Ga naar inhoud

Expeditiecruise Hoogtepunten van Schotland

Natuur, historie, cultuur en whisky!

:alttitle:

Expeditiecruise Hoogtepunten van Schotland

Deze reis neemt u mee langs de historische en natuurlijke hoogtepunten van de Schotse Eilanden. Het is een zeer gevarieerde scheepsreis met bezoeken aan prehistorische opgravingen, middeleeuwse kathedralen, ruige kustlijnen met broedende zeevogels en zwemmende of zonbadende zeehonden en om niet te vergeten whiskyproeverijen.

De reis in het kort

Deze reis begint in Greenoch, vandaar wordt langs de westkust in noordelijke richting gevaren. (Schier)eilanden als Mull of Kintyre, Islay, Iona, Skye, de Orkney-, Shetlandeilanden en de plaats Oban worden aangedaan. Iedere plek heeft zijn eigen schoonheid en bijzonderheden waar enige tijd wordt doorgebracht. De reis eindigt in de stad Aberdeen aan de oostkust van Schotland.

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief veel excursies aan land en een whiskyproeverij.
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Min. 120 / max. 198 passagiers // internationaal gezelschap.
 • Verlenging in Ierland en Schotland is mogelijk.
 • Deze reis wordt NIET in 2023 aangeboden.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Kasteel Dunvegan
  1/1

  Kasteel Dunvegan

Dag tot dag

 • Aan boord in Geenoch (Schotland)

  Deze scheepsreis begint in het kleine havenstadje Greenoch (dichtsbijzijnde vliegveld is Glasgow). Aan het einde van de middag inschepen en na de veiligheidsinstructies vaart het schip richting de Ierse zee.

 • Mull of Kyntyre

  De eerste plaats die het schip aandoet is Campbeltown op het schiereiland "Mull of Kintyre". Campbelltown was tot in het begin van de vorige eeuw het centrum van whiskystokerijen. Van de toenmalige 20 bedrijven zijn nog slechts drie actief: Glengyle, Glen Scotia en Springbank.
  Tijdens een wandeling ziet u de overblijfselen van deze tijd en kunt u luisteren naar de verhalen. Naast whisky kunt u in het Heritage Centre meer leren over de lokale geschiedenis. Daarnaast treft u tijdens een wandeling diverse palmbomen in de tuinen. Niet een alledaags beeld wat mensen hebben van Schotland. Maar dankzij de warme golfstroom ligt de gemiddelde temperatuur hier een paar graden boven het landelijk gemiddelde. Daardoor hebben deze bomen de mogelijkheid om te groeien.

 • Islay, whisky-proeverijen

  Het volgende eiland dat bezocht zal worden is Islay met als grootste havenlaats Port Ellen. Ook op dit eiland speelt het stoken van whisky nog een belangrijke rol. Hier vindt u o.a. de fabrieken van Bunnahabhain, Lagavullin en Ardbeg. Een bezoek aan de fabriek van Bunnahabhain zal voor whiskyliefhebbers zeker geen straf zijn. Er wordt een rondleiding gegeven die eindigt met een proeverij!
  Heeft u geen belangstelling voor het het alcoholische vocht, dan kunt u een wandeling maken in de omgeving waar nu de Blue Bells, primula's en zeker ook de gaspeldoorn zullen bloeien. In de weiden en langs de waterkant zijn vogels druk in de weer om hun kostje bijeen te scharrelen of om nestmateriaal te verzamelen. Hoog in de lucht zingt de Veldleeuwerik het hoogste lied, af en toe is het kenmerkende geluid van de baltsvlucht van de Watersnip te horen en kan er een Steenarend rondcirkelen op de thermiek.
  Als het schip weer vertrekt, dan is het zeker zaak om het water en de oevers af te speuren naar zeehonden, walvissen en otters.

 • Iona (Keltisch Christendom) & Oban (havenstadje)

  Iona is een van de Binnen-Hebriden en sinds de 6e eeuw het centrum van waaruit het Keltische christendom over o.a. Schotland en Ierland is verspreid. Het eerste klooster werd hier in 565 door een Ierse prins Sint Columba gesticht. Het klooster werd enkele malen door invallende Vikingen verwoest, waarna in de 13e eeuw een abdij op de oude fundaties werd gebouwd. Op de begraafplaats van de abdij werden Schotse, Ierse en zelfs acht Noorse koningen begraven.
  In 1203 werd er een Benedictijnse abdij gesticht waarmee de Keltische kerk ten einde kwam en onder de hoede van het vaticaan kwam. Na de reformatie in 1560 raakte de abdij in verval. Pas in de twintigste eeuw is het gebouw onder de hoede van Historic Scotland gekomen en is er begonnen met de restauratie. De abdij is nu weer in zijn volle glorie te bezichtigen. Iona is tevens een geweldig eiland voor wandelingen. Vanaf de heuvel achter de abdij (Dun I) heeft u een adembenemend uitzicht over de eilanden Iona en Mull. Bij helder weer kunt u zelfs Tiree, Coll en de vuurtorens van Skerryvore en Dubh Artach zien.

  Daarna gaat de reis door naar Oban, een kleine, maar gezellig klein vissershaven in het westen van Schotland. Oban wordt ook wel de poort tot de Hebriden genoemd. Hier kunt u naar hartelust wandelen langs het water en richting McCaig's, een "toren" die in de 19e eeuw is gebouwd en die overeenkomsten met het colosseum van Rome vertoond. Vanaf dit punt heeft u ook mooi uitzicht over Oban.
  Heeft u even genoeg whiskystokerijen gezien? Dan kunt u hier het oorlogsmuseum bezoeken waar wisselende tentoonstellingen gehouden worden over de omgeving van Oban ten tijde van de oorlog en het naoorlogse Oban.

 • Skye: ruige natuur en het kasteel van de MacLeod's

  Skye is een eiland ter grootte van de provincie Utrecht en iets kleiner dan Vlaams-Brabant met een ruige natuur van schiereilanden en fjorden en een kleine bergrug (hoogste top Sgurr Alasdair 992m). Bovendien kent het eiland een lange historie van bewoning. Bij An Corran zijn sporen gevonden uit het Mesolithicum (ca. 10.000 v. Chr.) Voor wie nog verder terug in de tijd wil gaan, zijn er fossielen te vinden uit de Jura (dinossauriërs) op het schiereiland Trotternish. Dat overigens ook bekend staat om de otters en zeehonden die daar leven. De meer recente geschiedenis is te vinden in de grootste stad van het eiland, Portree.

  Optioneel: bustocht over het eiland, waarbij u het kasteel Dunvegan bezoekt en een indruk krijgt van de mooie natuur rond de bergrug Cuillin. Het kasteel is eigendom van de MacLeod's, die hier sinds de 13e eeuw wonen. Sinds 1933 is het voor publiek opengesteld en is een van de bestbewaarde versterkingen in Schotland.

 • Orkney-eilanden met Kirkwall & Skara Brae

  Vandaag wordt er aan land gegaan bij Kirkwall op de Orkney-eilanden. U heeft de gehele dag om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Er is een prachtige kathedraal met daarom heen middeleeuwse straatjes. Het is een levendige stad met musea, winkels, restaurants en pubs.

  Optioneel: excursie via “Standing Stones of Stenness” en de “Ring of Brodgar” naar Skara Brae waar 5000 jaar oude overblijfselen van stenen hutten zijn opgegraven en blootgelegd. De bewoners maakten gereedschappen en wapens van steen en (walvis)botten en ze maakten rijk gedecoreerd aardewerk. Er werden schapen en koeien gehouden en men leefde men van de visvangst en de jacht op edelherten. Deze tot het steentijd behorende nederzetting is bewoond geweest van circa 3100 v.Chr tot circa 2500 v.Chr. Na terugkomst in Kirkwall is er een whiskyproeverij.

 • Shetlandeilanden, Lerwick

  De Shetlandeilanden liggen ten noordoosten van Schotland, daardoor zijn de westelijke kusten van de eilanden blootgesteld aan het weer en de golven van de Atlantische Oceaan. Er zijn slechts 15 eilanden bewoond, waarvan Mainland met Lerwick als de hoofdstad van de Shetlandeilanden de grootste is. Lerwick is een stad in typische Schotse stijl met veel oude gebouwen. U heeft de hele dag om deze stad te verkennen.

  Optioneel: busexcursie naar Scalloway. Voor een panoramisch uitzicht over Scalloway en het kasteel wordt op een uitzichtpunt gestopt. Vervolgens wordt door een gebied gereden waar nog turf gestoken wordt richting Clickimin Broch. Deze goed bewaarde en gerestaureerde broch was gebouwd op een eiland, maar is door verlaging van het waterpeil in het omringende water nu te voet bereikbaar. De broch is een ronde, stenen bouwwerk met een buitendiameter van circa 20 meter is het een indrukwekkend bouwsel. De bouwsels op het terrein zijn in verschillende perioden gemaakt tussen ca. 500 jaar voor Chr tot 100 jaar na Chr., maar de eigenlijke functie van de bouwsels heeft men nog niet kunnen ontrafelen.
  Na het bezoek rijdt de bus terug naar Lerwick, waar u nog enige tijd ter vrije besteding in het stadje Lerwick heeft.

 • Aberdeen

  Na het ontbijt wordt in de stad Aberdeen ontscheept. Als u vandaag huiswaarts vliegt, kunt u gebruik maken van de groepstransfer van de kade naar het vliegveld van Aberdeen. U kunt er ook voor kiezen om uw reis met enkele dagen in Aberdeen of een rondreis door Schotland met een huurauto te verlengen.

Transfer Glasgow naar Greenoch

Om vanaf Glasgow naar Greenoch te reizen heeft u de keuze uit drie mogelijkheden:
> Per lijnbus: ca. 42 min., kaartje kost ca. € 6,00 per persoon.
> Per trein: ca. 45 min. kaartje kost afhankelijk van de klasse waarin u wilt reizen: ca. € 6,00 tot € 17,00 per persoon.
> Per taxi: ca. 30 min, kosten ca. € 60,00 tot € 75,00 per rit.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 januari 2022
schotland-203
 • Reis van huis naar Greenoch en terug vanuit Aberdeen naar huis.
 • Eventuele overnachting voor de scheepsreis en na de scheepsreis.

Eventuele brandstoftoeslag:

Indien een stijging van brandstofkosten hiertoe aanleiding geeft, behoudt de rederij zich het recht voor om een brandstoftoeslag te heffen.

Vuchten, overnachtingen en eventuele verlenging:

Indien gewenst, verzorgen wij ook graag uw vluchten naar Glasgow en vanaf Aberdeen en individuele verlenging in Schotland.
Heeft u plannen? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wij kunnen u natuurlijk ook bellen als u het bel-me-bericht invult.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven