden liggen aan de rand van de zogenaamde Chatham Rise, het plateau dat zich onderwater uitstrekt tot voorbij het Noordereiland. Na de rand van het plateau gaat de zeebodem steil de diepte in. Hierdoor ontstaat opwelling waarbij veel voedsel naar de oppervlakte komt en dus zullen hier veel vogels, walvissen en andere zeezoogdieren te zien zijn.

  • Bluff en naar keuze Queenstown of Invercargill

    Ontschepen in de haven van Bluff, waarna de passagiers naar keuze naar het vliegveld van Invercargill of Queenstown gebracht worden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 maart 2024
campbell-macquarie-270
  • Hotelovernachting in Queenstown.
  • Groepstransfer van het hotel naar de kade in Bluff.
  • Groepstransfers van de kade naar vliegveld Queenstown en Invercargill.
  • Elmar Reishandboek Antarctica & subantarctische eilanden.
  • Reis van huis naar Queenstown en terug vanaf Queenstown of Invercargill.
  • Visumaanvraag Australië (ca. AUS$ 25 p.p.)
  • Bijdrage Int. Visitor Conservation & Touristem Fee (NZ$ 35 p.p.).

Vogel- en plantensoorten

De geïsoleerde ligging van de eilanden heeft ertoe geleid dat er op de meeste eilanden endemische soorten zijn ontstaan. Uitgebreide informatie hierover wordt u op verzoek toegezonden. Ondanks dat de meeste eilanden ver zuidwaarts liggen, komt er een zeer grote verscheidenheid aan planten voor. Een eldorado voor iedere plantenliefhebber! Men is echter nog niet zo heel lang geleden begonnen met het determineren en catalogiseren van de aangetroffen soorten. Een boekwerk van de flora van de eilanden is helaas op dit moment nog niet uitgebracht. Het Department of Conservation heeft op hun site een lijst van alle vogels die er voorkomen.

Eventuele brandstoftoeslag

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen we tevens de benodigde vluchten naar Queenstown en terug vanaf Queenstown of Invercargill. Wilt u vooraf of achteraf meer zien van Nieuw-Zeeland? Ook dit kunnen we voor u verzorgen.
Interesse? Stuur ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in en wij nemen op het gewenste tijdstip contact met u op.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en voor projecten op Borneo, Madagaskar en in Zuid-Amerika waar ook bossen hersteld worden om het leefgebied van dieren zoals Orang-oetans en poema’s te verbeteren.
Lees hier meer over Trees for All en hun projecten.

Terug naar boven