Ga naar inhoud

Expeditiecruise Rondom Zuid-Groenland

Landschappen, historie en noorderlicht (Aurora borealis)

:alttitle:

Expeditiecruise Rondom Zuid-Groenland

In 2022 maakt de Janssonius een eenmalige reis langs de zuidwest- en zuidoostkust van Groenland. Een reis met immense en ongelooflijke indrukwekkende landschappen met herfstkleuren, gletsjers en ijsbergen, walvissen, Inuitcultuur en -historie, overblijfselen van bewoning door Noormannen en aanwezigheid van Nederlandse walvisvaarders. En een heel grote kans op het zien van noorderlicht (Aurora borealis).
Dit is toch een reis die u niet mag missen!

Als u deze reis kiest

 • Scheepsreis met expeditiesfeer op basis van volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen en excursies per zodiac.
 • Optionele activiteit: kajakken
 • Engelssprekende expeditieleiding.
 • Max. 170 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Noorderlicht aan de zuidwestkust van Groenland.
  1/21

  Noorderlicht aan de zuidwestkust van Groenland.

 • Toendra in herfstkleuren bij Kangerlussuaq.
  2/21

  Toendra in herfstkleuren bij Kangerlussuaq.

 • Wilgenstruikjes in herfstkleur.
  3/21

  Wilgenstruikjes in herfstkleur.

 • De Kangerlussuaqfjord begint bij de Groenlandse IJskap en slingert dan tussen de bergruggen naar de westkust.
  4/21

  De Kangerlussuaqfjord begint bij de Groenlandse IJskap en slingert dan tussen de bergruggen naar de westkust.

 • Sermilinguaqfjord.
  5/21

  Sermilinguaqfjord.

 • Varend naar het zuiden kijk je uit op de kustlijn.
  6/21

  Varend naar het zuiden kijk je uit op de kustlijn.

 • Het oudere gedeelte van Nuuk.
  7/21

  Het oudere gedeelte van Nuuk.

 • Standbeeld bij de baai in Nuuk.
  8/21

  Standbeeld bij de baai in Nuuk.

 • Onderduikende Bultrug in de fjorden bij Nuuk.
  9/21

  Onderduikende Bultrug in de fjorden bij Nuuk.

 • Noorderlicht boven Nuuk.
  10/21

  Noorderlicht boven Nuuk.

 • Noorderlicht (Aurora borealis) boven Nuuk.
  11/21

  Noorderlicht (Aurora borealis) boven Nuuk.

 • Het fjordengebied bij Nuuk.
  12/21

  Het fjordengebied bij Nuuk.

 • De muren van het kerkje bij Hvalsey. Foto: Lars Reimers.
  13/21

  De muren van het kerkje bij Hvalsey. Foto: Lars Reimers.

 • Overblijfselen in de omgeving van Garðar.
  14/21

  Overblijfselen in de omgeving van Garðar.

 • IJsbergjes drijven ook de in fjorden rond.
  15/21

  IJsbergjes drijven ook de in fjorden rond.

 • Groepje muskusossen op de toendra.
  16/21

  Groepje muskusossen op de toendra.

 • Enorme ijsberg bij de oostkust van Groenland.
  17/21

  Enorme ijsberg bij de oostkust van Groenland.

 • Wandelen op de toendra in herfstkleur op Skoldungen.
  18/21

  Wandelen op de toendra in herfstkleur op Skoldungen.

 • IJsberg in het mooie licht van de ondergaande zon.
  19/21

  IJsberg in het mooie licht van de ondergaande zon.

 • Het prachtige landschap van Skoldungen. Foto: Rinie van Meurs.
  20/21

  Het prachtige landschap van Skoldungen. Foto: Rinie van Meurs.

 • Noorderlicht (Aurora borealis) op zee.
  21/21

  Noorderlicht (Aurora borealis) op zee.

Dag tot dag

 • Keflavík - Kangerlussuaq

  De scheepreis begint in Kangerlussuaq in het westen van Groenland.
  Als u al in Groenland bent, dan kunt u naar Kangerlussuaq gaan om daar in te schepen. Komt u van huis, dan kunt u vanaf Keflavik op IJsland met een chartervlucht naar Kangerlussuaq gaan.
  Na aankomst wordt er voor bustransfer gezorgd naar het haventje waar het schip voor anker ligt. Vanaf het steiger wordt iedereen en alle bagage met zodiacs naar het schip gebracht. Aan het begin van de avond wordt dan de lange Kangerlussuaqfjord uitgevaren naar de westkust.

 • Sermilinguaqfjord

  De Sermilinguaqfjord is zoals de Groenlandse naam aangeeft een fjord met ijs. Grote gletsjertongen dringen zich hier tussen de bergen door en eindigen in de fjord. Vanaf de fronten kalven regelmatig stukken af die daarna als ijsberg verder dobberen. Het landschap is fenomenaal. Een geweldige gelegenheid om met zodiac rond te varen. Op de kliffen is het in de zomer altijd een kabaal van jewelste van alle broedende vogels. Nu zullen er misschien nog enkele te zien zijn zoals Drieteenmeeuwen en aalscholvers. Noordse stormvogels zweven regelmatig rond het schip.

 • Nuuk

  Nuuk is de eerste en grootste plaats waar aan land gegaan zal worden. Deze kleinste hoofdstad ter wereld heeft een interessant natuurhistorisch museum dat zeker het bezoek waard is. Een van de grote trekpleisters is een verzameling 15e eeuwse mummies die op de oevers van het noordelijk deel van de Diskobaai zijn gevonden. Iets verderop staat het kerkje van de Noorse zendeling Hans Egede. Zijn standbeeld staat bovenop de rots voor het kerkje. Rond de baai staan nog wat traditionele huizen. Verder is het een modern stadje met flatgebouwen en een winkelcentrum. In het centrum bevindt zich ook het Cultureel Centrum van Nuuk waar een jaarlijks wisselende kunsttentoonstelling wordt gehouden.
  Na het bezoek wordt verder gevaren langs de kust. Zolang het licht is, kunnen walvissen zoals Bultruggen gezien worden. Zodra het donker wordt, kan als het niet geheel bewolkt is, noorderlicht (Aurora borealis) zichtbaar worden.

 • Walvissen, zeevogels en de Groenlandse IJskap

  Deze dag begint met een stukje geschiedenis: een bezoek aan Akunnat (Lichtenfels), een verlaten Hernhutter missiepost met een grote begraafplaats uit de 18e eeuw. Niet ver hier vandaan ligt het vissersplaatsje Fiskenæs (Qeqartarsuatsiaat). Nederlandse walvisvaarders die hier op jacht waren, noemden de plaats Brielsche Haven.
  Hierna is het tijd om zoveel mogelijk buiten op dek te staan: bij Frederikshåbs Isblink kunt u bij helder weer nog een blik opvangen van de Groenlandse IJskap die hier tot dicht onder de kust komt, er mogelijk trekvogels voorbij komen, walvissen opduiken en natuurlijk als het donker wordt op de uitkijk te staan om noorderlicht te kunnen zien.

 • Arsukfjord & -gletsjer

  Verder zuidwaarts langs de westkust ligt weer een verlaten plaatsje Ivituut genaamd. De nederzetting is in 1987 verlaten toen de nabijgelegen cryolietmijnen uitgeput waren. Dat de plek al ver voor het ontdekking van het mineraal bewoond werd, is te herleiden aan vindplaatsen van overblijfselen in het landschap van vroegere culturen (Saqqaq, Noormannen en Thule).
  Op de oevers van de Arsukfjord leven muskusossen die ook regelmatig gezien worden. Als het weer meezit, kan een wandeling gemaakt worden naar de Fox Faldwaterval en kan er een zodiactocht langs het front van de Arsukgletsjer gemaakt worden.

 • Noormannen op Groenland

  De reis gaat verder naar de volgende historische plaats: Hvalsey, waar de muren van een kerk uit de tijd van de Noormannen nog grotendeels overeind staan.
  Verderop bij Igaliku zijn de overblijfselen te zien van Garðar, een kathedraal uit 1126.
  Na de ontdekking van Groenland door Erik de Rode, kwamen Noormannen uit van wat nu IJsland heet naar dit groene gedeelte van het nieuw ontdekte land. Ze leefden hier van de schapenteelt en wat kleinschalige landbouw. In de 17e eeuw trad een koudere periode in (de Kleine IJstijd) waardoor het overleven hier te zwaar werd en de Noormannen het gebied verlieten.
  Tegenwoordig worden er nog wel veel schapen gehouden in Zuid-Groenland.

 • Indrukwekkende landschappen en bewoning door Noormannen

  Om van de westkust naar de oostkust te komen, kan de zuidkaap gerond worden. Maar er is een kortere en mooiere route: Prins Christian Sund. Beide oevers van deze zee-engte worden gevormd door imposante bergketens met gletsjers die tot aan de waterlijn reiken.

  Aan de ingang van de zee-engte ligt Narsarmijit, een gehucht met net iets meer dan 100 inwoners. Aan de overzijde van de fjord liggen bij een plaats die Herjolfsnes heet de overblijfselen van bewoning door de Noormannen, die ook in de 17e eeuw verdwenen. De nederzetting bleef wel ingebruik door lokale Inuitjagers, die waarschijnlijk vandaar aan het begin van de 20e eeuw naar Narsarmijit verhuisden. Bij opgravingen in Herjolfsnes zijn in ruïnes en enkele graven zeer goed bewaard gebleven kledingstukken gevonden, die uitgebreid bestudeerd zijn. In het Nationaal Museum in Kopenhagen.
  Na een wandeling is het tijd om verder te varen langs Aappilattoq naar Igdlorssuit Havn of Svaerdfisken Havn omdaar wederom aan land te gaan voor een wandeling in het betoverende berglandschap.

 • Fjorden aan de zuidoostkust, overblijfselen uit de Thulecultuur en ijsbergen

  Nu de oostkust bereikt is, zullen er regelmatig ijsbergen voorbij drijven, die afkomstig zijn van de gletsjers die hier in de veelheid van fjorden eindigen. De meeste fjorden zijn weinig verkend, maar de Timmiarmiutfjord heeft een beschutte baai die al eeuwenlang door zeevaarders gebruikt is om voor anker te gaan.
  Hier kan aan land gegaan worden op het gelijknamige eiland om een wandeling te maken en de overblijfselen van bewoning uit de Thulecultuur te bekijken.
  Als het weer en het ijs het toelaat kan een zodiactocht dieper de fjord in gemaakt worden om tussen de ijsbergen door te varen.

 • Skjoldungen, de parel van de zuidoostkust

  Skoldungen is een eiland met een geweldig landschap, hoge steile bergen, gletsjers maar ook beschutte valleien, waar al zo'n 4000 jaar geleden mensen een veilige (zomer)woonplek vonden. Later bewoning vond plaats vanaf de 13e eeuw bij Qoornoq door mensen van de Thulecultuur.
  In 1938 vond gedwongen migratie plaats van inwoners vanuit het noordelijker gelegen Ammassalik. Door verandering van inzicht van de Deense overheid werden deze mensen in 1965 weer gedwongen terug te verhuizen.
  Het is een indrukwekkend gebied voor een wandeling waar de felle herfstkleuren zorgen voor prachtig kleurenspel. Een geweldige afsluiting voor het bezoek aan Groenland.

 • Oversteek naar IJsland, mogelijk walvissen, zeevogels en noorderlicht

  De laatste dag wordt op zee doorgebracht. Een goede gelegenheid om op de uitkijk te staan naar walvissen en migrerende zeevogels. Zodra het zonder wordt, kan er noorderlicht (Aurora boarealis) verschijnen, hetgeen natuurlijk geweldig zou zijn op deze laatste avond aan boord.

 • Keflavík

  Ergens in de loop van de dag loopt de Janssonius de haven van Keflavík binnen en komt de reis tot een eind.
  De planning is om aan het begin van de middag te ontschepen.

BELANGRIJK

De route is onder voorbehoud van weers- en ijsomstandigheden.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 januari 2022
groenland-250
 • Reis van huis naar Keflavík op IJsland en v.v.
 • Overnachting(en) op IJsland.

Polar Plunge

Tijdens deze reis kunt u als de omstandigheden het toelaten de mogelijkheid geboden worden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de toekijkende passagiers wordt beloond.

Kajakken

Tijdens deze reis er door max. ca. 25 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk. Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar IJsland en terug en transfers van Keflavík naar Reykjavík.
Deze reis is eenvoudig te combineren met een verblijf vooraf of achteraf op IJsland. Kijk voor inspiratie op de bestemming IJsland en stuur een bericht uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven