Skitrekking over de Groenlandse ijskap
De Groenlandse ijskap, een uitdaging voor iedere doorgewinterde cross-country skiër. De beste tijd voor deze skitrekking is het voorjaar (mei) als de zon weer 24 uur boven de horizon blijft en het toch nog koud genoeg zodat er nog niet teveel smeltwater op de ijskap ontstaat. Een tocht van 24 - 26 dagen over de soms wel drie kilometer dikke ijslaag, dat op sommige plaatsen ook nog eens duizenden jaren oud is. Een tocht die het uiterste van u vraagt, maar ook enorm veel voldoening schenkt als u weer in de bewoonde wereld aankomt.
De reis in het kort
Deze reis begint in Kopenhagen waar alle leden van de groep en gids elkaar ontmoeten. Vanhier wordt naar Kangerlussuaq in West-Groenland gevlogen. Daar worden de voorbereidingen getroffen om het ijs op te gaan. Per 4WD-truck brengt men de groep naar Point 660 dichtbij het beginpunt van de IJskap. Al naar gelang de condities en tijd zullen de eerste kilometers afgelegd worden of wordt het eerste kamp opgezet. De volgende dag gaat het echte werk beginnen, de klim naar de ijskap. De ruwe vormen in het landschap, de smeltwatergangen en hobbels maken deze etappe vaak zwaar.
De dagen daarna is het langzaam wennen aan het dagelijkse ritme. Na een goed ontbijt 6 - 7 uur skiën, hetgeen langzaam opgevoerd zal worden tot 10 - 12 uur. Aan het einde van de eerste week wordt het ijs minder steil en zal de groep een echt team gewroden zijn. Je kunt nu genieten van de enorme weidsheid en stilte op de ijskap. Rond de 17e dag wordt de top van de ijskap bereikt: 2500 m. Vanaf hier daalt de tocht af naar de oostkust.
Rond de 24/25e dag komt de bewoonde wereld in zicht: het visserplaatsje Isortoq. Hier wordt overnacht. De volgende dag per helikopter naar Tasiilaq, waar ook een overnachting gepland is in verband met mogelijke vertragingen. Het volgende traject bestaat uit een helikoptervlucht naar Kulusuk, gevolgd door een lijnvlucht naar IJsland. Hier kunt u naar keuze nog enkele dagen blijven om te acclimatiseren of of de volgende dag naar huis vliegen.