Reisinformatie

Reisbeschrijving Expeditiecruise Vlissingen - Bodø - Bereneiland - rondom Spitsbergen

U kunt naar keuze in Vlissingen of in het Noorse Tromsø aan boord gaan. 
Vanuit Tromsø wordt naar Bereneiland gevaren. Er zijn niet veel schepen die in de zomer Bereneiland bezoeken, dus u ziet dit eenzame eiland zoals maar weinigen het ooit zullen zien. Planten bloeien nog volop. De kuikens van de zeevogels zijn bijna allemaal volgroeid. 
Vervolgens wordt er overgestoken naar Oost-Spitsbergen waar enkele bijzondere plaatsen zoals Tusindøyane, waar pas na half augustus toeristisch bezoek toegestaan is. Verder noordwaarts worden Isisøyane en Kvitøya bezocht. Dit zijn plaatsen met enorme gletsjers waar de kans groot is om in augustus ijsberen te kunnen te zien. Daarna wordt doorgevaren naar de pakijsrand.
Aan de noordkust zal de Raudfjord met het imposantie gletsjerfront en groene hellingen waar al heel licht herfstkleuren te zien zijn aangedaan worden. Als laatste zal Prins Karls Forland bezocht worden. Hier zijn enkele plaatsen waar meestal groepen walrussen liggen. 
De reis eindigt in Longyearbyen.

Benodigde vluchten en/of verlenging

De benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen verzorgen wij, indien gewenst, ook voor u. Mail ons uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak.

Het schip, de Ortelius

Deze reis wordt in 2019 uitgevoerd door de Ortelius  Beschrijving van het schip kunt u via de link nalezen evenals foto's en het dekkenplan bekijken. De Ortelius neemt maximaal 120 passagiers mee. op deze reis.

IJssituatie rond Spitsbergen

Wilt u de ijssituatie bij Spitsbergen volgen? Bekijk hier dan de ijskaart van het gebied rond Spitsbergen.

Dag-tot-dag

BELANGRIJK

Onderstaande route is een leidraad. IJs- en weersomstandigheden kunnen afwijkingen nodig en/of wenselijk maken.

Voorprogramma Vlissingen - Tromsø

Voor deze reis kunt u in Vlissingen aan boord gaan, i.p.v. vliegen naar Bodø. 
Er zijn vier volle dagen op zee. Deze dagen vaart u over de Noordzee naar de Noorse Zee naar de levendige stad Tromsø. Onderweg kunt u zeevogels zoals Jan-van-genten, diverse meeuwen en Noordse stormvogels zien. Hier en daar kunnen er ook dolfijnen en walvissen opduiken. 
Ter hoogte van de provincie Troms vaart de Ortelius door de fjorden naar de stad Tromsø. Het landschap is indrukwekkend. Hier kunt u o.a. de majestueuze zeearenden voorbij zien vliegen.
Als het schip voor anker of aan de kade ligt, kunt u deze noordelijke stad verkennen. Het is zeker de moeite waard om het Poolmuseum en het Polaria te bezoeken, als voorproefje van de verdere reis.

Dag 01 Tromsø

In Tromsø zullen de overige passagiers aan boord komen. Rond middernacht vertrekt de Ortelius richting zee. In de nachtelijke schemer kunt u wellicht nog overvliegende zeearenden zien.

Dag 02 Op zee

Nadat de kust van Noorwegen langzaam achter u verdwijnt, komt u in het gebied waar de zeebodem een sterke daling maakt. Dit is het jachtterrein van de Potvissen. Het kan gebeuren dat een van deze machtige dieren naast het schip opduikt. Verder richting Bereneiland wordt de zee steeds voedselrijker. Er leven hier in de zomer veel dolfijnen en diverse grote walvissen. Ook deze kunnen onverwacht opduiken.

Dag 03 Bereneiland

Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt een landingsplaats en of plaats voor een zodiaccruise gekozen. Het zuidelijk deel met de steile kliffen en pilaren is prachtig om met een zodiac langs te varen. Nu veel kuikens volgroeid zijn, zullen zij met de oudere vogels naar open zee zijn gegaan, maar er zullen er ongetwijfeld ook nog op de rotsen en in het water voor de kust te zien zijn.
Als landingsplaats kan Sørhamna gekozen worden. Hier bevinden zich nog wat overblijfselen uit de tijd van de walvisvaart. Een andere mogelijke landingsplaats in Tunheim, waar overblijfselen van een kolenmijn te zien zijn. Rails en treinstellen staan in het landschap als stille getuigen. 

Dag 04 Tusindøyane

Ten zuiden van Edgeøya liggen veel kleine eilandjes en rotspunten. Duizenden als je de Noorse naam Tusindøyane mag geloven. In dit gebied waren destijds veel walvisvaarders en pelsjagers actief. Er zijn verschillende overblijfselen ingebed in het landschap, van ovens tot skeletten. 
Tot aan 15 augustus zijn deze eilanden gesloten voor bezoek vanwege de vele vogels die hier broeden. Nu het broedseizoen ten einde loopt, kunnen de eilanden weer betreden worden. 

Dag 05 Edgeøya

Tijdens de meeste reizen waarbij schepen Edgeøya aandoen wordt Diskobukta, aan de westkant van Edgeøya bezocht. Tijdens deze reis is het de bedoeling juist de oostkust te bezoeken. Hier komen enorme gletsjers richting zee. Er kan een landing om te wandelen gemaakt worden op Ryke Yseøyane. De kans dat hier ijsberen gezien kunnen worden is groot.

Dag 06 Foxfonna (Nordaustlandet)

Kong Karlsland is de kraamkamer van ijsberen, daarom is deze eilandengroep permanent gesloten voor toeristisch bezoek. Het schip kan hier dan ook alleen maar langsvaren, maar de kans dat er een ijsbeer gezien wordt is best groot.
Verder noordwaarts ligt Nordaustlandet. Het eiland wordt voor bijna 80% bedekt door de ijskap met de naam Austfonna. Aan de zuidoostkust mondt deze gletsjer uit in zee met een ijsfront van meer dan 200 km breed. Bij helder weer is het front mooi te zien.
Als het weer en het ijs het toelaten, kan er bij Isisøyane in de omgeving van het ijsfront een zodiaccruise gemaakt worden. Er leven in deze omgeving veel ijsberen, dus er is een goede kans dat er een gespot wordt.

Dag 07 Kvitøya

De reis wordt via de oostkust van Nordaustlandet voortgezet. Hier ligt ver naar het oosten het eiland Kvitøya. Ook dit eiland is voor het overgrote deel bedekt door een ijskap.
Langs de kust zijn kleine stukje land die begaanbaar zijn. Zoals Andréneset waar de Zweedse ontdekkingsreiziger André met zijn team in 1898 verdween en Kræmerpynten, waar meestal een grote kolonie walrussen te vinden is. 

Dag 08 - 09 Pakijsrand en Sjuøyane

Als ijsomstandigheden het toelaten, zal hier het noordelijkste punt van de reis bereikt worden, misschien wel op 82° NB, slecht 480 zeemijl van de Geografische Noordpool. Rond de noordelijke archipel Sjuøyane leven walrussen en ijsberen. Voor vogelaars is dit het punt om uit te kijken naar de hier zeldzame Ross'meeuw en Middelste jagers.

Dag 10 Noordkust en Raudfjord

Vanaf het oosten wordt langs de noordkust naar de Raudfjord gevaren. Deze ruige fjord laat het typische berglandschap van de westkust zien, met hoge bergen met spitse toppen waaraan Spitsbergen haar naam dankt. Tijdens een boot- of zodiaccruise langs het enorme gletsjerfront is de kans groot dat er een of meerdere ijsberen wordt gezien.

Dag 11 Prins Karls Forland

Als laatste wordt aan de westkust het eiland Prins Karls Forland bezocht. Er zijn diverse plaatsen die interessant zijn voor een landing: bijv. Sarstangen of Poolepynten waar regelmatig walrussen verblijven, Fuglehuken waar de gewone zeehond in groten getale voorkomt. Er kunnen wandeleingen gemaakt worden naar o.a. 17e eeuwse graven van walvisvaarders en overblijfselen van activiteiten van pelsjagers.

Dag 12 Longearbyen

In de loop van de nacht bereikt de Ortelius de haven van Longyearbyen, waar in de ochtend zal worden ontscheept.

Data & Prijzen 2019

Vertrekken

Deze scheepsreizen beginnen en eindigen in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataReisduurRoute
14 aug - 30 aug 201916 nachtenVlissingen - Longyearbyen
19 aug - 30 aug 201911 nachtenTromsø - Longyearbyen

Ortelius // max. 120 passagiers

Prijzen per persoon
JUBILEUMKORTING: € 250 p.p. op onderstaande prijzen!

HuttypePrijs p.p.
11 nachten
Prijs p.p.
16 nachten
Beschikbaar
BP 4-pers. hut€ 4.550,00€ 5.050,00ja
BP 3-pers. hut€ 5.700,00€ 6.350,00ja
BP 2-pers. hut€ 6.600,00€ 7.250,00ja
BW 2-pers. hut€ 7.150,00€ 7.900,00ja
Deluxe 2-pers.€ 7.650,00€ 8.550,00VOL
Superior 2-pers.€ 8.550,00€ 9.450,00ja

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 05 december 2018.

Hutdeling:

Prijzen zijn gebaseerd op hutdeling.
D.w.z. als alleengaande boekt u standaard op indeling. U betaalt dan GEEN 1-pers. toeslag. U wordt ingedeeld met reizigers van hetzelfde geslacht (dames bij dames en heren bij heren).
In een 3- of 4-pers. hut kunt u uitsluitend op indeling of met drie c.q. vier personen tegelijk boeken. Wanneer u met twee personen van ongelijk geslacht reist, kunt u NIET in een en dezelfde 3- of 4-pers. hut geboekt worden. De één gaat dan in de herenhut, de ander in een dameshut.

Toeslag voor alleengebruik van hutten:

Indien u alleen reist en u geen hut wilt delen met een andere passagier (d.w.z. dat u een hut voor alleengebruik wenst), dan is onderstaande toeslag op de 2-pers. hutten van toepassing:
Ortelius: 2-pers. hutten: 70%.

De prijzen zijn inclusief:

scheepsreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, groepstransfers, alle excursies en gebruik van rubberlaarzen gedurende de scheepsreis, informatiepakket, SGR-dekking. 

De prijzen zijn exclusief:

vluchten, overige transfers, eventuele brandstoftoeslag, verzekeringen, (fris)drankjes en fooien aan boord, uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Eventuele brandstoftoeslag

De rederij Oceanwide Expeditions behoudt zich het voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en eventuele verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten evenals eventuele verlenging op Spitsbergen en/of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op Longyearbyen of onder bestemming Lapland voor enkele voorbeelden.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.