IJsland
IJs en vuur, een grotere tegenstelling is bijna niet denkbaar. In IJsland ontmoeten deze elementen elkaar regelmatig en vaak op spectaculaire wijze. Gletsjers en geisers, kokende en pruttelende modderpoelen, stoomketels en hete bronnen, roodgekleurde lava met heldergroene mossen en zwavelgele afzettingen vormen de meest fotogenieke landschappen. Een land voor liefhebbers van vogels, planten, mineralen en niet te vergeten walvissen. Mogelijkheden te over voor individuele, gezins- of groepsreizen in ieder seizoen.
Algemene reisinformatie IJsland
IJsland is een republiek en is geen lid van de EU.
Het eiland is drie keer zo groot als Nederland en telt ca. 384.000 inwoners, waarvan iets meer dan een derde in de hoofdstad Reykjavík en omgeving woont.
De IJslandse Kroon (1000 ISK = ca. € 7,00) is het wettige betaalmiddel.
IJslands is de officiële taal. U kunt echter veelal met Engels en/of Duits terecht.
Voor Nederlanders is een paspoort of een Europese identiteitskaart vereist, dat minimaal nog geldig is totdat u IJsland weer verlaat.
Klimaat
IJsland heeft een zeeklimaat. Zon en regen wisselen elkaar regelmatig af. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 12°C en 15°C, maar er zijn ook dagen met heerlijk zomerweer en 20°C.
In de winter kan er veel sneeuw vallen, zeker in de hooglanden (centrale deel van het eiland) en in het noorden.
Landschap
Het landschap van IJsland is adembenemend mooi, ruig en bijzonder. Tektonische krachten, uitbarstingen en andere geothermische verschijnselen vervormen elke dag nog het landschap van IJsland.
Lava is bijna overal aan de oppervlakte te vinden, soms bedekt door een dikke laag mos, soms afgesleten tot een woestijn van fijn gruis. Overal zijn watervallen te vinden. Vaak met grote hoogteverschillen, soms trapsgewijs ingesleten in de harde basaltlagen.
Overal pruttelt en kookt het in de ondergrond. Het spectaculairst zijn natuurlijk de geisers. Maar ook gele zwavelbronnen, pruttelende modderpoelen, kokende stoompotjes, de felgekleurde lagen in de bergen en prachtige basaltstructuren vragen om uw aandacht.
Flora
IJsland heeft een grote verscheidenheid aan planten. U vindt hier hele bijzondere planten die zich aangepast hebben aan de bodem die vol zit met mineralen in hoge concentraties, maar ook typische (sub)Arctische planten. In de IJslandse plantengids van Hörður Kristinsson worden 365 bloeiende planten en varens beschreven. U zult ze vast niet allemaal zien, want ze bloeien in verschillende perioden en sommige planten zijn zeer zeldzaam. Anderen zijn niet te missen, zoals de lupine die in de vroege zomer bloeit.
Oerbossen zijn er niet veel meer. Bij Heiðmörk, net buiten Reykjavík, is nog een klein oerberkenbos. Door wereldwijde afspraken over CO2-vermindering etc. is de IJslandse overheid enige jaren geleden een bomenaanplantprogramma gestart. Hierdoor zijn er op verschillende plaatsen grote percelen met bomen aangeplant. De aangeplante bomen zijn voornamelijk pijnbomen, lariksen en berken.
Fauna
De grote rijkdom aan dieren dankt IJsland aan de voedselrijke wateren rondom het eiland. Veel zeevogels, zoals papegaaiduikers, Jan-van-genten en Zeearenden, nestelen aan de ruwe en onherbergzame kusten. Waadvogels vinden hun plaats in de weidse delta's en meren met moerasgebieden. Vooral bij Mývatn leven veel eenden, ganzen en futen.
De IJslandse paarden zijn overal te vinden. Met deze kleine maar sterke paarden zijn diverse excursies en zelfs hele rondreizen te maken.
Verder zult u tijdens iedere reis ongetwijfeld schapen tegenkomen. Het IJslandse schaap behoort tot één van de zuiverste oude rassen in Noord-Europa. De dieren worden nog in groten getale gehouden. De wol wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend lokaal verwerkt en verkocht als souvenir. Het vlees wordt grotendeels geëxporteerd.
Walvissen en dolfijnen
De voedselrijke wateren rondom IJsland trekken niet alleen zeevogels, maar ook walvissen en dolfijnen. Ondanks dat er weer op walvissen gejaagd wordt vanuit IJsland, zijn er ook veel mensen in IJsland die liever naar de dieren kijken.
Vanuit een aantal plaatsen op IJsland worden walvissafari's georganiseerd.
In de zomer gaan de tochten vanuit:
> Reykjavík: U kunt erop uit om dolfijnen, Dwergvinvissen, Bruinvissen en Bultruggen te zien.
> Bij Húsavík, Dakvík en Akureyri worden dolfijnen, Dwergvinvissen, Bultruggen, Orka's, Potvissen en zelfs Blauwe Vinvissen gezien.
In de winter verblijven er soms groepen Orka's in de Breidafjörður.
Vervoer lokaal
Langs de gehele buitenrand van IJsland loopt de ringweg (nr. 1). Deze ca. 1400 km lange weg is grotendeels geasfalteerd en is geschikt voor elk type auto. Wegen die richting binnenland leiden, vereisen al snel het gebruik van vierwielaangedreven auto's (zgn. 4WD), die ook nog eens hoog op de wielen staan.
De binnenlanden zijn alleen in de zomer, meestal vanaf eind juni te bereiken. Er zijn een achttal wegen die naar of door het binnenland leiden, waarvan de Kjölur en de Sprengisandur de bekendste zijn.
IJsland kent een goed netwerk van openbaar vervoer met bussen.
Smyril Line, ferry vanaf Hirtshals (Denemarken) naar IJsland
Wanneer u met eigen auto of motor naar IJsland wilt, kan dat met de Smyril Line.
Hoogseizoen: 30 juni tot 22 augustus 2024
De veerboot vertrekt iedere dinsdag om 11.30u vanuit Hirtshals in Denemarken. Na een korte stop van een half uur op de Færøer vaart de boot door naar Seydisfjörður in het oosten van IJsland. U komt hier op donderdag om 08.30u aan.
Voor de terugreis gaat u op donderdagochtend in Seydisfjörður vroeg aan boord. De boot vertrekt om 11.30u.
's Nachts legt de boot weer voor een half uur aan op de Færøer en vaart dan door naar Hirsthals. U komt dan op zaterdag om 12.30u aan.
Buiten het hoogseizoen: 24 augustus t/m 18 december 2024
Vertrek vanuit Hirtshals op zaterdag om 15.00u, aankomst in Seydisfjörður op dinsdag om 09.00u.
Vertrek vanuit Seydisfjörður op woensdag om 20.00u, aankomst in Hirtshals op zaterdag om 10.00u.
Hier is er op de heenweg een stopover op de Færøer.
Wilt u IJsland en de Færøer combineren?
Er zijn verschillende mogelijkheden binnen het vaarschema van de Smyril Line. Kijk op de pagina van de Færøer voor meer informatie.
Vlieginformatie
Al jarenlang voert de nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair voert dagelijks rechtstreekse vluchten uit tussen Amsterdam en Keflavík.
Vanaf Brussel wordt ook meerdere keren per week naar Keflavík en v.v. gevlogen.
Transavia vliegt op enkele dagen per week van Amsterdam naar Keflavik en v.v.
Combinaties met Groenland
De op onze site aangeboden hotel- en pensionreizen aan de oost- en westkust van Groenland zijn ook te combineren met een reis door IJsland.
Wilt u meer weten? Stuur een bericht of bel +31 10 295 0126 voor overleg of een afspraak om e.e.a. op kantoor door te nemen. U kunt ook het bel-me-bericht invullen. Wij nemen dan contact op met u.