Reisinformatie

Reisbeschrijving Herfstreis "Zuid-Spitsbergen"

Als afsluiting van het seizoen op Spitsbergen maakt het zeilschip Noorderlicht een aantal reizen naar het zuidelijke deel van Spitsbergen en door de zijarmen van de Isfjord.
Na het inschepen aan de kade in Longyearbyen vertrekt het schip richting zee. Rond deze tijd begint het al donker te worden. De eerste overnachting is bij Tryghamna. Hier ver weg van al het kunstmatige licht kan bij heldere hemel het noorderlicht optimaal worden waargenomen.
Zo halverwege de ochtend ontvouwt zich het landschap. In de beschutte baai komt een grote gletsjer uit. Er drijven dan ook vaak stukken ijs rond. Baardrobben gebruiken deze ijsplateau's om op uit te rusten. Na het hijsen van het anker wordt richting de Bellsund gevaren. Hier kan een wandeling gemaakt worden naar de Ingeborgfjell. Bijna de gehele dag wordt het landschap in een rozerode gloed gezet. Alleen het schijnsel van de zon verlicht de hemel, maar de zon zelf komt niet meer boven de horizon.
In Fridtjofhamna komt een gletsjer uit in zee, op gepaste afstand glijdt het schip langs de blauwe ijsmuur. Hierna gaat het schip de Van Keulenfjord in. Bij Ahlstrandhalvøya zijn de overblijfselen te zien van recente walvisvaart. Hier liggen skeletten van Beluga's. Gelukkig hebben de dieren zich hierdoor niet laten verjagen, want ze worden in deze fjord nog regelmatig gezien. Ook hier zijn diverse wandelmogelijkheden. Over de laaggelegen delen langs het strand of naar uitzichtspunten op de bergruggen.
Terug in de Isfjord kan een bezoek aan Barentsburg of het verlaten Colesbukta gebracht worden. Afhankelijk van de tijd die over is kan er nog rondgevaren en gewandeld worden in minder bekende zijarmen van de Isfjord. Hier zijn kleine baaien met verrassende landschappen, zoals bij Skansbukta en in de Ekmanfjord.
Mogelijk begint zich al het eerste fjordijs te vormen. Vogels, behalve het Sneeuwhoen, zijn verdwenen, bloemen zijn uitgebloeid, maar er zijn altijd nog rendieren, poolvossen en ijsberen.
Op de achtste dag legt het schip weer aan in Longyearbyen vanwaar u huiswaarts kunt vliegen. U kunt natuurlijk ook nog een paar dagen nagenieten op Spitsbergen of Noorwegen.

Vluchten, overnachting(en) en verlenging in Noorwegen

Indien gewenst, verzrogen wij tevens de benodigde vluchten en eventuele overnachtingen in Oslo op de heen- en/of terugweg.
Indicatieprijs voor retourvluchten van Amsterdam - Oslo en Oslo - Longyearbyen: vanaf € 350,00 p.p. inclusief belastingen, toeslagen en ticketkosten.

Deze reis is goed te combineren met een paar dagen in Oslo, Tromsø of Bergen. Vraag ons naar de mogelijkheden. We leggen ze u graag voor.

Het zeilschip Noorderlicht

Het Noorderlicht is een gezellig zeilschip dat plaats biedt aan maximaal 20 passagiers.

Reis van dag tot dag

Route van de Herfstreis Zuid-Spitsbergen.

Programma onder voorbehoud van ijs- en weersomstandigheden.

Dag 01 Longyearbyen - Ymerbukta

Rond 16.00u wordt u aan de kade verwacht om in te schepen. In de avond vertrekt het schip richting de westkust om daar bij Ymerbukta te overnachten.

Dag 02 - 05 Bellsund, Van Mijenfjord en Van Keulenfjord.

De Bellsund is een brede inham die zich vertakt in de Van Mijenfjord, de Van Keulenfjord en de Recherchefjord. Als er nog geen sneeuw ligt, zijn de verschillende aardlagen in de bergen zichtbaar. Het lange, smalle Akseløya ligt bij de ingang van de Van Mijenfjord, waardoor in dit gedeelte veel stroming staat.
Achterin Fridtjofhamna ligt de Fridtjofbreen een gletsjer met een mooi front waar vanaf regelmatig grote stukken ijs afkalven. Misschien lopen er nu nog enkele rendieren rond. Bijna alle vogels zijn naar zuidelijkere oorden vertrokken.
Uit de tijd van de pelsjagers dateren de hutten, Noorse walvisvaarders vingen hier voornamelijk Beluga's waarvan de skeletten in een grote aantallen op het strand liggen Ahlstrandhalvøya. 
In de Recherchefjord zijn nog overblijfselen uit van de 17e eeuwse walvisvaart te vinden. Er is een kleine laguna bij de Recherchebreen waar in deze tijd regelmatig ijsberen gezien worden.

Dag 06 Barentsburg / Colesbukta

Terug in de Isfjord kan, als het weer en ijs niet tegen hebben gewerkt, er een bezoek gebracht worden aan de Russische mijnwerkers nederzetting Barentsburg. Heel langzaam maar zeker verdwijnt hier de oude Sovjetsfeer. De grote gebouwen zijn met platen aan de buitenkant geïsoleerd waardoor ze hun Sovjetkarakter hebben verloren. Het Pomorenmuseum herbergt enkele bijzondere fossielen.
Als alternatief kan er ook besloten worden om naar de verlaten nederzetting Colesbukta te gaan.

Dag 07 Zijarmen van de Isfjord

De Isfjord heeft verder landinwaarts verschillende vertakkingen. Het landschap is er prachtig door de bijzonder gevormde bergen. Als het donker wordt en bij heldere hemel is dit een goede positie om eventueel noorderlicht te kunnen zien.

Dag 08 Longyearbyen

In de nacht komt het schip aan in Longyearbyen, waar na het ontbijt zal worden ontscheept.

Data & Prijzen 2020

Vertrek

Deze reis begint en eindigt in Longyearbyen (Spitsbergen).

DataBeschikbaarReisduurReiscode
14 sep - 21 sep 2020ja07 nachtenNOO30

Noorderlicht // max. 20 passagiers

Prijs per persoon

AccommodatiePrijs
A 2-pers.hut€ 2.600,00
A 2-pers. hut alleengebruik€ 4.420,00

Beschikbaarheid:

Bijgewerkt t/m 18 februari 2020.

De prijzen zijn inclusief:

zeilreis zoals omschreven, volpension aan boord (incl. koffie/thee), accommodatie aan boord op indeling, alle excursies gedurende de scheepsreis, groepstransfer van de luchthaven naar de kade en v.v., informatiepakket, SGR-dekking.

De prijs zijn exclusief:

retourvlucht vanaf Amsterdam of Brussel via Oslo en Tromsø naar Longyearbyen, eventueel benodigde overnachting(en) in Oslo en/of in Longyearbyen, overige transfers, verzekeringen, drankjes en fooien aan boord en uitgaven van persoonlijke aard, publieksbijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).

Hutdeling:

De genoemde prijs is gebaseerd op hutdeling. D.w.z. dat wanneer u als alleenreizende boekt, u standaard ingedeeld wordt bij een andere passagier van hetzelfde geslacht.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook uw vluchten van Amsterdam of Brussel naar Longyearbyen, evenals eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij leggen ze u graag voor.
Indicatieprijs retourvluchten:
Amsterdam - Oslo en Oslo - Longyearbyen: vanaf circa € 350,00 p.p. inclusief belastingen, toeslagen en ticketkosten.

Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR)

Ga naar de SGR informatiepagina.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)

Ga naar de CFR informatiepagina.