Ga naar inhoud

Natuurreis bij Noord-Spitsbergen met het zeilschip Antigua

avontuurlijke zeil- en wandelreis

:alttitle:

Natuurreis bij Noord-Spitsbergen met het zeilschip Antigua

Eind mei is het druk voor de broedende vogels. Grote kolonies Kleine alken, Drieteenmeeuwen, Zwarte zeekoeten, Dikbekzeekoeten zijn op de hoge kliffen te vinden en vooral te horen. Op de toendra zoeken o.a. Kleine rietganzen, Kleine jagers, Paarse strandlopers naar geschikte broedplaatsen. In het noorden van Spitsbergen is het pakijs meestal nog redelijk dichtbij. In deze omgeving houden zich dan vaak Baardrobben, walrussen en natuurlijk ijsberen op. Tijdens wandelingen kunnen bij de vogelkliffen poolvossen en op de bloemrijke toendra rendieren gezien worden. Bovendien is het 24 uur licht!
Bent u klaar voor dit avontuur?

De reis in het kort

Voorbeeld van de mogelijke route:
Vanaf Longyearbyen gaat u eerst naar de monding van de Isfjord. Daarna wordt in noordelijke richting langs de westkust gevaren. Bij Fuglehuken kunnen graven uit de tijd van de Hollandse en Zeeuwse walvisvaart bezocht worden. Hier in deze omgeving kwam Willem Barentsz in 1596 voor het eerst op Spitsbergen aan land.
Verder naar het noorden ligt de imposante Magdalenefjord, een geliefde plaats om aan land te gaan. Op de noordwestpunt kan Smeerenburg bezocht worden met overblijfselen uit de tijd van de 17e eeuwse walvisvaart.
Als ijscondities het toelaten kan de tachtigste breedtegraad bereikt worden, hetgeen gepast gevierd wordt! Rond het 'eiland' Moffen, dat een reservaat is, zwemmen altijd wel walrussen. Zo lomp als de dieren op land zijn, zo gracieus zijn ze in het water.
Op de terugweg zal Ny-Ålesund en mogelijk ook Blomstrand bezocht worden. Terug in de Isfjord wordt aangelegd bij het Russische mijnwerkersstadje Barentsburg. De reis eindigt in Longyearbyen waar u van boord gaat.

Als u deze reis kiest

 • Natuurreis met expeditiesfeer / volpension.
 • Inclusief regelmatig landexcursies met (sneeuwschoen)wandelingen.
 • Engelssprekende expeditieleiding (soms Nederlandstalig).
 • min. 20 / max. 32 passagiers // voornamelijk Nederlandstalig gezelschap.

Impressies

Draai het scherm voor een betere ervaring
 • Varen langs de mooiste landschappen van Noordwest-Spitsbergen.
  1/14

  Varen langs de mooiste landschappen van Noordwest-Spitsbergen.

 • Van een bergtop is het uitzicht geweldig.
  2/14

  Van een bergtop is het uitzicht geweldig.

 • Weerspiegelingen bij windstil weer.
  3/14

  Weerspiegelingen bij windstil weer.

 • Een moment van overpeinzing.
  4/14

  Een moment van overpeinzing.

 • De Antigua varend langs de pakijsrand bij Spitsbergen.
  5/14

  De Antigua varend langs de pakijsrand bij Spitsbergen.

 • Walrussen op het ijs bij Noord-Spitsbergen.
  6/14

  Walrussen op het ijs bij Noord-Spitsbergen.

 • Een Baardrob dicht bij het schip.
  7/14

  Een Baardrob dicht bij het schip.

 • Het diepblauwe ijs van de gletsjers.
  8/14

  Het diepblauwe ijs van de gletsjers.

 • IJsbeer op het pakijs.
  9/14

  IJsbeer op het pakijs.

 • Als de wind goed staat, worden de zeilen gehesen.
  10/14

  Als de wind goed staat, worden de zeilen gehesen.

 • Het kolentreintje in Ny-Ålesund, Spitsbergen.
  11/14

  Het kolentreintje in Ny-Ålesund, Spitsbergen.

 • Huizen in Ny-Ålesund.
  12/14

  Huizen in Ny-Ålesund.

 • Aangespoeld hout op Prins Karls Forland, Spitsbergen.
  13/14

  Aangespoeld hout op Prins Karls Forland, Spitsbergen.

 • Spitsbergen rendieren op Prins Karls Forland.
  14/14

  Spitsbergen rendieren op Prins Karls Forland.

Dag tot dag

 • Longyearbyen - Fuglehuken

  Rond 14.00u kunt u inschepen aan de kade in Longyearbyen aan boord van de Antigua. Na een welkom met uitleg over het schip, de zeilen en route die met de op dat moment bekende ijssituatie mogelijk is, vertrekt het schip richting de westkust.
  De eerste bestemming is de noordpunt van Prins Karls Forland die nu de naam Fuglehuken heeft, naar de naam Vogelhoeck die deze plaats na de ontdekking van Spitsbergen door de expeditie van Willem Barentsz kreeg.

 • Verkenning van de noordwestkust

  Verder naar het noorden ligt de imposante Magdalenefjord, een geliefde plaats om aan land te gaan. Op de noordwestpunt kunnen Smeerenburg en Zeeuwse Uitkijk bezocht worden. Op beide plaatsen zijn nog overblijfselen uit de tijd van de 17e eeuwse walvisvaart.
  Als ijscondities het toelaten, kan de tachtigste breedtegraad bereikt worden, hetgeen gepast gevierd wordt! Rond het 'eiland' Moffen, dat een reservaat is, zwemmen altijd wel walrussen. Als er nog pakijs ligt, is de kans groot om een of meerdere ijsberen te kunnen zien. Het afgebrokkelde ijs voor de gletsjerfronten (zoals die van Monacobreen) zijn ook goede plaatsen om ijsberen te spotten.
  Op de terugweg zal Ny-Ålesund aangedaan worden. Hier begon menig expeditietocht op zoek naar de noordpool. Aan de overzijde is bij Blomstrand een prachtig wandelgebied, waar mogelijk al de eerste planten bloeien.
  Terug in de Isfjord wordt aangelegd bij het Russische mijnwerkersstadje Barentsburg van de oude Sovjetsfeer is niet veel meer te zien. Veel gebouwen zijn geïsloeerd waardoor het grauwe grijze beton aan het zicht onttrokken is. Lenin staat hier nog wel op zijn sokkel.

 • Longyearbyen

  Na het ontbijt wordt ontscheept in Longyearbyen.

BELANGRIJK

Het beschreven programma is slechts een leidraad. De ijssituatie is ieder jaar anders, daardoor is het moeilijk te voorspellen waar aan land gegaan kan worden en waar (nog) niet. 

Sneeuwschoenwandelen

Sinds enkele jaren zijn er sneeuwschoenen aan boord van de Antigua. U kunt deze gratis gebruiken als er in sneeuwrijk gebied gewandeld wordt.

Data & prijzen

Pagina bijgewerkt op 20 mei 2022
spitsbergen-310
 • Nederlandstalige reisgids Spitsbergen.
 • Reis van huis naar Longyearbyen en v.v.
 • Transfers in Longyearbyen.

Benodigde vluchten, overnachtingen en verlenging

Indien gewenst, verzorgen wij tevens de benodigde vluchten, eventuele overnachtingen in Oslo of in Longyearbyen, als mede eventuele verlenging op Spitsbergen of in Noorwegen. Heeft u interesse? Bel dan +31 10 295 0126 voor informatie, overleg of een afspraak bij ons op kantoor of stuur een bericht met uw wensen. We maken graag een mooi voorstel voor u. Wilt u liever dat wij u bellen? Vul dan het bel-me-bericht in.

Compensatie CO2-uitstoot

Als compensatie voor de CO2-uitstoot van onze reizigers, doneert Beluga Adventures sinds 01 januari 2020 bomen aan Trees for All voor projecten in Nederland en voor projecten in het buitenland. Op dit moment is dit het project in Madagaskar.

Terug naar boven