Ga naar inhoud

Expeditiecruise Valleien en fjorden van Groenland

van IJsland via de oost- en zuidkust naar de Diskobaai

:alttitle:

Expeditiecruise Valleien en fjorden van Groenland

Met deze scheepsreis gaat u via de oost- en zuidkust van Groenland naar de Diskobaai. Het zuiden van Groenland wordt nog altijd ondergewaardeerd. De prachtige groene valleien die het eiland zijn naam hebben gegeven, liggen tussen hoge bergen en de uitlopers van de Groenlandse ijskap ingenesteld. In de diepe fjorden drijven altijd wel ijsbergen die van de gletsjers zijn afgekalfd. In het landschap zijn nog overblijfselen te zien uit de tijd van de bewoning door de Noormannen, zoals Erik de Rode.
De Diskobaai is een van de bekendste gebieden van Groenland. Dit is de plaats aan de westkust waar de grote ijsbergen te vinden zijn. Deze immense kolossen drijven langzaam de Diskobaai uit richting open zee om daar door de stroming verder zuidwaarts te worden gevoerd. Het landschap is overal adembenemend mooi. Als laatste wordt de 165 km lange Kangerlussuaqfjord ingevaren. Het omliggende landschap is in één woord indrukwekkend. Deze reis volgt een ongebruikelijke, maar zeker zeer interessante route. Gaat u mee?

De reis in het kort

De reis begint met een hotelovernachting in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. De volgende ochtend is er een groepstransfer naar het schip.
Na de oversteek over Straat Denemarken wordt een stop gemaakt bij Skjoldungen, een verlaten nederzetting aan de oostkant van Groenland. Inwoners werden in 1961 gedwongen om naar grotere plaatsen te verhuizen. Verder kunnen er op verschillende plaatsen uitstapjes met de zodiacs gemaakt worden of kan zelfs aan land gegaan worden.
De zuidwestkust van Groenland is bezaaid met kleine gehuchten, dorpjes en zelfs enkele stadjes. Kleurrijke huisjes vormen de altijd vrolijke noot in het indrukwekkende berg- en fjordenlandschap. Op verschillende plaatsen komen gletsjers uit in zee, die altijd voor ijsbergen zorgen.
Halverwege en zeker eind augustus beginnen de eerste herfstkleuren te verschijnen. Vooral in de omgeving van de hoofdstad Nuuk zijn dan de grote walvissen zoals Bultruggen te vinden. Noordelijker, in de Diskobaai, zijn het vooral de immense ijsbergen die de show stelen.
Het schip vaart dan terug naar Kangerlussuaq, een beschutte haven en luchthaven 165 km landinwaarts. Van hieruit is er een chartervlucht terug naar Reykjavík. Na een overnachting in een centraal gelegen hotel is de reis ten einde en kunt u terug naar huis vliegen of uw reis verlengen op IJsland.

Als u deze reis kiest

  • Scheepsreizen met expeditiesfeer op basis van volpension.
  • Inclusief regelmatig landexcursies met wandelingen en excursies per zodiac.
  • Inclusief helikopterexcursies
  • Optionele activiteiten: kajakken en peddelexcursie.
  • Engelssprekende expeditieleiding.
  • Max. 199 passagiers // internationaal gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
  • Immense ijsbergen in de Diskobaai, Groenland.
    1/22

    Immense ijsbergen in de Diskobaai, Groenland.

  • De zuidoostkust van Groenland is ruig.
    2/22

    De zuidoostkust van Groenland is ruig.

  • Narsaq, een van de kleurrijke plaatsjes in het zuiden van Groenland.
    3/22

    Narsaq, een van de kleurrijke plaatsjes in het zuiden van Groenland.

  • Valleien vol Veenpluis.
    4/22

    Valleien vol Veenpluis.

  • Het Breedbladig wilgenroosje is de nationale bloem van Groenland.
    5/22

    Het Breedbladig wilgenroosje is de nationale bloem van Groenland.

  • De hoofdstuk Nuuk.
    6/22

    De hoofdstuk Nuuk.

  • Tentoonstelling in het natuurhistorisch museum van Nuuk.
    7/22

    Tentoonstelling in het natuurhistorisch museum van Nuuk.

  • Nuuk met traditionele huizen en grote flatgebouwen.
    8/22

    Nuuk met traditionele huizen en grote flatgebouwen.

  • De kerk van Nuuk.
    9/22

    De kerk van Nuuk.

  • IJsberg aan de monding van de Diskobaai.
    10/22

    IJsberg aan de monding van de Diskobaai.

  • Vissersboot in de haven van Qeqertarsuaq (Disko-eiland).
    11/22

    Vissersboot in de haven van Qeqertarsuaq (Disko-eiland).

  • Het haventje van Qeqertarsuaq.
    12/22

    Het haventje van Qeqertarsuaq.

  • De zuidkust van Disko-eiland bestaat grotendeels uit basalt.
    13/22

    De zuidkust van Disko-eiland bestaat grotendeels uit basalt.

  • Immergroen is een van de planten die rijkelijk bloeit in het voorjaar.
    14/22

    Immergroen is een van de planten die rijkelijk bloeit in het voorjaar.

  • Tocht per zodiac.
    15/22

    Tocht per zodiac.

  • Jager in de Diskobaai.
    16/22

    Jager in de Diskobaai.

  • Kajakken bij een gletsjerfront.
    17/22

    Kajakken bij een gletsjerfront.

  • De Polar Plunge!
    18/22

    De Polar Plunge!

  • IJsberg gezien vanuit een helikopter. (Optionele excursie vanuit Ilulissat).
    19/22

    IJsberg gezien vanuit een helikopter. (Optionele excursie vanuit Ilulissat).

  • Het begin van de Kangiafjord, waar de gletsjer dagelijks enorme hoeveelheden ijs in de fjord stort.
    20/22

    Het begin van de Kangiafjord, waar de gletsjer dagelijks enorme hoeveelheden ijs in de fjord stort.

  • Sledehond.
    21/22

    Sledehond.

  • Ilulissat, de ijsbergenhoofdstad.
    22/22

    Ilulissat, de ijsbergenhoofdstad.

Dag tot dag

BELANGRIJK

De beschreven route is slechts een leidraad. De ijssituatie en weersomstandigheden bepalen hoe gevaren kan worden en waar aan land gegaan kan worden. 

  • Reykjavík

    Aankomst op de luchthaven Keflavík. Op eigen gelegenheid naar het groepshotel in het centrum van Reykjavík. Afhankelijk van de aankomsttijd kunt u de stad gaan verkennen voor de overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Vertrek vanuit Reykjavík

    Ochtend en middag ter vrije besteding. Rond 16.00u groepstransfer vanaf het hotel naar de kade. Inschepen aan boord van de Ultramarine. Vervolgens verkenning van het schip en veiligheidsinstructie. Aansluitend zal het schip vertrekken. Straat Denemarken wordt overgestoken. Het is lang licht en er is een redelijke kans dat er walvissen en/of dolfijnen bij het schip opduiken.

  • Op zee

    U bent op volle zee. Tijdens de oversteek naar Groenland kunnen walvissen en zeevogels gezien worden. Er zal dus veel tijd aan dek (of op de brug) gewapend met een verrekijker doorgebracht worden.

  • Oost-Groenland

    Dichter bij de oostkust van Groenland zullen er zeker ijsbergen drijven. Langzaam manoeuvreert het schip richting Skjoldungen, een verlaten nederzetting met een spookachtige uitstraling. De fjord is een perfecte plaats voor een zodiaccruise.
    Vanhier vaart het schip naar de zuidkaap van Groenland langs de indrukwekkende kust: een ruig berglandschap waar op meerdere plaatsen gletsjertongen vanaf de Groenlandse ijskap zich een weg banen naar zee en daar eindigen in diepblauwe gletsjerfronten.

  • Zuid-Groenland

    De Prins Christian Sund verbindt de Labradorzee met de Irmingerzee. Het is een ca. 100 km lang en vrij smal fjordenstelsel met ook hier afkalvende gletsjers, grillig gevormde bergkammen en steile kliffen.
    Hierna wordt het landschap mede bepaalt door vele gehuchten en plaatsjes met kleurrijke huisjes die in beschutte delen langs de fjorden staan. Dit is een gebied waar wandelaars, bergbeklimmers, kajakkers en ware avonturiers hun hart kunnen ophalen.
    Rond het jaar 900 werd het gebied ontdekt door de Noorman Erik de Rode en zijn mannen. Men stichtte nederzettingen en er werden schapen gehouden. Overblijfselen uit die eerste tijd zijn hier verspreid in het landschap te zien. Van de boerderij van Erik de Rode en het kapelletje van zijn vrouw zijn rond de eeuwwisseling replica's gebouwd in Brattahlid.
    In Hvalsey staat de ruïne van het stenen kerkje uit de tijd van de Noormannen. Een wandeling door het prachtige landschap met veel bloeiende bloemen brengt u bij deze historische plaats.
    Het pittoreske plaatsje Igaliku is vooral bekend vanwege de ruïnes van Garðar. De ruïnes van een kathedraal zijn een interessant overblijfsel uit de tijd dat hier de eerste kerstening plaats vond. Ook hier zult u ongetwijfeld nog grazende schapen tegenkomen.

  • West-Groenland

    In noordelijkere richting ligt Nuuk, de kleinste hoofdstad ter wereld. Het heeft wel alles wat er in een moderne stad hoort te zijn: supermarkten, kledingwinkels, het gemeenschapshuis, het natuurhistorisch museum en een oude kern met een klein stijlvol kerkje.
    De belangrijke havenplaats is Sisimiut met een bloeiende visindustrie. Vanuit het hele land trekken jongeren hierheen om te werken en hun geluk te beproeven. In het oude centrum is een museum, de oudste houten kerk van Groenland en het pleintje met de karakteristieke toegangspoort van walvisbotten.
    Als u interesse heeft in lokale kunst, dan kunt u bij de haven de werkplaats van de plaatselijke beeldend kunstenaars bezoeken om hen aan het werk te zien en wellicht iets te kopen.
    Nog noordelijker ligt de Diskobaai, die bekend staat om de enorme ijsbergen die hier dagelijks richting zee drijven. Midden in de Diskobaai ligt Disko-eiland dat uit vulkanisch gesteente bestaat. Vooral aan de zuidzijde zijn enorme basaltformaties. Helemaal achterin de Diskobaai ligt het stadje Ilulissat, dat al tientallen jaren de ijsbergenhoofdstad van Groenland is. Rondom Ilulissat zijn ijsbergen en gletsjers. In het stadje leven meer sledehonden dan mensen.
    Op de route naar Kangerlussuaq wordt een bezoek gebracht een de kleine gemeenschap Itilleq, waar een netwerk van trappen de kleurrijke huisjes met elkaar verbindt. De hier nog ca. 130 wonende mensen leven vrijwel uitsluitend van visvangst en jacht. Het zal een bijzondere ontmoeting worden.

  • Kangerlussuaq - Reykjavík - Keflavík

    Na de tocht door de ca. 165 km lange Kangerlussuaqfjord, gaat de Ultramarine voor anker in de kleine haven Kangerlussuaq. Met zodiacs wordt u naar de steiger gebracht om vandaar met een bus naar het vliegveld te worden vervoerd.
    Daarna volgt een chartervlucht naar Reykjavík vanwaar u met bussen naar het groepshotel bij de luchthaven Keflavík wordt gebracht voor overnachting op basis van logies/ontbijt.

  • Keflavík

    Na het ontbijt eindigt de reis. U kunt vandaag terug naar huis vliegen of uw reis verlengen op IJsland.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 14 maart 2023
groenland-233
  • Reis van huis naar Reykjavík op IJsland en v.v.

Polar Plunge

Tijdens deze reis kunt u als de omstandigheden het toelaten de mogelijkheid geboden worden om deel te nemen aan een zogenaamde Polar Plunge. Onverschrokken passagiers kunnen hierbij een duik nemen in het polaire water. Een prestatie die met een certificaat en applaus van de toekijkende passagiers wordt beloond.

Kajakken

Tijdens deze reis er door max. ca. 15 passagiers deelgenomen worden aan kajaktochten. Hoe vaak er gekajakt kan worden, hangt van de ijs- en weersomstandigheden af, maar vier tot vijf keer is heel gebruikelijk. Voor deelnemen aan het kajakken is enige ervaring en de beheersing van een aantal basistechnieken vereist. Deelname dient vooraf opgegeven te worden en is mogelijk tegen de genoemde meerprijs.

Peddelexcursie

Wie geen kajakervaring heeft, maar toch eens wil proberen hoe het voelt, kan overwegen om deel te nemen aan een peddelexcursie. U gaat dan onder leiding van een gids één keer het water op met een speciale opblaasbare kajak. Deze excursie moet vooraf geboekt worden.

Helikopterexcursies

De Ultramarine heeft helikopters aan boord waarmee rondvluchten en landingen gemaakt kunnen worden. Sommige zijn inclusief. Aanvullend kunt u optionele excursies per helikopter bijboeken.
Met deze excursies kunt u nog meer genieten van het immense (ijs)landschap van Groenland.

Benodigde vluchten, overnachtingen en/of verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij ook de benodigde vluchten naar IJsland en terug en transfers van Keflavík naar Reykjavík.
Deze reis is eenvoudig te combineren met een verblijf vooraf of achteraf op IJsland. Kijk voor inspiratie op de bestemming IJsland en stuur een bericht uw wensen of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak. Wilt u liever door ons gebeld worden? Vul dan het bel-me-bericht in.

Eventuele brandstoftoeslag:

De rederij behoudt zich het recht voor om, indien stijging van de brandstofprijzen hiertoe aanleiding geeft, een brandstoftoeslag te heffen.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland voor herstel en aanleg van klimaatbestendig bos en bomen voor het project “Herstel van de bossen op Borneo” het leefgebied van de Oerang-oetang.

Terug naar boven