Ga naar inhoud

Expeditiecruise Schotse Eilanden

scheepsreis met aandacht voor vogels, planten, geschiedenis, activiteiten en fotografie

:alttitle:

Expeditiecruise Schotse Eilanden

Het voorjaar is de mooiste periode om rond de Schotse Eilanden te reizen. In de immense zeevogelkolonies is het een drukte van belang. De kuikens groeien als kool en vragen om steeds meer voedsel. De ouders vliegen af en aan. Vooral papegaaiduikers zijn ware kunstenaars als het gaat om het met zoveel mogelijk visjes in hun gekleurde snavels naar de nestholte terugkeren. Berghellingen en weiden zijn weelderig begroeid. In het landschap staan ruïnes en stenen cirkels als herinnering aan culturen uit een ver verleden. Op de bewoonde eilanden zijn kleine gemeenschappen waar zeker een bezoek aan een whiskeystokerij niet mag ontbreken. Kortom een reis waarin natuur en cultuur hand in hand gaan.

De reis in het kort

Deze scheepsreis met de Greg Mortimer begint in het gezellige Schotse havenstadje Oban. Vanhier zal het schip verschillende plaatsen op de Binnen- en Buiten-Hebriden, Orkney- en Shetlandeilanden aandoen. Aan land wordt er aandacht besteed aan natuur en cultuur. De vaak schaars bewoonde of onbewoonde eilanden zijn eldorado's voor vogels. Ze nestelen in grote kolonies op de kliffen of op de grote weiden.
Op meer bewoonde plaatsen zijn overblijfselen uit zeer oude culturen, zoals die van de Picten, uit de tijd van de Noormannen (Vikingen) en uit meer recentere tijden te zien.
De Schotse Eilanden zullen u in deze periode verrassen met een veelheid van bloeiende planten, zelfs orchideeën!
De reis eindigt in de oude stad Aberdeen, waar u wellicht nog (optioneel) een paar dagen wilt blijven.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief veel landexcursies.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 75 / max. 120 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Schotland is mogelijk.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Papegaaiduikers op North Rona.
  1/15

  Papegaaiduikers op North Rona.

 • Gewone zeehond op Fair Isle.
  2/15

  Gewone zeehond op Fair Isle.

 • Standing stones of Callanish.
  3/15

  Standing stones of Callanish.

 • Haven van Oban.
  4/15

  Haven van Oban.

 • Drieteenmeeuw.
  5/15

  Drieteenmeeuw.

 • Noordse stormvogel op North Rona.
  6/15

  Noordse stormvogel op North Rona.

 • Sula Sgeir, een eiland vol Jan-van-genten.
  7/15

  Sula Sgeir, een eiland vol Jan-van-genten.

 • North Rona.
  8/15

  North Rona.

 • Zonsondergang bij de Schotse Eilanden.
  9/15

  Zonsondergang bij de Schotse Eilanden.

 • Witflankdolfijn bij het schip.
  10/15

  Witflankdolfijn bij het schip.

 • Een van de vele kastelen in Schotland.
  11/15

  Een van de vele kastelen in Schotland.

 • De whiskeystokerij in Oban.
  12/15

  De whiskeystokerij in Oban.

 • McCaig's Tower Oban.
  13/15

  McCaig's Tower Oban.

 • Overblijfselen van bewoning op North Rona.
  14/15

  Overblijfselen van bewoning op North Rona.

 • Jan-van-gent bij Sula Sgeir.
  15/15

  Jan-van-gent bij Sula Sgeir.

Dag tot dag

 • Edinburgh

  Aankomst in Edinburgh. Voor bepaalde aankomsttijden is er een groepstransfer van het vliegveld naar het groepshotel in het centrum van Edinburgh. 's Avonds is er een welkomstbijeenkomst waar u o.a. de andere passagiers ontmoet. Overnachting in het groepshotel op basis van logies/ontbijt.

 • Edinburgh - Troon

  In de ochtend heeft u eerst een stadstour door Edinburgh. Daarna per bus naar Troon (circa 3 uur). Onderweg kunt u genieten van het Schotse landschap.
  Na het inschepen, vertrekt de Greg Mortimer richting Iona, de eerste plaats die bezocht zal worden. Het is lang licht. Hierdoor is de kustlijn lang te zien. Zeevogels zoals Noordse stormvogels en Jan-van-genten zullen zeker te zien zijn. MIsschien spelen er wel dolfijnen in de boeggolven van het schip.

 • Iona, Staffa en Skye

  De volgende morgen ligt de Greg Mortimer bij Iona. Het klooster dat zich op het eiland bevindt, wordt door de meeste historici als het centrum gezien van waaruit het christendom zich over Groot-Brittannië heeft verspreid. Het originele klooster werd in 563 na Chr. gesticht door Sint Columba (een Ierse prins). In de negende en tiende eeuw werd het verwoest door invallende Vikingen. In de dertiende eeuw is er op de fundaties een abdij gebouwd, die tevens diende als begraafplaats voor Schotse koningen. Na de reformatie is de abdij in verval geraakt. Pas in de twintigste eeuw is het gebouw onder de hoede van Historic Scotland gekomen en is er begonnen met de restauratie. De abdij is nu weer in zijn volle glorie te bezichtigen. Iona is een geweldig eiland voor wandelingen. Vanaf de heuvel achter de abdij (Dun I) heeft u een adembenemend uitzicht over de eilanden Iona en Mull. Bij helder weer kunt u zelfs Tiree, Coll en de vuurtorens van Skerryvore en Dubh Artach zien.
  In de middag wordt het eiland Canna bezocht. In deze tijd van het jaar is het eiland geel, blauw en roze van de primula's, Blue Bells en moerasorchideeën. Op de rotsen broeden Steen- en Zeearenden, terwijl op de lagere gedeelten Highlanders grazen. In de wateren rondom het eiland worden regelmatig Orka's, Dwergvinvissen, dolfijnen en zeehonden gezien.
  Het eiland Staffa herbergt de perfecte combinatie van natuur en cultuur. Na een bezoek aan Fingal's Cave waar basaltzuilen de krachtige golven trotseren en Papegaaiduikers tussen de rotsen nestelen, kan er in de plaatselijke stokerij een glas single malt whiskey genuttigd worden.
  Volgens de legende is Fingal's Cave het Schotse gedeelte van de "Giant's Causeway" gebouwd door een reus uit Ulster om de om de Gaelicreus Fingal te verslaan. Zowel de Giants Causeway als de zuilen bij Fingal's Cave zijn gevormd door vulkanische werking waarbij lava langzaam gestold is tot basaltzuilen. Dit ongelooflijk mooie fenomeen heeft zelfs de beroemde componist Mendelssohn kunnen inspireren tot het schrijven van zijn ouverture 'Hebrides'.
  Op het eiland Skye kan een bijzondere wandeling gemaakt worden bij de Cuillin Hills. Deze donker gekleurde heuvels kennen twaalf munros (heuvels en bergen van meer dan 3000 voet, ca. 914 m hoog). Eén ervan is tevens het hoogste punt van Skye, namelijk Sgurr Alasdair met 992 m. De wandeling voert over het schiereiland Rubn an Dunain naar een oud versterking (Dun) die mogelijk uit de tijd van de Vikingen stamt.

 • Lewis, Saint Kilda, Flannaneilanden, Sula Sgeir, North Rona.

  Op het eiland Lewis liggen duizenden jaren oude sporen. De Carloway Broch (Dun Charlabhaigh) is een van de best bewaarde overblijfselen uit deze tijd op de Buitenhebriden. De broch is gebouwd door een volk dat de Picten genoemd wordt. Zij leefden hier tussen 600 tot 400 jaar voor onze jaartelling. Bij opgravingen zijn geen metalen voorwerpen of dagelijks afval gevonden. Men heeft hieruit geconcludeerd dat de toren gebruikt werd om aardewerk te bakken. De toren heeft een binnen- en een buitenwand waartussen een trap naar boven leidt. Men denkt dat de toren ca. 13 m hoog was. De diameter bedraagt 7,5 m. Er zijn verschillende stenen cirkels op Lewis. Bij Callanish staan drie cirkels op zeer korte afstand van elkaar. Er is hier ook een bezoekerscentrum waar men een kleine tentoonstelling heeft over de theorieën over de functie van de stenen cirkels. Na dit cultureelhistorisch bezoek is het tijd voor puur natuur.
  Het eiland St. Kilda is een van de Hebriden. Ook al is het mooi weer en is er weinig wind dan nog is het vaak moeilijk om op dit eiland aan land te komen. Het eiland is nu verlaten. Zelfs de legerbasis is gesloten. Er lopen schapen van een oud ras, de zogenaamde Soay. Tijdens uw bezoek zult u ongetwijfeld het lied horen van de Saint Kilda Wren, een groot lied van een klein vogeltje. Verder vindt u hier overblijfselen van vroegere bewoning.
  De Flannaneilanden liggen iets noordelijker, maar zijn zeker zo moeilijk te bereiken. Het is zeker de moeite waard om hier aan land te gaan. Het is een van de beste plaatsen om papegaaiduikers te fotograferen. Op weg naar het laatste onbewoonde eiland op rij vaart het schip langs Sula Sgeir. Een eiland dat volledig bezet is door Jan-van-genten. Grote vluchten vogels vliegen af en aan. Het is geweldig om te zien hoe de dieren in hun vlucht lijken te stoppen om vervolgens loodrecht naar beneden te duiken.
  Daarna komt u bij North Rona. Het eiland is een eldorado voor vogelaars. Er broeden hier Grote mantelmeeuwen, Noordse stormvogels, (Zwarte) Zeekoeten, Vale stormvogeltjes, papegaaiduikers, Grote jagers en Kuifaalscholvers. In de baaien spelen vaak Gewone Zeehonden.

 • Shetlandeilanden, o.a. Mousa, Lerwick en Foula

  Op de Shetlandeilanden zal een landing gemaakt worden op Mousa. Hier staat een van de mooiste overblijfselen uit de tijd van de Picten. Een groot deel van de broch is nog in tact. In de muren van de broch en in de afscheidingmuren van het landgoed broeden honderden Vale stormvogeltjes. U ziet ze overdag niet, maar soms kun je ze horen. Pas tegen de avond keren de volwassen dieren terug naar de nesten.
  Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Lerwick kunnen nog sporen van oude Nederlandse visserij teruggevonden worden. In de 17e eeuw was deze stad het centrum van de haring- en kabeljauwvisserij. Ook nu nog liggen er in de haven vissersboten.

 • Kirkwall, Skara Brae, Hoy, Fair Isle.

  Redelijk geïsoleerd ligt het eiland Foula. De naam betekent vogeleiland en die zijn er dan ook te over. De kliffen zitten vol met onder andere papegaaiduikers, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels. Op het lager gelegen land bloeit de dotterbloem volop en rond de poeltjes broeden Grauwe franjepoten en Roodkeelduikers. Verspreid over het eiland broeden Kleine jagers en Noordse sterns.
  Verder wordt het eiland bewoond door een handjevol mensen en heel veel schapen. De traditioneel gebreide wollen truien zijn beroemd.
  Op de Orkey-eilanden kan er vanuit Kirkwall een bezoek worden gebracht aan Skara Brae waar 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten zijn opgegraven en blootgelegd. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten. Ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Er werden schapen en koeien gehouden. Verder leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. Deze tot het steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr.
  Op het eiland Hoy staat langs de kust een pilaar, die de naam Old Man of Hoy draagt.
  Fair Isle is een eldorado voor vogelkenners en botanisten. Het ligt halverwege tussen de Orkney- en de Shetlandeilanden. Het eiland is slechts 3 bij 5 km, maar heeft indrukwekkende kliffen aan de noordwestkust. Hier broeden dan ook de meeste zeevogels zoals de altijd fotogenieke papegaaiduikers, Zeekoeten, Zwarte zeekoeten, Jan-van-genten en Kuifaalscholvers. Het binnenland bestaat voornamelijk uit hoogveen waar onder andere de Grote jager rijkelijk vertegenwoordigd is. Er zijn meer dan 250 bloeiende plantensoorten. Er groeien gewone planten zoals de dotterbloem, Engels gras, blauwe boshyacint, maar ook diverse orchideeën, zoals de moerasorchis en de Groene Nachtorchis (Coeloglossum viride).

 • Aberdeen

  's Morgens ligt de Greg Mortimer bij de haven van Aberdeen. Hier wordt ontscheept.
  U kunt diezelfde dag nog terugvliegen naar Nederland of nog enkele dagen in Schotland doorbrengen.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 januari 2022
schotland-201
 • Stadstour Edinburgh met aansluitend bustransfer naar Troon.
 • Reis van huis naar Edinburgh.
 • Reis van Aberdeen naar huis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten van naar Glasgow en vanaf Aberdeen, evenals het ticket voor de treinreis en individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur ons uw wensen, bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak of vul het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven