Argentinië
De zuidelijke punt van het Zuid-Amerikaanse continent wordt gevormd door Argentinië en Chili, waarbij het zuidelijkste deel van beide landen meer bekend is onder de naam Patagonië. De grens tussen beide landen loopt in lengterichting over het Andesgebergte. De hoogste berg, de Aconcagua (6.959 m), ligt in Argentinië.
Argentinië kent nog grote natuurgebieden, die door de lengte van het land zeer uitlopend zijn qua karakter. Tot de uitzonderlijkste natuurgebieden behoren het Nationaal Park Iguazú (watervallen), het Nationaal Park Los Glaciares (met onder andere de inlandijskapgletsjer Perito Moreno), het Nationaal Park Peninsula Valdés en de parken Ischigualasto (de Maanvallei), Talampaya en Las Sierras de las Quijadas met de bizarre rotsformaties.
Wie cultuur zoekt, kan niet alleen zijn hart ophalen in de hoofdstad Buenos Aires, maar ook in de indianendorpjes in bijvoorbeeld de provincies Salta en Jujuy. Voor Bourgondiërs zijn er verrukkelijke lokale gerechten, met uiteraard de mooiste wijnen.
Kortom een land met vele mogelijkheden.
Algemene informatie
Bevolking: ca.46,3 miljoen inwoners (telling 2023).
Oppervlakte: 2.791.810 km2 (exclusief Antarctica).
Officiële taal: Spaans. In de meer toeristische gebieden spreekt men in hotels vaak ook Engels.
Munteenheid: Argentijnse Peso. 1 AR$ is ca. € 0,0011 (feb 2024).
Grensdocumenten: Paspoort, dat op de geplande datum dat u Argentinië weer verlaat nog minstens 6 maanden geldig is. Nederlanders en Belgen krijgen bij binnenkomst in Argentinië een (gratis) toeristenvisum voor een bezoek tot maximaal 3 maanden.
Geschiedenis
Rotstekeningen in de provincies Jujuy en Chubut (Noord- en midden-Argentinië) geven aan dat hier 6000 - 8000 jaar geleden al mensen leefden. Uit de tekeningen in Tilcara (Jujuy), o.a. jachttaferelen, is af te leiden dat deze volken als nomaden leefden. Pas veel later, ca. 2500 jaar geleden, vestigden de eerste indianenstammen zich in de buurt van Tucuman. De in Vuurland levende Selk'nam (of Onas), Haush, Yamana en Alacaluf konden hun nomadische leefwijze nog behouden tot ver in de 20e eeuw. Maar uiteindelijk hebben ook zij zich moeten vestigen in dorpen en steden.
Door invallen van Inca's, eind 15e eeuw, en de Spaanse overheersing daarna gingen veel van de oorspronkelijke culturen verloren. Nieuwe elementen werden geïntroduceerd en vermenging trad al spoedig op.
In 1810 kwamen, na ruim 200 jaar Spaanse overheersing, de eerste zelfstandigheidsperikelen bovendrijven: Manuel Belgrano riep in Buenos Aires het voorlopig zelfbestuur uit. In 1816 werd na een heftige strijd o.l.v. generaal José San Martin de definitieve onafhankelijkheid van Spanje afgedwongen. Veel heftiger dan in Chili wisselden in Argentinië perioden van rust en economische bloei (o.a. 1946 - 1955 Juan Péron), en perioden van politieke onrust, dictatuur en armoede (m.n. 1956 -1983) elkaar af.
Aan het einde van de 19e eeuw kwamen veel immigranten uit heel Europa naar Argentinië: Italianen, Spanjaarden, Engelsen, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Ieren, Schotten en Basken. Het Spaans werd uiteindelijk de officiële taal, maar het werd wel Spaans met een Italiaanse zangerigheid en lokaal doorspekt met woorden uit de meest uiteenlopende talen.
Ook de hedendaagse Argentijnse cultuur draagt kenmerken uit al die verschillende culturen die hier tezamen zijn gekomen. Zo gaat de indiaanse "Moeder Aarde" hand in hand met de katholieke "Moeder Maria". En zoals overal is er slechts hier en daar, zoals bijvoorbeeld in afgelegen bergdorpen in Salta, nog veel van de oorspronkelijke cultuur te vinden.
REISINFORMATIE ARGENTINIË
Reizen door Argentinië kan op velerlei manieren: met het vliegtuig, met de bus of met een huurauto. De immens grote afstanden maken dat veel mensen kiezen om de grotere afstanden per vliegtuig af te leggen en lokaal de omgeving met georganiseerde excursies of met een huurauto te verkennen. Reizen per openbaar vervoer vergt over het algemeen veel tijd. Het is daardoor een manier van reizen die niet voor iedereen geschikt is.
Arrangementen
Op deze site vindt u per streek steeds algemene informatie en een of meerdere voorbeelden van mogelijke arrangementen. U kunt deze arrangementen gebruiken als verlenging van een reis naar Antarctica of als bouwstenen voor een rondreis door Argentinië en Chili. U kunt zelf bepalen wat u vooraf wilt vastleggen en wat u ter plaatse zelf wilt regelen. Een geheel verzorgde reis behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Kunt u niet meteen vinden wat u zoekt? Stuur een bericht met uw wensen of bel +31 10 295 0126. Indien gewenst, kunnen wij u bellen. Vult u hiervoor het bel-me-bericht in. Wij zijn u graag behulpzaam bij het samenstellen van UW reis.
Vliegen
Vanwege de grote afstanden tussen de verschillende (toeristisch) aantrekkelijke gebieden is het vliegtuig vaak het aangewezen vervoermiddel. Er zijn goede dagelijkse verbindingen. Wel is het noodzakelijk rekening te houden met wijzigingen in de vluchtschema's en vertragingen. Plan daarom hier en daar een extra nacht om problemen te voorkomen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer bestaat uit een uitgebreid bussennetwerk. Omdat de afstanden tussen de steden erg groot zijn, zijn busritten van meer dan 24 uur niet ongebruikelijk. Over het algemeen zijn de lange afstandsbussen erg comfortabel en van alle gemakken voorzien. Het is de goedkoopste manier van reizen. Het spoorwegennet is niet erg uitgebreid. Rondom Buenos Aires zijn er nog een paar trajecten: naar Rosario, Cordoba, Túcuman en Bahia Blanca.
Voor liefhebbers van speciale treinreizen is er nog een magnifiek traject: El Tren a las Nubes in Salta.
Fly-drive
Binnen Argentinië is het heel goed mogelijk met een huurauto een gebied op eigen gelegenheid te verkennen. Een fly-drive zal in dit grote land dan vaak bestaan uit een combinatie van een retourvlucht naar Buenos Aires, autohuur op een aantal plaatsen, een aantal binnenlandse vluchten eventueel aangevuld met (hotel)overnachtingen.
Vooral Salta, Jujuy, de omgeving van Bariloche en El Calafate (vaak in combinatie met het Chileense NP Torres del Paine) lenen zich goed om met een huurauto te verkennen.
Reisperioden
Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van het noordelijk halfrond: zo loopt de zomer grofweg van half december tot half maart.
> Het noorden (Salta, Jujuy en Iguazú) is in principe het hele jaar door goed bereisbaar, echter in de zomer (januari / februari) is het heet en kunnen er echte tropische regenbuien vallen. Daarom zijn maart en september t/m december aangenamer.
> De stad Buenos Aires en de pampa’s zijn het hele jaar door te bezoeken. Aan de kust (tussen de Rio de la Plata en de Rio Colorado) zijn de zomer en het najaar aangenaam.
> Cuyo (Mendoza, La Rioja, San Juan en San Luis) is in principe het gehele jaar door te bezoeken.
> Het merendistricht (o.a. Bariloche) leent zich in het voorjaar en zomer uitstekend voor wandelingen, eventueel gecombineerd boottochten. In de sneeuwrijke winter is het een eldorado voor skiërs.
> Patagonië kan het best bezocht worden in de lente, zomer en vroege herfst (van november tot half april).
> Het nog zuidelijker gelegen Tierra del Fuego (Vuurland) is het best te bezoeken in het voorjaar en de zomer, van half november tot eind maart.